Vanille-ijs met Dulce de leche

Uit IJs & co

Voorwoord van de auteur

 

Vanille-ijs is een echte klassieker en geliefd bij velen, zo ook bij mij. Het is een goede basis voor andere ijssoorten. Gebruik een vanillestokje voor de meest intense vanillesmaak.


Ingrediënten voor 500 ml ijs 

 

 

250 ml melk

250 ml slagroom

85 g slagroom

1/4 tl zout

1/2 vanillestokje

3 eierdooiers

 

Verwarm de melk, slagroom, kristalsuiker, het zout en vanillemerg en -stokje in een pannetje op middelhoog vuur. Zet, als het mengsel bijna kookt, het vuur uit en leg het deksel op de pan. Laat 30 minuten trekken, zodat de vanillesmaak er goed in trekt. 

Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Verwijder het vanillestokje en breng het melkmengsel opnieuw tegen de kook aan. Roer regelmatig. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen. 

Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 graden is of dikker wordt. Giet de room door een zeef in een kom en zet de kom in het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Dek af met een stuk plasticfolie direct op de ijsbasis zodat er geen velletje op komt. Zet minimaal 4 uur, maar liefst een hele nacht, in de koelkast. 

Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing.

 

Dulce de leche

Zet een ongeopend blikje gecondenseerde melk in een pannetje en zorg dat deze helemaal onder water staat. Kook het 3 uur, laat afkoelen en roer de inhoud van het potje goed door. Voeg de helft van het blikje toe aan het vanille-ijs zodra het ijs bijna klaar is. 


IJs & co van Aniek Keijsers