Gehaktbrood Welligton uit Toppers met Gehakt

 

Met gehakt kan je echt alle kanten op. Serveer bijvoorbeeld bij een etentje deze sjieke Wellington. 

Zalm Wellington, beef Wellington of gehakt Wellington. Het gaat om het heerlijke jasje van bladerdeeg en de duxelles van paddenstoelen en kruiden die hier heel slim in het gehakt worden verwerkt. Wat een traktatie.

 

Combineer het gehaktbrood Wellington bijvoorbeeld met boerenkoolstamppot en een roerbak van spruitjes en appel. Dat gaat zo lekker samen. Dit recept is van Trine Hahnemann uit het boek Scandinavisch Comford food en vind je hier


meer lezen

Quiche met gehakt, pompoen en pastinaak uit Toppers met Gehakt

Een herfstige quiche met pompoen en pastinaak op een laagje van kruidig gehakt.

Weer een heerlijk recept uit Toppers met gehakt.

Het recept is best bewerkelijk want pompoen schillen en schoonmaken kost even wat tijd. Beide groentes worden ook nog afzonderlijk geblancheerd. De beschreven 20 minuten bereidingstijd is dus wat aan de krappe kant. Om tijd te winnen blancheer je in 2 pannen tegelijk maar dan heb je weer wat meer afwas. Gelukkig wordt er kant-en-klare bladerdeeg gebruikt.

En als dan eenmaal de quiche in de oven staat heb je weer alle tijd voor anderen dingen zoals bijvoorbeeld met maken van een salade voor erbij.


meer lezen

Boerenkoolstamppot met geroerbakte spruitjes en appel uit Sandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann

Inleiding Trine Hahneman:

 

Ik ben dol op spruitjes, zelfs wanneer ze te lang gekookt en bruin zijn, en wat sterk ruiken. Maar het lekkerst vind ik ze beetgaar, zodat ze hun verse, groene, nootachtige smaak behouden.

 

Puree is favoriet in de winter in koude gebieden, het geeft je op een speciale manier troost. Ik vind iedere stamppot met geroerbakte groente heerlijk en je kunt er alle groenten voor gebruiken die je wilt.

Dus als je de groentelades van je koelkast wil uitmesten, is dit het perfecte gerecht.


meer lezen

Chiliburger met pikante saus uit Toppers met Gehakt

Heb jij aan een broodje hamburger voldoende als avondmaaltijd? Met deze pikante bonensaus erbij wel hoor!

Dit recept staat samen met nog 69 andere gehaktrecepten in het boek Toppers met gehakt. Eenvoudige familierecepten voor elke dag. Balletjes, burgers en worstjes, sauzen, vullingen en overschotels. Voor elk wat wils. 

meer lezen

Boerenkool-pancettaquiche uit Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann

...

meer lezen

Bloemkoolrijst, grapefruit, granaatappel en dadel uit Superdiners van David Bez

Na Supersalades en Superstarters komt David Bez nu met zijn boek Superdiners. Een boek met zijn nieuwste recepten voor een gezond, eenvoudig en lekker diner dat bestaat uit een goed gevulde soep of een salade.

 

Echte recepten zijn het eigenlijk niet. Het is meer een opsomming van ingrediënten die bij elkaar een heerlijk gerecht vormen.

Deze salade van bloemkoolrijst combineert niet alleen goed met grapefruit maar ook met sinaasappel.

Maak gerust wat meer dressing om de bloemkool mee aan te maken.

 


meer lezen

Tjaptjoi met zoetzure saus uit Wokking lekker van Danny Jansen

Heb jij ook nog een wok in de kelder staan en weet je niet goed wat je ermee kan doen? Daar kan Danny Jansen je met zijn boek Wokking lekker goed bij helpen. 

Haal die wok snel voor de dag en maak deze tjaptjoi met paprika, ui, komkommer en courgette. Of maak één van de andere recepten uit Wokking lekker van Danny.
Recepten met lekker veel groente, snel klaar en boordevol smaak. 

meer lezen

Asperges, eieren en Franse dressing uit 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Een heerlijke salade van Jamie maar een knappe, snelle thuiskok die dit in 9 minuten op tafel krijgt. Water aan de kook brengen, eieren koken en laten afkoelen duurt soms toch echt wat langer. But who cares? 
De salade is wel écht heel lekker. 
In plaats van de asperges op de eieren stomen is koken ook een optie. Zet ze eerst een halfuurtje rechtop in koud water en kook ze daarna 4 tot 5 minuten. 
Geen verse dragon? Geen probleem! Zonder is de salade ook heerlijk. 

meer lezen

BBQ-chicken pizza uit Chef met lef van Nigel van der Horst

Nigel van her Horst: Barbecuesmaak + kip = perfect harmony. En al helemaal op een pizza!


meer lezen

Mexicaanse taco's met pulled pork uit Basics to Brilliance van Donna Hay

Pulled pork. Mmmm, lekker. Koop voor deze taco's gebraden pulled pork of maak hem zelf met het basisrecept uit Basis to Brilliance van Donna Hay. Dat is natuurlijk het lekkerst.

De taco's beleg je verder met ijsbergsla, avocado en groene tomaat. 
Geen groene tomaat voor handen? Neem dan een rode tomaat of laat de tomaat helemaal weg. Wees voorzichtig met de jalapenopepers. Ze zijn best pittig. Snijd ze eventueel in stukjes voordat je ze op de taco legt. 

meer lezen

Zoete-aardappelsalade uit Jamie Oliver 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Zoete aardappels zijn erg veelzijdig. Maak er een curry mee, rooster ze in de oven of gebruik ze net als Jamie Oliver in een salade.

 

Deze salade van Jamie Oliver uit zijn boek Jamie Oliver 5 ingrediënten zet je in 9 minuten op tafel. Nou ja, bijna dan.

De aardappel moet nog wel een uurtje in de oven en daarna afkoelen maar verder heb je aan deze salade niet veel werk. 

 

Vergeet niet de lente-ui en feta aan de salade toe te voegen want dat staat niet duidelijk in het recept. Even zelf aan denken dus. 


meer lezen

Rendang met bloemkool uit Jamie Oliver 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Jamie Oliver krijgt het met de recepten in zijn boek Jamie Oliver 5 ingrediënten voor elkaar een snelle maaltijd op tafel te zetten zonder al teveel gedoe.

Maximaal 5 ingrediënten en dan tellen we olie, zijn, peper en zout niet mee. Binnen 30 minuten zet je met deze recepten een verse maaltijd op tafel. Vaak zelfs binnen 20 minuten. Sneller kan toch bijna niet.

 

Maak je deze rendang met de Kumar's Rendang van Verstegen, doe er dan het hele bakje pasta bij. Jamie gebruikt in zijn boek poeder dat waarschijnlijk sterker van smaak is.


meer lezen

Wraps met asperges, ham en eiersalade uit Dagelijkse kost van Jeroen Meus

Deze wraps hebben de foto maar net gehaald. Tijd om nog lekker wat peterselie door de eiersalade te doen was er niet meer.

 

Het recept in het boek Dagelijkse kost 2 van Jeroen Meus is origineel met witte asperges maar met groene asperges is deze wrap ook heel lekker. En het geeft ook nog een mooi kleuraccent.

 

Hieronder vind je de ingekorte versie het recept. Jeroen beschrijft in zijn boek Dagelijkse kost 2 zijn recepten heel uitgebreid. Met deze ingekorte versie gaat het je ook vast lukken deze heerlijke wrap te maken.


meer lezen

Aardappelgroentepuree uit Slim zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten

Je hebt stamp en je hebt aardappelgroentepuree. En de aardappelgroentepuree van Karin Luiten uit haar boek Slim zonder pakjes & zakjes is heerlijk! Romig en smeuig!
 
Voor deze maaltijd met hertenrack is gekozen voor een aardappel-knolselderijpuree maar je kan de groentepuree ook met een andere groente maken. Vervang bijvoorbeeld de knolselderij en dijonmosterd door 200 g spruitjes of een flinke pastinaak en een l epel grove mosterd. 

meer lezen

Sushirijst uit Sushi! van Laure Kié

Sushi, we zijn er dol op! Maak ze met rauwe vis zoals zalm of tonijn, met heel kort gebakken ossenhaas of vegetarisch met avocado of asperges. Met sushi kan je echt alle kanten op.

Wanneer je vis gebruikt leg je die van tevoren, voor het snijden, even in de diepvries. Een uurtje is genoeg. Wanneer de vis licht bevroren is kan je hem heel makkelijk in dunne plakjes snijden. Handig toch? 
Kijk wel uit met de wasabi want die is echt héél pittig. 


meer lezen

Wortel-bataatsoep met Thaise pesto uit het oktobernummer van Delicious magazine

Een heerlijk pittig soepje, deze wortel-bataatsoep uit het oktobernummer van Delicious magazine. 
Bij deze soep maak je een Thaise pesto. Echt geweldig. Origineel wordt Thaise pesto gemaakt met Thaise basilicum en koriander. Geen Thaise basilicum te vinden of geen liefhebber van koriander? Neem dan gewone basilicum en platte peterselie. Samen met de gehakte pinda's en sesamolie heel erg lekker. 

meer lezen

Goulash uit Slim zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten

Uit Slim zonder pakjes en zakjes: Stoofvlees met champignons en paprika, een vleugje Oost-Europees én een snufje van oma. Makkelijker dan je denkt,  alleen even wat geduld. De dag erna alleen maar lekkerder.

In dit recept voor goulash zit een behoorlijke hoeveelheid gerookt paprikapoeder en dat overheerst nogal. Typefoutje misschien? 
Probeer eerst 2 theelepels in plaats van eetlepels. Iets meer kan altijd maar minder helaas niet. 

meer lezen

Luikse balletjes met sla en frietjes uit Dagelijkse kost van Jeroen Meus

De stad Luik is niet alleen beroemd om haar Luikse wafels, de fameuze Luikse balletjes komen ook uit deze stad van lekkerbekken. Het gehein van hun succes zit hem volgens Jeroen Meus in de Luikse stroop in de saus.

Luikse stroop oftewel Sirop de Liège is een stroop gemaakt op basis van appels en peren. Zonder toevoeging van extra suiker, dat is wel zo gezond. Samen met de zelfgemaakte frietjes zet je zo een heerlijk Belgisch feestmaal op tafel. 

meer lezen

Griekse salade met kipgyros en tzatziki uit Chef met lef van Nigel van der Horst

HET HIM TO THE GREEK 
Deze salade brengt Nigel van der Horst terug naar de vakanties in Griekenland uit zijn jeugd. Wat zal de salade met ons doen? Dat vraagt Nigel zich af in zijn boek Chef met lef. 

Heerlijk gekruide visstukjes op een salade van komkommer, tomaat, rode ui en radijs. En dat alles afgemaakt met een waanzinnige dressing van yoghurt, komkommer en knoflook. 

meer lezen

Schotse scones uit de World of veggies van Mirjam Leslie-Pringle

Een luxe ontbijt of late brunch? Bak er deze zalige Schotse scones bij uit het boek Veggies van Mirjam Leslie-Pringle.
De scones zijn lekker luchtig en fris door de kwark. Je eet ze met veel room en goede jam. 

Schotse scones zijn ook erg populair in Engeland, Australie, Ierland en Canada. In Engeland worden deze kleine broodjes geserveerd met clotted cream bij de afternoon tea maar met slagroom zijn ze ook echt overheerlijk. 

meer lezen

Romige paddenstoelen uit Puur Pasta van Laura Santtini

In het boek Puur Pasta staan heerlijke sausen voor bij de pasta maar die je ook goed kunt combineren met aardappels, rijst of een stukje vlees of gevogelte.

 

Dit herfstige gerecht met gemengde paddenstoelen bijvoorbeeld staat zo op tafel. Een heerlijke combinatie van paddenstoelen, witte wijn en room.

 

Serveer met bijvoorbeeld fettuccinie, een smallere vorm van tagliatelle, of bucatini.


meer lezen

Shasliek met frietjes uit het septembernummer van Koken & Genieten

Dit is onze kans om van mooie nazomeravonden te genieten. Steek de barbecue aan en maak deze heerlijke shaslieks met een tomaten-kerriesaus en frietjes. Wat een verwennerij!

Het recept komt uit het septembernummer van Koken & Genieten en kost ongeveer 30 minuten aan voorbereiding. Schenk alvast een glaasje wijn in, steek de barbecue aan, ga lekker zitten en geniet.
En laat het weer ons in de steek, volg dan het recept en bak de shaslieks in de pan.

meer lezen

Gehaktballetjes met erwten uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Gehaktballetjes met een rijke groentesaus uit het boek Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch. En de saus zit écht vol met groenten. Paprika, wortel, tomaten en erwten. Je ziet ze wel niet allemaal maar het zit er wel in. Dus de saus is nog gezond ook! 

Hoewel het eigenlijk een tapasgerecht is kan je de gehaktballetjes ook als avondmaaltijd eten met bijvoorbeeld pasta of rijst. 

PS. 500 gram gehakt is ruim voldoende als hapje voor 4 personen. 

meer lezen

Schnitzel met koolsla uit Citrus van Catherine Phipps

Een heerlijk recept uit het boek Citrus van Catherine Phipps, De combinatie van smaken was nieuw voor me, soja, yuzysap en mandarijnsap. Maar lekker!

 

Het recept kan je makkelijk vereenvoudigen. Koop bijvoorbeeld gepaneerde schnitzels bij een goede slager en kant en klare zakjes gesneden kool en wortel bij de supermarkt. De koolsla is ook goed een dag tevoren te maken. Dat bespaart veel tijd waardoor je dit supergerechtje ook op een doordeweekse dag kunt maken.


meer lezen 0 Berichten

Crema Catalana uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Crema Catalana is de Spaanse versie van crème brûlée. Daar houdt iedereen van!
Een zoet, heel zoet Spaans toetje dat bestaat uit een zachte crème van melk, suiker, eierdooier, sinaasappel, kaneel en een gekaramelliseerd krokant suikerlaagje. 

Begin op tijd aan dit toetje want de crème moet 4 tot 5 uur opstijven in de koelkast. Een hele nacht kan ook. Vlak voor het opdienen strooi je de suiker erover. Kleur de suiker bruin met de gasbrander en serveer meteen, anders wordt het krokante laagje zacht. 

meer lezen

Aardappel-venkelgratin uit nr. 4 van Elle Eten

Ovenschotels zijn zo handig. Van tevoren maak je ze klaar en je hebt je handen vrij voor iets anders terwijl de gratin in de oven staat. 

Deze gratin is lekker romig en fris door de venkel. Heerlijk bij vis zoals een stukje zalm.

De hoeveelheid vocht in het recept is wat aan de krappe kant. Voeg meer room toe aan de ovenschaal als niet alle aardappelen bedekt zijn. Je kan de gratin laag voor laag opbouwen zoals in de beschrijving staat of, net als ik, alle ingredienten mengen in een grote kom en overdoen in de ingevette ovenschaal. Even aanduwen en klaar. 

 


meer lezen

Kookboeken september 2017

meer lezen

Warme tomaten-aspergesalade uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Eenvoudig is vaak het lekkerst. Verse rijpe tomaten, beetgaar gekookte asperges en een simpele vinaigrette van olie en azijn. En dan warm geserveerd. Nou ja, warm .... Door de koude tomaten heb je meer een lauwwarme salade.

 

Dit is het eerste recept uit het boek Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch dat op Heerlijk Boek verschijnt. Opvallend is dat het recept niet duidelijk is. Hoeveel olie en azijn je moet gebruiken voor de vinaigrette wordt niet aangegeven en ook niet hoelang de asperges moeten koken om 'beetgaar' te worden. Hieronder staat dan ook de versie van Heerlijk Boek.


meer lezen

Pruimen met zure room uit Nest kookboek van Katrien van de Steene & Heikki Verdurme

Een lekker en makkelijk zomerdessert, pruimen uit de oven met zure room. Of ijs.
Je hoeft niks te schillen, niks te mengen. Alleen de pit uit de pruimen halen en honing over de pruimen te gieten. De schrijvers van het boek Katrien van de Steene en Heikki Verdurme hebben dit recept de stempel 'zeer makkelijk' gegeven. En zo is het ook. 
Voordat de pruimen in de ovenschaal wel even insprayen met olie. Dan weet je zeker dat er niks gaat plakken. 
Laat de pruimen 5 tot 10 minuten staan en serveer met zere room of roomijs.

meer lezen

Bonensalade uit Kenia uit de World of veggies van Mirjam Leslie-Pringle

Een heerlijke bonensalade uit Kenia met drie verschillende soorten bonen. 

 

Eigenlijk is het meer een stoofgerecht dan een salade. Je eet de bonenschotel warm, met brood om in het stoofvocht te dopen. Wil je deze schotel als salade eten,  gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid water. 
Voor de salade is een bonenmix gebruikt in plaats van drie verschillende blikjes bonen. Daarmee ben je voordeliger uit en het resultaat is net zo lekker. 

meer lezen

Pizza met pulled pork en coleslaw uit de Pizzabijbel van Simon Giaccotto

In de Pizzabijbel staan naast how-to's en basisrecepten ook ontzettend veel pizzarecepten. Klassieke pizza's, internationale pizza's, vega pizza's, pizza's met vlees, pizza's met vis, pizzolo's enz enz.

 

Nadat een stuk procureur de hele dag op de green egg had gegaard was de keus niet meer moeilijk. Een pizza met pulled pork en coleslaw! En BBQ-saus natuurlijk. Dat recept komt dan weer uit de BBQ-Bijbel van Julius Jaspers.

Makkelijk zeg, die Kookbijbels.


meer lezen

Pittig geroosterde noten uit Nest kookboek van Katrien van de Steene & Heikki Verdurme

Nootjes doen het altijd goed bij de borrel of op een feestje. En deze nootjes zijn nèt even anders. Ze zijn vers gebakken, krokant en lekker gekruid. 

Gebruik voor dit recept een ongebrande notenmix want je bakt en kruidt de noten zelf. Naar eigen smaak. Lang duurt dat niet, ze gaan maar 10 minuutjes in de oven. Dan zijn ze al klaar.

En heb je er een paar over? Strooi ze dan over een salade. Heerlijk! 


meer lezen

Tonijn met wasabi uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Dit recept komt uit het boek Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de kok en staat bij het hoofdstuk Azië. Verse tonijn, even gegrild, met peultjes en zeewier èn het staat ook nog binnen 10 minuten op tafel.

Ralph grilt de tonijn natuurlijk op de BBQ maar in de grillpan kan het ook. Zorg ervoor  dat de pan goed heet is en bak de tonijn 30 seconden aan alle kanten. Dan blijft hij nog rauw van binnen.

In plaats van kombu, dat best dik is en lang moet wekten, kan je ook gedroogde wakame gebruiken. Blancheer samen met de peultjes 3 minuten, afgieten en klaar.  


meer lezen

Eenvoudige aardappelsalade uit het septembernummer van Delicious magazine

Deze aardappelsalade heet niet voor niets 'eenvoudige aardappelsalade'. Hij staat in no time op tafel. En daar houden wij van!

Het recept komt uit het foodmagazine Delicious en is bedacht door gastchef Martin Boetz. Na zijn drukke leven rondom Longrain restaurant in Sydney kocht hij een boerderij in New South Wales. Hij trekt daar met zijn dining events in een oude schuur foodies van heinde en verre en kookt met producten uit de streek. Eenvoudig maar heerlijk!
De salade is koud trouwens ook erg lekker.

meer lezen

Runderspiesjes met chimichurri en wilderijstsla uit Nest kookboek van Katrien van de Steene & Heikki Verdurme

Dat je niet uren in de keuken hoeft te staan voor een heerlijke maaltijd bewijst het Nest kookboek van Katrien Van De Steene en Heikki Verdurme. Een heerlijk recept voor doordeweeks èn in het weekend. Je bakt de rosbiefspiesen even snel op de grillpan of relaxed op de barbecue.

In het recept worden voor de wilderijstsla 2 zakjes wilde rijst aangegeven. Hoeveel ze daarmee bedoelen weet ik niet, ik heb 140 gram meergranenrijst gebruikt. Ook heb ik nog wat zwarte bonen toegevoegd, dat geeft net wat meer kleur aan deze salade. Als dressing voor de salade neem je gewoon een lepel van de heerlijk pittige chimichurri. Zalig!


meer lezen

Pizzadeeg met korte rijstijd uit de Pizzabijbel van Simon Giaccotto

Pizza bakken is zo leuk om te doen en echt veel werk heb je er niet aan. Je moet alleen lang wachten. Het deeg moet namelijk lang rijzen, 2 tot 24 uur, afhankelijk van het recept. 

Hier is gekozen voor een recept met een rijstijd van 4 uur. Even goed plannen dus want als je rond zessen wil eten moet je toch wel om half 2 aan het deeg beginnen. Goede bloem kopen voor pizzadeeg blijkt nog een lastige klus. Gebruik voor deeg met een rijstijd van 4 uur of minder gerust een harde bloem type 00. Voor recepten met een langere rijstijd heb je sterkere bloem nodig.


meer lezen

'Baklava'-kipvleugeltjes uit het septembernummer van Delicious magazine

Ook verzot op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Samantha Coutts van het Delicious team Australië maakt snelle versies van eeuwenoude klassieks. Lekker en makkelijk doordeweeks eten, dat je ook heel goed combineert tot een royaal weekendbuffet.Zo kondigt Delicious dit heerlijke gerechtje aan.

 

Eerlijk gezegd heb ik wel wat zitten stoeien met de hoeveelheid want 2,5 kipvleugeltjes is wel erg veel. Voor 500 g (gewicht zonder de vleugelpunten) is de rest van het recept ongeveer door 5 gedeeld. En zie hier het resultaat!


meer lezen

Gebakken vis met citroen-ouzosaus uit Citrus van Catherine Phipps

Citroen over de aardappels, citroen over en in de vis en citroen in de saus. Als dit recept niet uit het boek Citrus komt ....Alle onderdelen van dit gerecht geuren naar citroen zonder dat het zuur is. Gewoon heel puur.

 

Catherine Phipps omschrijft dit recept als één van de eenvoudigste manieren om vis klaar te maken. 'Als je wilt, kun je de vis ook apart bereiden. In dat geval verpak je hem in folie. Ik maak dit meestal met citroen, maar het is ook heerlijk met geurige mandarijnen.'


meer lezen

Kwarkmousse-filokrokantlasagne met tijm-lauriersiroop en rode bessen uit het septembernummer van Delicious magazine

Een zalig recept van Yvette van Boven. Een fris nagerecht, helemaal niet zoet, een perfect einde van een zomerdiner.

Laat je niet afschrikken door de wachttijden want de tijd die je werkelijk aan dit gerechtje besteedt is veel minder. Alles maak je van tevoren klaar en op het moment zelf maak je alleen de bordjes even klaar. Een kwestie van plannen en het resultaat is echt geweldig!

De hoeveelheid mousse is zeker genoeg voor 6 personen maar dat ligt aan de grootte van je ijsbolletjestang. 300 gram bessen is ook aan de ruime kant maar wat je over hebt is heerlijk met yoghurt of ijs.


meer lezen

Abrikozen hapjes uit het Forest Feast kookboek van Erin Gleeson

Dat lekker ook heel simpel kan zijn bewijst Erin Gleeson in haar boek Het Forest Feast Kookboek met deze abrikozenhapjes. 
De abrikozenhapjes zijn heerlijk te combineren met de gevulde dadels met geitenkaas, pistache en sinaasappel die ook in het boek staan. Maak ze voor een feestje of als klein hapje voor de maaltijd. 
Zoals Erin Gleeson zelf in haar boek schijft worden de gedroogde abrikozen belegd met een dot geitenkaas, een takje verse tijm en een gedroogde cranberry. Zo mooi en eenvoudig. Is ook lekker na de maaltijd. 

meer lezen

Hamburgerbroodjes uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Weken werd er thuis al om gevraagd. Wanneer bak je nou zelf die hamburgerbroodjes uit De Beste Burgers van Martin Kintrup? Hier zijn ze dan!

 

Wat Martin Kintrup zelf over zijn broodjes zegt.

Één klassieker: vele varianten: je kunt elk broodje dat je hebt bestreken met een mengsel van ei en melk geheel naar eigen smaak bestrooien met sesamzaad (geel of gemengd), komijnzaad, grof gemalen peper, fijngehakte rozemarijn, gesnipperd ui of geraspte kaas (1-2 el per broodje). 

Mijn regel: als het lekker is, mag het!

meer lezen

Zomerse bosvruchtentrifle uit het zomernummer van Jamie Magazine

Een heerlijk fris toetje met al het lekkers van de zomer. Dat heeft Jamie Oliver goed bedacht. Vol fruit, romig en niet te zoet. Perfect!

En echte trifle is het bij mij niet geworden want ik vergat de tussenlaag. De lange vingers met sherry, maar ik moet erbij zeggen dat we het helemaal niet gemist hebben. 

Een laagje cake of koek hoort echt bij dit Engelse nagerecht. De klassieke trifle heeft als onderste laag cake met sherry erover gesprenkeld. Daaroverheen vers fruit en ten slotte een laagje vla of custard. Deze variant van Jamie op de klassieke trifle moet je écht eens maken.


meer lezen

Pittige kipschotel uit Wok easy van Caroline Hwang

Pittig is deze Koreaanse wokschotel zeker!

De saus waarin de kip wordt gemarineerd en die daarna ook gebruikt wordt als woksaus, wordt gemaakt met gochujang. 

 

Gochujang, rode peperpasta, is een scherpe, gefermenteerde Koreaanse specerij. Het is een hete saus of pasta die veel gebruikt wordt in de Koreaanse keuken. Traditioneel werd gochujang gefermenteerd in grote ingegraven aardewerken potten, jangdok genaamd, maar ook wel geplaatst in deze potten op een terras achter het huis, jangdokdae genaamd.


meer lezen

Kookboeken augustus 2017

meer lezen

Baguettes met kip uit Fingerfood van de BBQ van Andreas Rummel

In het boek Fingerfood van de BBQ staan allerlei lekkere hapjes die je op de barbecue kan maken. Dat hoeft natuurlijk niet persé, met het fornuis en de oven kan je dit lekkers ook goed maken maar de barbecue geeft het wel die heerlijke rokerige smaak. 

Gebruik bij het maken van dit recept bewust gezondere keuzes. 

Neem in plaats van het vlees van kippenbouten met vel, kipdijen filet zonder vel. Vervang de mayonaise door friteslijn van Remia en gebruik minder zout in de salade. Geloof me, ook dan zijn de baguettes om je vingers bij af te likken. 


meer lezen

Zeebaars met sinaasappel-saffraanboter en venkel van Yvette van Boven uit het boek Good Food Book

Wat een feest. Verse zeebaars op de BBQ. 

Het recept komt uit het boek Good Food Cook en is van Yvette van Boven. 

Yvette is culinair journaliste, presenteert een eigen tv-kookprogramma, schrijft kookboeken waaronder Home Made, Home Made Winter, Home Made Zomer en Home Baked. 

 

Voor elk verkocht Good Food Book doneert de FDBCK (lees feedback) Foundation via het World Food Programme 40 schoolmaaltijden aan kinderen in Malawi. Dáárom is dit boek 't aller- aller- allergoedste kookboek.


meer lezen

Vistaco's uit het augustusnummer van Gezond Eten

Vergeet hamburgers en shaslicks: het nieuwe grillen is gezond, smaakvol en vol met groente!
Voor deze taco's is kabeljauwfilet gebruikt. Omdat kabeljauw niet zo'n stevige vis is, bak je hem beter in de koekenpan in plaats van grillen op de BBQ. Eerst even door bloem met het paprikapoeder, zout en peper rollen en dan kort bakken in olijfolie. Je mist dan wel die heerlijke rooksmaak maar .... hij is zo ook erg lekker. 
Tot slot afmaken met een extra scheutje magere yoghurt en zoete Thaise chilisaus en rollen maar.

meer lezen

Indische eieren met sperziebonen uit het augustusnummer van Delicious

Niks zo fijn als buiten eten in de zomer, vindt Janneke Philippi. 'Het lijkt alsof alles dan beter smaakt. Ik doe niet al te ingewikkeld en als het kan maak ik alles van tevoren. Ik stop er graag boontjes, snijbonen en doperwten in, die zijn nu volop te koop.'

Variant van de Indische eieren met omelet:
Roer in plaats van gekookt ei eens dikke stukken omelet door de stoog, ook heerlijk!
Als je de saus de avond van tevoren maakt, trekt de smaak nog beter in de eieren. 
Janneke Philippi 

meer lezen

Salade van spicy kikkererwten uit Veggie very much van Mirjam Leslie-Pringle

Bonen, in allerlei vormen en maten, behoren absoluut tot mijn favorieten! En kikkererwten misschien nog wel het meest. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker in allerlei gerechten, maar ze zijn ook nog eens echt gezond! Zeker voor vegetariërs zijn kikkererwten een geweldige vervanger voor vlees, of zelfs voor eieren als je veganist bent. Ze bevatten een hoge dosis essentiële vitaminen, zoals bijvoorbeeld B12, dat over het algemeen voornamelijk in dierlijke producten zit. Ze zitten vol met ijzer, vitamine C en B6, en foliumzuur: allemaal belang rijke en onmisbare mineralen en vitaminen. 

meer lezen

Karbonades met appel uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers

Halskarbonades hebben wat meer vet, en dus smaak. Ribkarbonades zijn wat magerder. 
Iberico karbonades zijn gewoon de allerlekkerste: mooi droog, een beetje vet, kan bijna niet mislukken! 
Julius Jaspers 

meer lezen

Kookboeken juli 2017

Auteur: Antonio Carluccio

Uitgever: Aerial MC

Bindwijze: Paperback

Pagina's: 288

ISBN: 9789402602128

Prijs: € 27,95

Groenten van Antonio Carlucio

Flaptekst

In dit groot formaat kookboek met prachtige foto's en illustraties presenteert topchef Antonio Carluccio meer dan 120 gloednieuwe recepten met groenten. Groenten in alle soorten en vormen: van blad(gewas), bloem tot peulvruchten, zaden, stengels en wortel. En natuurlijk met de favoriete paddenstoelen van Carluccio.
Het boek is zeer divers en in alle recepten voor onder andere salades, pasta, gebak, soepen en stoofschotels speelt de veelzijdigheid van groenten de hoofdrol. Toch vergeet Carluccio de vis- en vleeseters niet. En dat alles in de traditionele Italiaanse stijl. Alle recepten worden stap voor stap beschreven en bevatten de benodigde botanische informatie.

 

Ga voor meer informatie naar Bol.com


meer lezen

Sappige rundvleesspiezen met mierikswortel-dipsaus uit Nigella Express van Nigella Lawson

Dit is een recept dat je kunt serveren als de mensen staan te praten en een beetje rondlopen, maar dat evengoed kan dienen als voorgerecht bij een maaltijd waarbij iedereen aan tafel zit. 

Als je er ook lamsspiezen bij wilt serveren, gebruik daarvoor dan in blokjes gesneden lamsbout en vervang de mierikswortel in de marinade door een theelepel gemalen komijn en een theelepel.gemalen koriander. Maak een dipsaus door kant en klaar gekochte humus te mengen met Griekse yoghurt. Besprenkel de saus met een beetje olijfolie en stroo er tot slot wat granaatappelpitten over. 
Nigella Lawson 

meer lezen

Kersensoep met mascarpone en gekaramelliseerde amandelen uit Elle Eten nr. 3

Verse kersen zijn nu lekker zoet dus pak je kans en koop ze meteen want met kersen kan je alle kanten op. Ze smaken heerlijk in zoete èn in hartige gerechten. 
Deze kersensoep kan je zowel warm als koud eten. Koud met de mascarponeroom die hier beschreven staat en warm is hij super met ijs. Bijvoorbeeld met amaretto cantuccini-ijs uit De man die koken kan van Walter Luitwieler. Voor de soep heb je een klein scheutje wijn en prosecco nodig. Drink de wijn bij de rest van je etentje en de prosecco als aperitief of dessertwijn. Of maak er net als ik een cocktail van. Dat recept krijg je morgen. 

meer lezen

Normandische mosselen in cider uit In een Franse keuken van Susan Herrmann Loomis

Het mosselseizoen is van start gegaan en mosselen zijn nu volop verkrijgbaar. Bij de meeste supermarkten zijn ze deze.week in de aanbieding dus grijp je kans. 

Met dit recept van Susan Herrmann Loomis uit In een Franse keuken kookte ik de mosselen anders dan ik gewend ben. Normaal gesproken kook ik mosselen per kilo in een mosselpan en dat betekent dat ik regelmatig op moet staan om weer een lading te koken. Door de mosselen in één keer te koken in een grote soeppan is dat niet nodig en eten we allemaal tegelijk. Wel zo gezellig.  


meer lezen

Amaretto cantuccini-ijs uit De man die koken kan van Walter Luitwieler

Wanneer een recept zo eenvoudig is vertrouw ik het niet helemaal. Zo makkelijk, kan dat wel lekker zijn. Nou, geloof me maar. Dat kan!

In een handomdraai heb je een bak ijs in de diepvries staan waar je U tegen zegt. En onder het kloppen en, hakken en weer mengen kon ik mijn vingers al niet uit de kom houden.

Het mengsel was wat aan de dunne kant vond ik. Mijn fout, ook bij eenvoudige recepten kan je je vergissen, zo blijkt maar weer. Ik heb namelijk 100 ml amaretto toegevoegd. Iets te veel waardoor de koekjes naar beneden zakken. Maar de smaak is er niet minder om.


meer lezen

Gerookte forel op waldorfsalade uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Zelf vis roken is wel ző lekker. Het is erg leuk om te doen en met de Big Green Egg ook nog eens ontzettend makkelijk. 
Thuis genieten wij al van de geur van de houtskool die brandt. Het 'ei' staat onder een afdak waar de rook lekker een beetje blijft hangen. Heerlijk! En wanneer ik ga roken hangt er gewoon een dikke mist. Als je denkt dat we dan ergens anders gaan zitten, heb je het mis. Ook die mist ruikt lekker.
Meestal rook ik met appelhout omdat deze een milde smaak geeft, net als kersenhout. Probeer eens wat uit en proef wat roken met je vlees of vis doet. Je zult versteld staan.

meer lezen 0 Berichten

Geroosterde zalm met mango-abrikozensalsa uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Dit recept van Ralph de Kok komt uit zijn boek Een wereldreis rond de BBQ. Het recept is afkomstig uit Cuba en wordt oorspronkelijk gemaakt met kreeft. Nou eet ik kreeft niet zo snel op een doordeweekse dag maar een zalmfiletje wel. 
Zalm rooster je op een matig hete BBQ met het deksel dicht. Heb je een BBQ met thermometer, verwarm hem dan tot 180 graden. De vis is gaar wanneer het visvlees gemakkelijk in laagjes uit elkaar valt en niet meer doorschijnend is. Wanneer je twijfelt laat je de zalm nog 2 minuutjes extra grillen. Echt niet langer hoor want dan wordt hij droog vanbinnen en dat is jammer. 

meer lezen

Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Lekker, een boek vol salades, suiker- en koolhydraatarm. Heerlijk lichte maaltijden, soms met vlees en vis, soms vegetarisch. Zo wil ik elke dag wel eten.

Als het aan Katie en Giancarlo Caldesi ligt hoef je tegenwoordig bij het woord salade ook niet meer te denken aan een bak met konijnenvoer. Een salade is zoveel meer. Eet hem koud of warm, als bijgerecht of als hooofdmaaltijd, maar ga altijd voor een goede balans tussen zoet en zout, zacht en krokant. En vergeet niet de salade af te maken met een waanzinnige dressing. 

 

Katie en Giancarlo Caldesi, de Italiaanse eigenaars van een restaurant en kookschool hebben zelf hun eetpatroon drastisch omgegooid toen ontdekt werd dat Giancarlo diabetes en een glutenintolerantie had. Dat betekende voor hem geen pasta, brood of pizza meer en geen cappuccino met veel suiker. Hij stapte over naar een koolhydraatarm en suikerarm dieet.
meer lezen

Nicoise met tonijn, haricots verts, aardappels & zongedroogde tomaten uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Salade Nicoise is genoemd naar de Franse stad Nice. De basis van het recept is rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, knoflook, eieren, uien en olijfolie. Er zijn echter zoveel verschillende recepten en variaties van te vinden. Welke is nou het lekkerst?

Katie en Giancarlo Caldesie voegen er aan hun versie van de salade ook nog aardappeltjes, sperziebonen en zongedroogde tomaatjes toe. Als rauwe groente verwerken zij fijngesneden bleekselderij in de salade. En dat bij elkaar maakt deze salade tot een heerlijke maaltijd die verder niks meer nodig heeft.


meer lezen

Frittata met avocado en tomaat uit De man die koken kan van Walter Luitwieler

Wat een heerlijke lunch had ik vanmiddag.

Frittata uit de oven. Walter Luitwieler geeft in zijn boek De man die koken kan maar liefst drie varianten. De eerste is met avocado en tomaatjes. De tomaatjes worden in de oven lekker zoet en combineren geweldig met de avocado.

De tweede variant is met garnalen en champignons en de derde is een rijstfrittata met kip en zongedroogde tomaatjes. Dat klinkt toch allemaal fantastisch of niet? Maar nu eerst het recent met avocado en tomaat.

 


meer lezen

Gestoofd konijn met druiven & olijven uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

Echt superlekker, dit recept met konijn van Eleonora Galasso uit Verrukkelijk Rome. Gestoofd in de wijn met olijven wordt het konijn heerlijk mals. 

Omdat ik twijfelde aan de stooftijd heb ik die wel verlengd van 30 minuten naar 2 uur. En met een wijntje en een boekje vliegt die tijd om. Ook heb ik meer wijn en bouillon toegevoegd zodat het konijn bijna onder stond omdat ik bang was dat anders niet alle delen supergaar zouden zijn. 

Het resultaat was heerlijk mals vlees. En met de druiven ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit.


meer lezen

Lente-uitaart uit het paasnummer van Jamie Magazine

Deze hartige taart met lente-ui is zowel warm als koud erg lekker. 

Telkens neem ik mezelf voor het deeg van de bodem zelf te maken maar dat is weer niet gelukt. Ik had nog maar een uurtje voordat de gasten kwamen dus ik had nogal haast. Snel wat bladerdeeg uit de diepvries gehaald, lente-uitjes gesneden, eieren losgeklopt en pijnboompitten geroosterd. Binnen 15 minuten stond de taart in de oven, gelukkig. Ik bakte hem in 45 minuten op 180 °C prachtig goudbruin en gaar. 

Een perfect recept voor een paasbrunch. 


meer lezen

Tonijncrème uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

Tonijncrème, maar dan weer op een andere manier bereid. Deze Italiaanse aperativo uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galao wordt gemaakt met Mascarpone en citroen. Veel citroen al moet ik er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik deze niet heb toegevoegd omdat niet iedereen een liefhebber is.

Niet alleen de Mascarpone maakt deze tonijncrème anders maar ook de olijven die je toevoegt. Eleonora pureert alles in de foodprocessor maar ik vind een grove structuur lekkerder en heb alles alleen met een vork geprakt. Lekker met zuurdesembrood.


meer lezen 0 Berichten

De Beste Burgers van Martin Kintrup

Burgers zijn hot. Op dit moment zie je overal reclameborden van grote fastfoodketens, met foto's van hun burgers. Martin Kintrup gaat met zijn culiburgers een stapje verder want zijn burgers lijken in de verste verte niet op fastfood burgers. Deze culiburgers zijn helemaal home made, echt van boven tot onder. Van broodje tot burger en van salade tot saus. Alles. En als een architect bouw je laag voor laag je eigen heerlijke burger. Dat maakt het zo ontzettend lekker. 

meer lezen

Nasi goreng uit Snelle klassiekers van Brenda Hoff

Als ik mag kiezen tussen nasi goreng met een pakje kruiden uit de super of de nasi goreng van Brenda Hoff, nou dan weet ik het wel!

In het boek Snelle Klassiekers van Brenda Hoff staan allerlei klassieke gerechten waar Brenda een eigen twist aan geeft. Zij maakt klassieke gerechten helemaal van deze tijd. Klassiek en snel klaar, zonder in te boeten aan smaak. En omdat ik het dan toch nóg makkelijker wil maken voor mezelf gebruik ik een kant-en-klaar groentepakket met gesneden groenten voor nasi. Een beetje van de super en een beetje van Brenda. 


meer lezen

Mexicaanse salade uit 'Gezond eten' van maart 2017

Vandaag maak ik de lunch voor een aantal harde werkers. Dan kies ik graag voor iets warms met een salade.

In het magazine Gezond eten van maart staat het recept van deze Mexicaanse salade. Dit is goed te maken voor 12 personen en toch snel klaar. De salade heb ik wel aangemaakt met een beetje slasaus, crème fraîche, wat azijn, citroensap, suiker, peper en zout. Dan plakt alles wat beter aan elkaar en valt het niet meteen van je vork. Dat vind ik zo lastig. Serveer de salade met wraps, pita of lekker bruin brood.


meer lezen

Creamy aardappel uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers

Deze romige aardappelschotel is eigenlijk een soort tortilla. Je kan hem koud of warm eten, het is allebei even lekker.

De aardappels bak je in een ovenschaal in een matig hete oven. Doordat je hem afdekt met folie blijft de bovenkant licht van kleur. Heb je liever een krokant gebakken korstje net als op de foto dan zet je hem nog een minuut of 10 onder de grill op 220 ℃ of je bakt hem zonder de folie. Omdat de baktemperatuur relatief laag is zal hij niet snel verbranden maar ik zou het toch even in de gaten houden. Toch jammer als hij te donker wordt. 


meer lezen

Salade van geroosterde pompoen, broccoli & spek met mosterddressing uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Deze warme salade met pompoen, broccoli en spek komt recht uit de oven. Met wat knapperige rucola, geroosterde pompoenpitten, kaas en de honing-mosterddressing maak je de salade af en daarmee staat hij in een wip op tafel.

Pompoen hoef je niet te schillen voordat hij in de oven gaat. Ook al lijkt de schil hard en taai, in de oven wordt hij heerlijk zacht.

De pijnboompitjes moet je wel even in de gaten houden. Wanneer ze iets te lang in de oven staan zullen ze verbranden en dat geeft een bittere smaak.


meer lezen

Auberginerolletjes uit de Delicious van maart 2017

Een vega hapje, voorgerecht of hoofdgerecht. Met dit gerechtje kan je alle kanten op. Met een vierde deel van het recept maakte ik deze zes auberginerolletjes, gevuld met rijst, peterselie, pistache en kaas. Een bijzonder  en warm hapje dat je helemaal van tevoren klaar maakt. Voor het eten zet je ze nog 15 minuten in de oven en dat is wel zo makkelijk. Heb jij je handen vrij voor andere dingen.

De feta in het recept heb ik vervangen door Mascarpone die zacht en romig is. Daarmee plakt de rijstvulling beter aan elkaar en voorkom je dat de rijst uit het rolletje valt.


meer lezen

Tropische papaja, mango & limoen uit Deliciously Ella Smoothies & Juices van Ella Mills

Een gezond begin van de dag met papaja, mango en limoen. Een heerlijke smoothie of juice, hoe je het ook wil noemen, van Deliciously Ella. Tenminste, dat was het plan.

Maar omdat de papaja niet voorradig was stelde mijn groenteman voor meloen te gebruiken. Ook heel lekker. Het recept is voor één persoon en het leek me erg veel maar tot mijn eigen verbazing was mijn glas zo leeg. Dat zegt genoeg, of niet. Ik heb het kokoswater vervangen door amandelmelk. Eigenlijk blijft er dan niet veel over van het recept van Deliciously. Maar de inspiratiebron was het wel!


meer lezen

De Bonanza burger uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Alweer zo'n lekkere burger van Martin Kintrup. Deze Bonanza burger bestaat uit een laagje coleslaw (erg lekker!), een rundvleesburger, whisky-barbecuesaus, gebakken bacon en tomaat. Smullen hoor!

De saus maken is een uitdaging. Er moet suiker gekaramelliseerd worden en dat vind ik altijd een spannend werkje. Bij dit recept karamelliseer je droog, dat wil zeggen zonder toevoeging van een vloeistof. Laat op een zacht vuurtje de suiker smelten, dan komt alles goed. Op het eind laat je de saus goed inkoken tot hij stroperig is.

 


meer lezen

Krabsalade met asperges, dille, radijs en geroosterd roggebrood uit Gone Fishing van Mikkel Karstad

Ik vind het leuk om met een recept net weer iets anders te doen. En ik hou ontzettend van hapjes. Je raadt het al. Deze krabsalade met asperges, dille, radijs en geroosterd roggebrood uit Gone Fishing van Mikkel Karstad heb ik omgetoverd tot een voorafje.

Het oorspronkelijke recept was bereid met verse krabbenpoten. Ik heb een blikje krabvlees gebruikt en daarmee staat deze salade zo op tafel. Maar ik geloof het meteen, met vers krabvlees is deze salade vast nog lekkerder. Het roggebrood had ik wel braaf geroosterd maar dat gaf geen meerwaarde. 


meer lezen

Slimme eenpersoonsmaaltijden van Sam Stern

Een boek voor solokoks, zoals Sam Stern zegt.

Koken voor jezelf hoeft niet saai te zijn. Integendeel, maak er een feestje van. Je hoeft met niemand rekening te houden, de keuken met niemand te delen en je kookt wat jij lekker vindt. Experimenteer naar hartenlust.

Met deze sensationele eenpersoons-gerechten wil Sam Stern je inspireren meer moeite te doen in de keuken zonder dat je daar vreselijk veel tijd mee kwijt bent. En het is leuk om te koken voor jezelf. Veel leuker dan een paar boterhammen in de broodrooster duwen of een ei te bakken.

Met een beetje hulp van Sam Stern weet je al snel hoe het is om te genieten van echt lekker eten.

meer lezen

Kipcurry met spinazie uit Slimme eenpersoonsmaaltijden van Sam Stern

Vandaag eten we kipcurry met spinazie, weer een recept uit Slimme eenpersoonsmaaltijden. En weer zo'n lekker snel receptje voor doordeweeks. De kip wordt gemarineerd in tikka masalapasta met knoflook, gember en yoghurt. Dat maakt de kip heerlijk mals en vol van smaak. Het beste resultaat krijg je als je de kip de avond van tevoren in de marinade zet. De volgende dag bak je uien, voeg je tomatenstukjes toe en gaar je de kip in deze saus. Nog een beetje diepvriesspinazie erbij en je kan smullen van een heerlijk, verse maaltijd. 


meer lezen

Salade van oergranen met zaden, noten en geroosterde rode ui uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Vandaag eten we supergezond en vegetarisch met een salade van oergranen. Als basis gebruik ik meergranenrijst, een combinatie van verschillende rijstsoorten, gerst en tarwe. Door de noten is de salade lekker knapperig en ik ben dol op de krokante, zoute uiringen.

 

De aubergine, ui en knoflook rooster je in de oven. Met een scheutje olie erbij heb je daar geen omkijken meer naar. Ook de noten gaan in de oven. Wel even in de gaten houden, die worden snel te donker. 


meer lezen

De Oriënt-express burger uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Deze hamburger is er niet zomaar één. Deze oriëntaalse hamburger maak je helemaal zelf van gemalen lamsvlees, rodekoolsalade, gemarineerde aubergine, muntyoghurt en hummus. En lekker dat hij is!

Je moet voor deze hamburger wel eventjes de keuken in want je maakt alles zelf. Zelfs het broodje als je wil. Ik heb dat niet gedaan deze keer en kocht kant-en-klare hamburger-broodjes bij de super maar de volgende keer ga ik het zeker proberen. Het broodjesrecept dat bij deze burger hoort is voor Oosterse broodjes, met Griekse yoghurt en za'atar. Klinkt goed hè.


meer lezen

Hummus uit Streetfood van Torsten Hülsmann en Antonio Buntenkötter

Lekker dippen met hummus, de gezonde en populaire kikkererwtenpuree.
Hummus komt oorspronkelijk uit het middenoosten en is een puree van kikkererwten, op smaak gebracht met sesampasta, komijn, knoflook en citroen. Je serveert het als dip met platbrood, pita's of lekkere crackers. Maar ook op een broodje met een plakje kipfilet is het heerlijk als lunch. Als je er op tijd aan denkt, gebruik dan gedroogde kikkererwten. Die hebben zoveel meer smaak dan kikkererwten uit blik. 
In het recept van Streetfood staat wel een foutje. Je weekt de gedroogde kikkererwten geen 12 minuten maar 12 uur. Daarna een uurtje koken, pureren en klaar!

meer lezen

Ribstoof met bier, abrikoos en rozemarijn uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi

Stoofvlees. Je ruikt het meteen als je binnen komt en het water loopt je al in de mond. Je tilt stiekem, als niemand kijkt, het deksel van de pan om te kijken wat er zo lekker ruikt. Vandaag is dat een ribstoof met bier, abrikoos en rozemarijn uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi. De stoofschotel maak je van tevoren klaar en daarna heb je er bijna geen omkijken meer naar. De tijd doet de rest en zorgt voor een heerlijk mals, zacht stukje vlees met een zalige, iets zoete saus. Ideaal wanneer je eters hebt of gewoon doordeweeks want na een dagje staan in hij nóg lekkerder. 


meer lezen

Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi

Wat een verrassing, dit kookboek.

Ik dacht dat het boek Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi echt een boek was voor koude, lange, regenachtige zondagen. Maar niets is minder waar. In dit boek staan niet alleen gerechten met een urenlange stooftijd, er staan ook gerechten in die maar 20 minuten op het fornuis hoeven te staan en dus heel geschikt zijn voor een doordeweekse dag.

 

Juist een stoofpot is een gezonde en geschikte maaltijd in drukke gezinnen: makkelijk voor te bereiden voor de volgende dag (en dan vaak nóg lekkerder), of om ’s morgens vroeg al op het vuur te zetten zodat je ’s avonds met familie en vrienden direct kunt genieten, zonder uren in de keuken te hoeven staan. 

meer lezen

Montadito ansjovis op twee manieren uit Morito van Sam & Sam Clark

In de tapasbar van Sam & Sam Clark, Morito, noemen ze deze broodjes een grotere tapa. Want iedereen krijgt twee broodjes, een montadito met tomaat en eentje met avocado. Het contrast tussen de twee zorgt voor één van de lekkerste smaakcombinaties. Neem bij voorkeur om en om een hap. 

Bij Morito serveren ze het gerechtje Ansjovis op twee manieren op een Moritobroodje. Wanneer je dit gerechtje thuis maakt kan het ook heel goed op een sneetje geroosterde ciabatta. Rooster in de oven op 200 °C. Dan zijn ze heerlijk krokant.


meer lezen

Klassieke BBQ-saus uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers

Ik zei het al eerder. Voor mij is het bbq-seizoen begonnen. En bij een goed stuk vlees van de bbq, hoort wat mij betreft een home made bbq-saus.
De basis van de saus is Heinz tomatenketchup. Voeg daar gesnipperde ui, bruine suiker en specerijen aan toe en laat even inkoken. En 15 minuten later heb je een heerlijke bbq-saus die perfect combineert met gegrild vlees. 

meer lezen

Gratinbroodjes met stoofvlees uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi

Heb je een restje pulled pork of ander stoofvlees over? Niet weggooien hoor. Je kan er nog allerlei lekkere gerechten mee maken. In het boek Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi staan verschillende suggesties. Van bitterballen tot pasteitjes en gegratineerde broodjes.

Voor deze gegratineerde broodjes met peterselie-knoflookcrème kan je een dag oude, harde bolletjes gebruiken. Je bakt ze gevuld opnieuw knapperig. Of je gebruikt afbakbroodjes. Dat kan ook. De baktijd blijft dan hetzelfde. 

meer lezen

Pulled Pork met all purpose bbq-rub uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers

All purpose BBQ-rub. De naam zegt het al, je kan de rub overal voor gebruiken.

Julius Jaspers beveelt in zijn boek de BBQ-bijbel de rub aan voor zijn pulled pork. Lekker kruidig en door de suiker karamelliseert de korst (bark) van het vlees heerlijk. 

Wanneer je pulled pork zelf maakt heb je wel een BBQ met een deksel, een vleesthermometer en tijd nodig. Veel tijd. Maar maak je geen zorgen want het wachten wordt zeker beloond. Eet de pulled pork met coleslaw en BBQ-saus op een broodje. Ooh, dat is genieten!


meer lezen

Gegratineerd geitenkaasje op toast uit Happen van de plank

Hoe vaak bestellen we niet een broodje met gegrilde geitenkaas als lunch?

Dit broodje kan je ook heel makkelijk thuis zelf maken. Leg het kaasje een paar minuten onder de gril voor een bruin korstje en houd je van een karamellaagje, schep dan een beetje bruine suiker op het geitenkaasje voordat je het onder de grill zet. 

Voor dit hapje gebruik ik een klein geitenkaasje. Maak je het als lunchgerecht, neem dan een groter kaasje en voeg wat extra sla, tomaatjes, uien en olijven toe. 


meer lezen

Mama's marmercake uit Rutger bakt van Rutger van den Broek

 

Dit is mijn eerste cake die ik écht zelf maak. Zonder hulp van een cakemix uit een pakje van één of ander bekend merk, maar alles zelf afwegen en mengen. En ik mag wel zeggen dat het goed gelukt is. Met een beetje hulp dan van Rutger van den Broek want het recept komt uit zijn boek Rutger bakt. 

Daar staan allerlei heerlijke baksels, van kleine koekjes tot grote taarten en ook hartige hapjes. Smullen maar!


meer lezen

Mexicaanse rundvlees/wortelburgers uit Hemsley & Hemsley van Jasmine en Melissa Hemsley

 

Pittige en sappige burgers of gehaktballetjes. De geraspte wortel geeft een licht zoete smaak en maakt de balletjes lekker smeuïg. 

Met dit recept kan je alle kanten op. Maak gerust een dubbele hoeveelheid en vries dan de helft van de rauwe burgers in voor een andere keer. Serveer ze op een broodje, als borrelhapje met guacamole, in een sla wrap of door de spaghetti.


meer lezen

Aziatisch krokant gehakt, rijstnoedels en salade uit Jamie's Super Food van Jamie Oliver

 

LUNCHEN met pittig gehakt, noedels en frisse salade. Zin in?

Maak dan vandaag nog dit recept uit Jamie's Super Food van Jamie Oliver.
Het recept staat in een wip op tafel en is een heerlijk licht gerechtje. De volgende keer vervang ik wel de rode peper door chilisaus om het gerecht wat smeuïger te maken. Dan is het helemààl perfect. 

meer lezen

Supergezonde spinaziesoep uit de voorraadkast uit Hemsley & Hemsley van Jasmine en Melissa Hemsley

 

Een recept voor een snelle, makkelijk te maken spinaziesoep. 

Ben je wat slapjes en heb je een boost nodig? Dan heb ik hier een supergezond recept voor je. Spinaziesoep met kokosmelk uit het boek Hemsley & Hemsley van Jasmine en Melissa Hemsley. En omdat je meestal wel alle ingrediënten voor de soep in huis hebt, kan hij in 15 minuten op tafel staan. Kan jij er weer tegenaan! 


meer lezen

Ghanese pindastoof uit Jamie's Comfort Food van Jamie Oliver

Good mood food. Eten waarvan je een enorme glimlach krijgt. Deze Ghanese pindastoof zorgt daar zeker voor. Zacht, pittig en zeer smaakvol. Wanneer je dit eet krijg je het heerlijk warm van binnen en voel je je zo super relaxed. Weer een geweldig recept van Jamie Oliver, dit keer uit zijn boek Jamie's Comfort Food. En laat je niet afschrikken door de bereidingstijd, de meeste tijd doe je NIKS.


meer lezen

Rouleau van vitello tonnato uit Happen van de plank

De Italiaanse klassieker vitello tonnato valt bij iedereen in de smaak. Origineel wordt dit gerechtje gemaakt met kalfsfricandeau maar met varkensfricandeau gaat het ook heel goed. Samen met de romige tonijnsaus, rucola en pijnboompitjes is dit gerechtje gegarandeerd een succes. Serveer het als voorgerecht of, net als in het boek Happen van de plank, als borrelhapje.


meer lezen

Snel ingemaakte wortels uit Simply Nigella van Nigella Lawson

Zoetzuur van wortels. Dat past echt overal bij en maakt alles nét even lekkerder.

Nigella Lawson legt in haar boek Simply Nigella uit hoe je snel zo'n heerlijk zoetzuur wortelpotje kan maken. De wortels worden gekruid met mosterdzaad, venkelzaad en met kardemompeulen. Door die peulen te kneuzen geven ze extra veel smaak en aroma af.


meer lezen

Gebakken appels met bierijs uit De Nordic Kitchen van Claus Meyer

BIERIJS. Wel eens van gehoord?

Het recept staat in het boek De Nordic Kitchen van Claus Meyer en wordt gemaakt van slagroom, vanille en bier natuurlijk. Porter heet de biersoort. Het is een donker type bier dat afkomstig is uit Londen en gemaakt wordt vanaf de 18e eeuw. Serveer het bierijs zoals hier gecombineerd met gebakken appels of met ander fruit.


meer lezen

Krokante aardappeltorentjes uit Simple Smart Cooking van Julius Jaspers

Krijg je gasten? Maak dan deze mooie, krokante aardappeltorentjes uit het boek Simple Smart Cooking van Julius Jaspers. Dit recept kenmerkt zich door weinig moeite maar groots effect.

De aardappelschijfjes bak je in de oven waarna je ze op elkaar stapelt en er een rozemarijntakje insteekt. Wat een plaatje hè.


meer lezen

Spruitjesgratin met spekjes uit de Delicious van januari 2017

Makkelijk uit de oven. 

Gegratineerde spruitjes met spekjes, kaas en krokante broodkruimels uit de Delicious van januari 2017. Een heerlijk bijgerechtje voor bij een stukje vlees, vis of kip.

De beetgare spruiten worden verder gaargekookt in de slagroom wat ze heerlijk romig en zacht van smaak maakt.

Kan jij ze weerstaan?

 


meer lezen

Garnalen saganaki uit het boek De Perfecte Preston van Matt Preston

Garnalen saganaki. Maak het als hapje, voorgerechtje of hoofdgerecht. Altijd goed en altijd lekker. Het enige wat je moet doen is de grootte van de porties aanpassen. Matt Preston geeft in zijn boek De Perfecte Preston het recept als hoofdgerecht maar ik heb er een klein voorgerechtje van gemaakt door de hoeveelheid te halveren, en geserveerd met wat vers brood om in de saus te dopen.


meer lezen

Burrito met zoete aardappel, zwarte bonen en avocado uit Simply Nigella van Nigella Lawson

Vandaag doen we lekker makkelijk. Een burrito uit het boek Simply Nigella van Nigella Lawson.

De burrito is gevuld met een laag zoete aardappelpuree, een mengsel van zwarte bonen en tomaatstukjes afgedekt met avocado en kaas. Eerst even de zoete aardappel koken en pureren en dan stapelen maar. Ja, Nigella weet wel wat lekker is.


meer lezen

Bruschetta met groene puree van doperwten, geitenkaas en ei uit Simple Dinners van Donna Hay

De combinatie doperwtjes met munt kende ik al maar dat samen met een eitje en geitenkaas? Dat is pas echt smullen.

Donna Hay maakt er in haar boek Simple Dinners een heerlijk gerecht van met knapperige bruschetta's. Je besmeert ze met geitenkaas op, belegt ze met het doperwtenmengsel en maakt het af met een gepocheerd eitje.


meer lezen

De Nordic Kitchen van Claus Meyer

De nieuwe Noordse keuken legt de nadruk op groentes, seizoenen, smaak en relaxed koken. In het boek De Nordic kitchen van Claus Meyer staan geen recepten voor een snelle hap maar recepten van gerechten die een hoog op smaak zijn en waarvoor je misschien net iets langer in de keuken moet staan. De recepten vragen geen lastige technieken of kunstjes maar wel tijd. Tijd om te marineren, om te braden of te rusten. Alles wat de smaak van het product ten goede komt.

 

meer lezen

Snelle zure bommetjes uit Simply Nigella van Nigella Lawson

Het zijn net echte augurken, deze zure bommetjes. Het recept komt uit het boek van Nigella Lawson, Simply Nigella, en ze geeft als tip ze te eten bij haar kipshoarma uit de oven. Nou, is dat even lekker!

Ik maakte ze vandaag met mosterdzaad in plaats van korianderzaad, om het lekker 'Hollands' te houden. En dan morgen tussen mijn broodje kaas bij de lunch. Yum.


meer lezen

Pittige viskoekjes met wittekoolsalade uit De Nordic Kitchen van Claus Meyer

In het boek De Nordic Kitchen van Claus Meyer staan twee recepten voor viskoekjes. Dit recept voor viskoekjes is het 'winter' recept. Door gember en koriander aan het vismengsel toe te voegen passen de koekjes goed bij de Aziatische keuken. Eet ze met zoetzure chilisaus en witte kool. Of serveer er een mayonaise met pittige mierikswortel. 


meer lezen