
Uit Masterclass Cakes van Rutger van den Broek
Voorwoord van de auteur
Deze appelcake met kruimels is een van mijn favorieten. Hij is zó lekker!
Ingrediënten voor 10-14 punten
Voor de kruimels
75 g bloem
30 g amandelmeel
70 g lichtbruine basterdsuiker
snuf zout
70 g boter, koud
Voor het beslag
150 g boter, op kamertemperatuur
175 g witte basterdsuiker
1/4 citroen, raspt
1/4 tl zout
4 eieren, op kamertemperatuur
150 g bloem
75 g amandelmeel
2 tl bakpoeder
Voor de topping
3 appels, geschild en in stukjes
1 el citroensap
1 1/2 tl kaneelpoeder
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Meng voor de kruimels de bloem, het amandelmeel, de lichtbruine basterdsuiker en het zout in een kom en doe daar de in blokjes gesneden boter bij. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van. Zet de deegkruimels in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze door het beslag. Spatel vervolgens de bloem, het amandelmeel en bakpoeder door het beslag. Schep het beslag in de springvorm.
Meng de appelstukjes met het citroensap en de kaneel. Verdeel de appelblokjes over het cakebeslag en strooi daar de kruimels over. Bak de cake in 60-75 minuten gaar.
Laat de appelcake kort afkoelen, verwijder de springvorm na 10 minuten en laat de appel-kruimelcake zo verder afkoelen.
Bestuif de cake voor het serveren licht met poedersuiker.