Aardappelgratin

6 personen - 25 minuten

oven 75 min

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen vastkokend, geschild
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 250 ml slagroom
  • 150 g gemalen Goudse kaas oud 48+
  • 30 g boter

Bereiden

Snijd de aardappelen in dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bedek de bodem van de ovenschaal met aardappelschijfjes.

Breng op smaak met peper en zout. Herhaal dit tot de aardappelschijfjes op zijn. Op de laatste laag hoeft geen peper en zout.

Pers de knoflook en meng met de slagroom. Schenk de slagroom over de aardappelschijfjes en bestrooi met de kaas. Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Dek af met aluminiumfolie en bak de gratin 1 uur en 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder na 45 min. het aluminiumfolie.

Je kunt de gratin een paar uur van te voren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Is de gratin ingevroren? Ontdooi hem in de koelkast en verwarm 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Als de bovenkant te donker kleurt, dek de gratin dan af met aluminiumfolie.

Bron

Allerhande.nl