Zoetigheden

Abrikozencake met rozemarijn

Uit Het Grote Oven Handboek van Koken met Karin


meer lezen

Schotse scones uit de World of veggies van Mirjam Leslie-Pringle

Een luxe ontbijt of late brunch? Bak er deze zalige Schotse scones bij uit het boek Veggies van Mirjam Leslie-Pringle.
De scones zijn lekker luchtig en fris door de kwark. Je eet ze met veel room en goede jam. 

Schotse scones zijn ook erg populair in Engeland, Australie, Ierland en Canada. In Engeland worden deze kleine broodjes geserveerd met clotted cream bij de afternoon tea maar met slagroom zijn ze ook echt overheerlijk. 

meer lezen

Crema Catalana uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Crema Catalana is de Spaanse versie van crème brûlée. Daar houdt iedereen van!
Een zoet, heel zoet Spaans toetje dat bestaat uit een zachte crème van melk, suiker, eierdooier, sinaasappel, kaneel en een gekaramelliseerd krokant suikerlaagje. 

Begin op tijd aan dit toetje want de crème moet 4 tot 5 uur opstijven in de koelkast. Een hele nacht kan ook. Vlak voor het opdienen strooi je de suiker erover. Kleur de suiker bruin met de gasbrander en serveer meteen, anders wordt het krokante laagje zacht. 

meer lezen

Pruimen met zure room uit Nest kookboek van Katrien van de Steene & Heikki Verdurme

Een lekker en makkelijk zomerdessert, pruimen uit de oven met zure room. Of ijs.
Je hoeft niks te schillen, niks te mengen. Alleen de pit uit de pruimen halen en honing over de pruimen te gieten. De schrijvers van het boek Katrien van de Steene en Heikki Verdurme hebben dit recept de stempel 'zeer makkelijk' gegeven. En zo is het ook. 
Voordat de pruimen in de ovenschaal wel even insprayen met olie. Dan weet je zeker dat er niks gaat plakken. 
Laat de pruimen 5 tot 10 minuten staan en serveer met zere room of roomijs.

meer lezen

Kwarkmousse-filokrokantlasagne met tijm-lauriersiroop en rode bessen uit het septembernummer van Delicious magazine

Een zalig recept van Yvette van Boven. Een fris nagerecht, helemaal niet zoet, een perfect einde van een zomerdiner.

Laat je niet afschrikken door de wachttijden want de tijd die je werkelijk aan dit gerechtje besteedt is veel minder. Alles maak je van tevoren klaar en op het moment zelf maak je alleen de bordjes even klaar. Een kwestie van plannen en het resultaat is echt geweldig!

De hoeveelheid mousse is zeker genoeg voor 6 personen maar dat ligt aan de grootte van je ijsbolletjestang. 300 gram bessen is ook aan de ruime kant maar wat je over hebt is heerlijk met yoghurt of ijs.


meer lezen

Zomerse bosvruchtentrifle uit het zomernummer van Jamie Magazine

Een heerlijk fris toetje met al het lekkers van de zomer. Dat heeft Jamie Oliver goed bedacht. Vol fruit, romig en niet te zoet. Perfect!

En echte trifle is het bij mij niet geworden want ik vergat de tussenlaag. De lange vingers met sherry, maar ik moet erbij zeggen dat we het helemaal niet gemist hebben. 

Een laagje cake of koek hoort echt bij dit Engelse nagerecht. De klassieke trifle heeft als onderste laag cake met sherry erover gesprenkeld. Daaroverheen vers fruit en ten slotte een laagje vla of custard. Deze variant van Jamie op de klassieke trifle moet je écht eens maken.


meer lezen

Kersensoep met mascarpone en gekaramelliseerde amandelen uit Elle Eten nr. 3

Verse kersen zijn nu lekker zoet dus pak je kans en koop ze meteen want met kersen kan je alle kanten op. Ze smaken heerlijk in zoete èn in hartige gerechten. 
Deze kersensoep kan je zowel warm als koud eten. Koud met de mascarponeroom die hier beschreven staat en warm is hij super met ijs. Bijvoorbeeld met amaretto cantuccini-ijs uit De man die koken kan van Walter Luitwieler. Voor de soep heb je een klein scheutje wijn en prosecco nodig. Drink de wijn bij de rest van je etentje en de prosecco als aperitief of dessertwijn. Of maak er net als ik een cocktail van. Dat recept krijg je morgen. 

meer lezen

Amaretto cantuccini-ijs uit De man die koken kan van Walter Luitwieler

Wanneer een recept zo eenvoudig is vertrouw ik het niet helemaal. Zo makkelijk, kan dat wel lekker zijn. Nou, geloof me maar. Dat kan!

In een handomdraai heb je een bak ijs in de diepvries staan waar je U tegen zegt. En onder het kloppen en, hakken en weer mengen kon ik mijn vingers al niet uit de kom houden.

Het mengsel was wat aan de dunne kant vond ik. Mijn fout, ook bij eenvoudige recepten kan je je vergissen, zo blijkt maar weer. Ik heb namelijk 100 ml amaretto toegevoegd. Iets te veel waardoor de koekjes naar beneden zakken. Maar de smaak is er niet minder om.


meer lezen

Mama's marmercake uit Rutger bakt van Rutger van den Broek

 

Dit is mijn eerste cake die ik écht zelf maak. Zonder hulp van een cakemix uit een pakje van één of ander bekend merk, maar alles zelf afwegen en mengen. En ik mag wel zeggen dat het goed gelukt is. Met een beetje hulp dan van Rutger van den Broek want het recept komt uit zijn boek Rutger bakt. 

Daar staan allerlei heerlijke baksels, van kleine koekjes tot grote taarten en ook hartige hapjes. Smullen maar!


meer lezen

Gebakken appels met bierijs uit De Nordic Kitchen van Claus Meyer

BIERIJS. Wel eens van gehoord?

Het recept staat in het boek De Nordic Kitchen van Claus Meyer en wordt gemaakt van slagroom, vanille en bier natuurlijk. Porter heet de biersoort. Het is een donker type bier dat afkomstig is uit Londen en gemaakt wordt vanaf de 18e eeuw. Serveer het bierijs zoals hier gecombineerd met gebakken appels of met ander fruit.


meer lezen

Muffins die altijd lukken uit The New Easy van Donna Hay

Muffins bakken. Zo gezellig om dat in de vakantie samen met de kinderen te doen. En met deze muffins van Donna Hay uit The New Easy is het helemaal een makkie. Ze kunnen namelijk niet mislukken. Dat is gegarandeerd succes en met zoveel fruit erin zou je het misschien nog een gezond tussendoortje kunnen noemen ook. 


meer lezen