Hoofdgerecht

Comfordfood met romige saus, pasta, kaas en allerkunner bloemkool - hier vermalen tot couscouskorrels. Die groente kan ook echt alles hebben!

Voorwoord van de auteur Heb jij een tajine in de keuken staan die je bijna niet gebruikt? Vanaf nu wel! We trappen af met deze simpele, maar o zo lekkere kipballetjes tajine. Staat binnen dertig minuten op tafel en de ingrediënten zijn vrij simpel.

Voorwoord van de auteur Een curry is het ultieme gerecht om je groentela in leeg te kieperen. Of het nu een halve courgette is, een handvol verschrompelde worteltjes, een netje vergeten spruiten of een verweesde broccolisteel, met behulp van een paar goedgekozen specerijen blaas je er zo weer nieuw leven in. Als je wilt kun je op het laatst zelfs een restje gare groenten toevoegen, maar doe dat alleen als ze zijn bereid zonder al te veel smaakmakers. Een curry moet ook weer geen kermis worden.

Tip van de auteur Je kunt dit gerecht ook prima vegetarisch maken door het gehakt weg te laten. Serveer bij het gerecht een frisse salade.

Hebben jullie dat ook wel eens. Wil je een recept maken en dan verander je er zoveel aan dat het oorspronkelijke recept niet meer te herkennen is. Nou, ik wel en dit is er een perfect voorbeeld van. Het oorspronkelijke recept is 'Lengfilet met stoemp van savooikool, bospaddestoelen en gebakken pastinaak'. In plaats van lengfilet gebruikte ik zonnevis, andijvie in plaats van savooikool en asperges in plaats van gebakken pastinaak. Heerlijk was het. Toch geef ik jullie hier het originele recept....

Voorwoord van de auteur De Syrische keuken kent verschillende bekende stoofgerechten oftewel 'yakhni' en deze spinaziestoof met gehaktballetjes is er één van. Het is niet het allermooiste gerecht om te zien en als kind wilde ik het dan ook niet eten. Tot mijn moeder me aan Popeye en zijn spierballen herinnerde. Nu vind ik het heerlijk, en het is inderdaad nog gezond ook. Voor mij hoort het met de citroensaus ernaast die mijn moeder er altijd bij gaf, maar die ze eigenlijk van een ander...

Met dit recept kan je eindeloos variëren. Voeg een ui toe aan de prei of vervang een deel van de prei door courgette. Allebei kan natuurlijk ook. Vind je de saus te droog, voeg dan een scheutje kookvocht van de pasta of witte wijn toe. Omdat Saucisse de Morteau heel moeilijk verkrijgbaar is hebben wij grillworst gebruikt. Heerlijk!

Penang wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Maleisië genoemd. Dit is een lekkere milde curry die op verschillende manieren bereid wordt. Deze variant heeft als extraatje geroosterde pinda's. Genieten maar!

Voorwoord van de auteur Officieel mag het niet, een currypasta in een Indiase curry. Maar hier doen we het stiekem toch. Omdat het zo makkelijk is en lekker!