Maak-je-groentela-leeg-curry

We love groente

Voorwoord van de auteur

 

Een curry is het ultieme gerecht om je groentela in leeg te kieperen. Of het nu een halve courgette is, een handvol verschrompelde worteltjes, een netje vergeten spruiten of een verweesde broccolisteel, met behulp van een paar goedgekozen specerijen blaas je er zo weer nieuw leven in. Als je wilt kun je op het laatst zelfs een restje gare groenten toevoegen, maar doe dat alleen als ze zijn bereid zonder al te veel smaakmakers. Een curry moet ook weer geen kermis worden. 


Ingrediënten voor 4 personen 

2 el arachideolie of ghee

1 ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngesneden

5 cm gemberwortel, fijngesneden

2 tl gemalen kurkuma

2 tl paprikapoeder

1 tl gemalen komijn

1 tl gemalen koriander

3 kruidnagels, fijngewreven in een vijzel

1/4 - 1/2 tl chilivlokken

1 blik gepelde tomaten of tomatenstukjes

750 g groenten naar keuze, zo nodig in dobbelstenen gesneden

125 ml creme fraiche

sap van 1-2 limoenen

handje vers korianderblad (of peterselie, of bladselderij), grofgesneden


Verwarm de arachideolie of thee in een ruime pan, voeg de ui en een snufje zout toe en laat rustig 10 minuten fruiten. Voeg de knoflook en gember toe en fruit een paar minuten mee. Voeg dan de kurkuma, paprikapoeder, komijn, koriander, kruidnagel, chili en veel versgemalen zwarte peper toe en fruit nog even tot de specerijen flink gaan geuren. Doe de tomaten erbij en voeg een half blik water toe. Voeg nog een snuf zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur dan weer laag en laat de saus 10 minuten pruttelen. 

Doe de groenten erbij. Begin met de groenten die het langst nodig hebben, zoals pompoen, zoete aardappel, boontjes, spruiten, bloemkool en broccoli. Dan groenten die sneller gaar zijn, zoals aubergine, courgette, paprika en doperwten. En tot slot groenten die nauwelijks of geen garing nodig hebben, zoals spinazie, raapstelen en taugé. 

Roer op het laatst de crème fraiche en garam masala door de curry.

Proef en maak het gerecht verder op smaak met zout, peper en limoensap. Bestrooi voor het serveren met de groene kruiden. 


We love groente