Salades

Bloemkoolrijst, grapefruit, granaatappel en dadel uit Superdiners van David Bez

Na Supersalades en Superstarters komt David Bez nu met zijn boek Superdiners. Een boek met zijn nieuwste recepten voor een gezond, eenvoudig en lekker diner dat bestaat uit een goed gevulde soep of een salade.

 

Echte recepten zijn het eigenlijk niet. Het is meer een opsomming van ingrediënten die bij elkaar een heerlijk gerecht vormen.

Deze salade van bloemkoolrijst combineert niet alleen goed met grapefruit maar ook met sinaasappel.

Maak gerust wat meer dressing om de bloemkool mee aan te maken.

 


meer lezen

Asperges, eieren en Franse dressing uit 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Een heerlijke salade van Jamie maar een knappe, snelle thuiskok die dit in 9 minuten op tafel krijgt. Water aan de kook brengen, eieren koken en laten afkoelen duurt soms toch echt wat langer. But who cares? 
De salade is wel écht heel lekker. 
In plaats van de asperges op de eieren stomen is koken ook een optie. Zet ze eerst een halfuurtje rechtop in koud water en kook ze daarna 4 tot 5 minuten. 
Geen verse dragon? Geen probleem! Zonder is de salade ook heerlijk. 

meer lezen

Griekse salade met kipgyros en tzatziki uit Chef met lef van Nigel van der Horst

HET HIM TO THE GREEK 
Deze salade brengt Nigel van der Horst terug naar de vakanties in Griekenland uit zijn jeugd. Wat zal de salade met ons doen? Dat vraagt Nigel zich af in zijn boek Chef met lef. 

Heerlijk gekruide visstukjes op een salade van komkommer, tomaat, rode ui en radijs. En dat alles afgemaakt met een waanzinnige dressing van yoghurt, komkommer en knoflook. 

meer lezen

Warme tomaten-aspergesalade uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Eenvoudig is vaak het lekkerst. Verse rijpe tomaten, beetgaar gekookte asperges en een simpele vinaigrette van olie en azijn. En dan warm geserveerd. Nou ja, warm .... Door de koude tomaten heb je meer een lauwwarme salade.

 

Dit is het eerste recept uit het boek Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch dat op Heerlijk Boek verschijnt. Opvallend is dat het recept niet duidelijk is. Hoeveel olie en azijn je moet gebruiken voor de vinaigrette wordt niet aangegeven en ook niet hoelang de asperges moeten koken om 'beetgaar' te worden. Hieronder staat dan ook de versie van Heerlijk Boek.


meer lezen

Bonensalade uit Kenia uit de World of veggies van Mirjam Leslie-Pringle

Een heerlijke bonensalade uit Kenia met drie verschillende soorten bonen. 

 

Eigenlijk is het meer een stoofgerecht dan een salade. Je eet de bonenschotel warm, met brood om in het stoofvocht te dopen. Wil je deze schotel als salade eten,  gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid water. 
Voor de salade is een bonenmix gebruikt in plaats van drie verschillende blikjes bonen. Daarmee ben je voordeliger uit en het resultaat is net zo lekker. 

meer lezen

Waldorfsalade uit Nest kookboek van Katrien Van De Steene & Heikki Verdurme

Deze fritsse waldorfsalade is zo eenvoudig en zo lekker.

Origineel is waldorfsalade een salade van selderij, appel, rozijnen, walnoten en mayonaise. Dit recept is een slankere variant. De mayonaise is vervangen door Griekse yoghurt en door de toevoeging van kipfilet is het een geweldige maaltijdsalade.

Gebruik in plaats van kipblokjes gerust het vlees van een gebraden kippenbout of wat je nog hebt liggen. Een paar geweekte cranberry's en walnoten (die op de foto vergeten zijn) en dit feestmaaltje is helemaal af.


meer lezen

Salade van spicy kikkererwten uit Veggie very much van Mirjam Leslie-Pringle

Bonen, in allerlei vormen en maten, behoren absoluut tot mijn favorieten! En kikkererwten misschien nog wel het meest. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker in allerlei gerechten, maar ze zijn ook nog eens echt gezond! Zeker voor vegetariërs zijn kikkererwten een geweldige vervanger voor vlees, of zelfs voor eieren als je veganist bent. Ze bevatten een hoge dosis essentiële vitaminen, zoals bijvoorbeeld B12, dat over het algemeen voornamelijk in dierlijke producten zit. Ze zitten vol met ijzer, vitamine C en B6, en foliumzuur: allemaal belang rijke en onmisbare mineralen en vitaminen. 

meer lezen

Nicoise met tonijn, haricots verts, aardappels & zongedroogde tomaten uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Salade Nicoise is genoemd naar de Franse stad Nice. De basis van het recept is rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, knoflook, eieren, uien en olijfolie. Er zijn echter zoveel verschillende recepten en variaties van te vinden. Welke is nou het lekkerst?

Katie en Giancarlo Caldesie voegen er aan hun versie van de salade ook nog aardappeltjes, sperziebonen en zongedroogde tomaatjes toe. Als rauwe groente verwerken zij fijngesneden bleekselderij in de salade. En dat bij elkaar maakt deze salade tot een heerlijke maaltijd die verder niks meer nodig heeft.


meer lezen

Mexicaanse salade uit 'Gezond eten' van maart 2017

Vandaag maak ik de lunch voor een aantal harde werkers. Dan kies ik graag voor iets warms met een salade.

In het magazine Gezond eten van maart staat het recept van deze Mexicaanse salade. Dit is goed te maken voor 12 personen en toch snel klaar. De salade heb ik wel aangemaakt met een beetje slasaus, crème fraîche, wat azijn, citroensap, suiker, peper en zout. Dan plakt alles wat beter aan elkaar en valt het niet meteen van je vork. Dat vind ik zo lastig. Serveer de salade met wraps, pita of lekker bruin brood.


meer lezen

Salade van geroosterde pompoen, broccoli & spek met mosterddressing uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Deze warme salade met pompoen, broccoli en spek komt recht uit de oven. Met wat knapperige rucola, geroosterde pompoenpitten, kaas en de honing-mosterddressing maak je de salade af en daarmee staat hij in een wip op tafel.

Pompoen hoef je niet te schillen voordat hij in de oven gaat. Ook al lijkt de schil hard en taai, in de oven wordt hij heerlijk zacht.

De pijnboompitjes moet je wel even in de gaten houden. Wanneer ze iets te lang in de oven staan zullen ze verbranden en dat geeft een bittere smaak.


meer lezen

Krabsalade met asperges, dille, radijs en geroosterd roggebrood uit Gone Fishing van Mikkel Karstad

Ik vind het leuk om met een recept net weer iets anders te doen. En ik hou ontzettend van hapjes. Je raadt het al. Deze krabsalade met asperges, dille, radijs en geroosterd roggebrood uit Gone Fishing van Mikkel Karstad heb ik omgetoverd tot een voorafje.

Het oorspronkelijke recept was bereid met verse krabbenpoten. Ik heb een blikje krabvlees gebruikt en daarmee staat deze salade zo op tafel. Maar ik geloof het meteen, met vers krabvlees is deze salade vast nog lekkerder. Het roggebrood had ik wel braaf geroosterd maar dat gaf geen meerwaarde. 


meer lezen

Salade van oergranen met zaden, noten en geroosterde rode ui uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Vandaag eten we supergezond en vegetarisch met een salade van oergranen. Als basis gebruik ik meergranenrijst, een combinatie van verschillende rijstsoorten, gerst en tarwe. Door de noten is de salade lekker knapperig en ik ben dol op de krokante, zoute uiringen.

 

De aubergine, ui en knoflook rooster je in de oven. Met een scheutje olie erbij heb je daar geen omkijken meer naar. Ook de noten gaan in de oven. Wel even in de gaten houden, die worden snel te donker. 


meer lezen

Waldorfsalade uit Simple Smart Cooking van Julius Jaspers

Waldorfsalade, hij lijkt heel simpel, is heel simpel maar hij is oh zo verrukkelijk. En je kan er alle kanten mee op. Bij de Kookfabriek staat 'Waldorf on a stick' als amuse op de kaart. Julius Jaspers maakt er in zijn boek Simple Smart Cooking een soort snack van. En ik? Ik maak er een lunchsalade van en eet hem vanmiddag lekker op. 


meer lezen