Zelfgemaakte gravad lax met biet & dille

Bron: Borreltijd
Bron: Borreltijd

Uit Borreltijd van Susan Aretz

Susan: “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe lekker huisgemaakte gravad lax is. En zó eenvoudig om te maken. Met maar een paar ingrediënten en wat tijd zet je dit prachtige stukje vis op tafel. Zo lekker heb je het echt nog nooit gegeten.”


Recept voor 400 gram zalm

Bereidingstijd onbekend

 

Ingrediënten

+/- 425 gram verse zalmfilet, met huis (zo gelijkmatig mogelijk qua dikte)

2 gekookte bietjes, gepureerd

40 gram suiker

40 gram fijn keukenzout

10 gram verse dille

1 theelepel citroenrasp

 

Verder nodig

Huishoudfolie

Staafmixer

 

Bereiden

Pureer de gare bietjes met een staafmixer samen met de suiker, het zout en de citroenrasp. Wrijf de zalmfilet helemaal in met dit mengsel en leg (met de huidkant) op het folie. Pak nu stevig in folie in. Leg in een passende schaal en zet gewicht op de vis (blikjes gepelde tomaten bijvoorbeeld). Zet 24 uur in de koelkast.

Haal de vis uit de koelkast. Wrijf de bietjespulp er goed vanaf en leg op een schoon plasticfolie. Op de vis gaat nu een verse, grofgesneden dille en de rasp van 1 citroen. Pak weer op dezelfde manier in folie en zet wederom 24 uur in de koelkast.

Haal de volgende dag uit de koelkast. Wrijf het overgrote deel van de dille eraf en snijd de zalm in flinterdunne plakjes.

Heerlijk om gewoon zo puur te eten, maar ook superlekker bij de brioche of als onderdeel van het smörrebröd.


Borreltijd van Susan Aretz