Oliebollen

40 stuks - 60 minuten exclusief rijstijd

bakrecept - snack

Ingrediënten

Deeg

  • 1000 g tarwebloem
  • 25 g instant gist
  • 15 g zout
  • 30 g suiker
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 2 gram kaneel
  • 750 g koolzuurhoudend bronwater
  • 100 g ei, kamertemperatuur
  • 50 g volle melk (30 graden)
  • 50 g roomboter, gesmolten

Vulling

  • 200 g rozijnen
  • 100 g krenten
  • 100 g sukade
  • 150 g niet te zure appel, in blokjes

Verder

  • frituurpan
  • 3-4 liter zonnebloemolie
  • grote ijsbolletjestang

Bereiden

Wel de rozijnen en krenten 15 minuten in lauw water. Laat ze uitlekken dep ze voor gebruik goed droog.

Deeg in de standmixer kneden (gebruik de platte haak/vlinder in plaats van de deeghaak). 

Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom. Laat de machine eerst op een langzame stand enkele minuten draaien en vervolgens nog even op een iets hogere snelheid. Schraap eventueel de wand van de kom tussendoor schoon met een deegschraper. Laat het deeg niet te lang draaien, er hoeft geen mooi glutennetwerk ontwikkeld te worden. Meg er tot slot op een langzame stand de vulling door.

 

Dek de kom af. Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is. 

Roer het deeg met een pollepel door. Het zal nu gaan inzakken, geen paniek. Dek de kom weer af en laat het deeg weer 20-30 minuten rijzen. 

Verhit intussen de olie in een frituurpan (of pan) tot 180°C. Niet hoger en niet lager. 

 

Als het beslag weer voldoende gerezen is, kan er gebakken worden. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep vervolgens deeg uit de beslagkom. Beweeg hierbij de tang met beslag een paar keer langs de rand van de kom zodat het beslag een beetje wordt opgebold. Laat de bol in de hete olie glijden en herhaal dit nog drie of vier keer. Bak niet te veel oliebollen tegelijk, de olie zal dan te veel afkoelen. 

 

Bak de bollen in de hete olie in 6 minuten goudbruin en gaar. Draai ze halverwege het bakken om (dit gaat vaak vanzelf als je ze aantikt). Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. 

 

Bestrooi de oliebollen voor serveren met poedersuiker. Versgebakken zijn de bollen het lekkerst. Als je ze al een aantal uren van tevoren hebt gebakken en je wilt ze warm serveren, zet de bollen dan 15 minuten in een op 100°C voorverwarmde oven. 

Kookboek

Broodjes uit eigen oven

Levine van Doorne

De geur van versgebakken brood is onweerstaanbaar. Iedere thuisbakker weet dit. En met dit verrukkelijke derde boek van Levine van Doorne ...

 

Lees verder