Voorgerechten

Kalfsragout met paddenstoelen

Uit Slow Cooking van Danny Jansen

Deze kalfsragout doet me denken aan vroeger. Zondag met de kinderen naar oma. Eerst koffie, en rond lunchtijd die heerlijke romige ragout in zo'n krokant pasteibakje. Mmm ...


meer lezen

Gehaktballetjes met erwten uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Gehaktballetjes met een rijke groentesaus uit het boek Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch. En de saus zit écht vol met groenten. Paprika, wortel, tomaten en erwten. Je ziet ze wel niet allemaal maar het zit er wel in. Dus de saus is nog gezond ook! 

Hoewel het eigenlijk een tapasgerecht is kan je de gehaktballetjes ook als avondmaaltijd eten met bijvoorbeeld pasta of rijst. 

PS. 500 gram gehakt is ruim voldoende als hapje voor 4 personen. 

meer lezen

Gerookte forel op waldorfsalade uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Zelf vis roken is wel ző lekker. Het is erg leuk om te doen en met de Big Green Egg ook nog eens ontzettend makkelijk. 
Thuis genieten wij al van de geur van de houtskool die brandt. Het 'ei' staat onder een afdak waar de rook lekker een beetje blijft hangen. Heerlijk! En wanneer ik ga roken hangt er gewoon een dikke mist. Als je denkt dat we dan ergens anders gaan zitten, heb je het mis. Ook die mist ruikt lekker.
Meestal rook ik met appelhout omdat deze een milde smaak geeft, net als kersenhout. Probeer eens wat uit en proef wat roken met je vlees of vis doet. Je zult versteld staan.

meer lezen

Tonijncrème uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

Tonijncrème, maar dan weer op een andere manier bereid. Deze Italiaanse aperativo uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galao wordt gemaakt met Mascarpone en citroen. Veel citroen al moet ik er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik deze niet heb toegevoegd omdat niet iedereen een liefhebber is.

Niet alleen de Mascarpone maakt deze tonijncrème anders maar ook de olijven die je toevoegt. Eleonora pureert alles in de foodprocessor maar ik vind een grove structuur lekkerder en heb alles alleen met een vork geprakt. Lekker met zuurdesembrood.


meer lezen

Gegratineerd geitenkaasje op toast uit Happen van de plank

Hoe vaak bestellen we niet een broodje met gegrilde geitenkaas als lunch?

Dit broodje kan je ook heel makkelijk thuis zelf maken. Leg het kaasje een paar minuten onder de gril voor een bruin korstje en houd je van een karamellaagje, schep dan een beetje bruine suiker op het geitenkaasje voordat je het onder de grill zet. 

Voor dit hapje gebruik ik een klein geitenkaasje. Maak je het als lunchgerecht, neem dan een groter kaasje en voeg wat extra sla, tomaatjes, uien en olijven toe. 


meer lezen

Garnalen saganaki uit het boek De Perfecte Preston van Matt Preston

Garnalen saganaki. Maak het als hapje, voorgerechtje of hoofdgerecht. Altijd goed en altijd lekker. Het enige wat je moet doen is de grootte van de porties aanpassen. Matt Preston geeft in zijn boek De Perfecte Preston het recept als hoofdgerecht maar ik heb er een klein voorgerechtje van gemaakt door de hoeveelheid te halveren, en geserveerd met wat vers brood om in de saus te dopen.


meer lezen

Waldorfsalade uit Simple Smart Cooking van Julius Jaspers

Waldorfsalade, hij lijkt heel simpel, is heel simpel maar hij is oh zo verrukkelijk. En je kan er alle kanten mee op. Bij de Kookfabriek staat 'Waldorf on a stick' als amuse op de kaart. Julius Jaspers maakt er in zijn boek Simple Smart Cooking een soort snack van. En ik? Ik maak er een lunchsalade van en eet hem vanmiddag lekker op. 


meer lezen

Rundercarpaccio uit Jamie Oliver's Kerst Kookboek

Met een salade zit je altijd goed, bij de lunch, als voorgerecht of bijgerecht. Deze rundercarpaccio komt uit Jamie Oliver's Kerst Kookboek en Jamie geeft ook aan dit gerecht zijn eigen twist. De carpaccio wordt geserveerd met pompoen, kastanjes en een mosterddressing. Je hoort mij niet klagen!


meer lezen