Cannelloni met champignons, spinazie en tomaat

Uit Winterkost van Jeroen Meus

Voorwoord van de auteur

Er bestaat geen beter comfortfood dan cannelloni. Deze heerlijke vegetarische versie met spinazie en een romige duxelle van champignons overtreft alle verwachtingen.

Heb je de smaak van cannelloni te pakken? Probeer ze eens met een andere vulling, Bijvoorbeeld ricotta, gebakken courgette en zongedroogde tomaat. 

Je kunt ook droge lasagnevellen gebruiken voor de cannelloni. Kook ze met een paar tegelijk even in kokend water met zout en een scheutje olie. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven. Spoel ze met koud water, halveer en leg ze op een theedoek. 


meer lezen

Baskische Paprika-espelette quiche

Uit Quiche & Hartige taart van Marion Flipo

Een heerlijke quiche met 2 soorten kaas. Smaakvol en niet te pittig. Zalig!

 

Dit recept bevat een aantal ingrediënten die niet heel makkelijk verkrijgbaar zijn. Pas het recept daarom gerust aan.

Vervang de piment d'Espelette door gelijke delen paprikapoeder en cayenepeper en de ossau-iraty door een andere schapenkaas. 


meer lezen

Massaman lamscurry met snelle zoetzure groenten

Uit Delicious editie 11, november 2018

Begin minstens 6 uur van tevoren aan dit recept.


meer lezen

Italiaanse lasagne

Uit Gehakt van Sophie Matthys

Een fijn basisrecept voor Italiaanse lasagne. Wij hebben hem voor ons zelf verder op smaak gebracht met knoflook, oregano, tijm, peterselie en omdat we van een beetje pittig houden met een rood pepertje en een lemon drop.

Maak de schaal verder af met mozzarella, tomaat en nog wat fijngehakte peterselie 

meer lezen

Kip in gekruide tomatensaus

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H. Rademakers

Dit gerecht staat in een handomdraai te sudderen op het vuur. Uien fruiten met lekker veel kruiden, kip erbij en dan nog wat tomstenpuree, melk en water. Dat is alles. En vervolgens heb je je handen vrij om wat anders te maken of lekker te gaan zitten.

meer lezen

Rucola-paddenstoelenrisotto

Uit Delicious Editie 11, november 2018

Een recept van Janneke Philippi. 

Lekker met eendenborstfilet, entrecote of biefstuk. 


meer lezen

Pastinaaksoep

Uit Vega lekker van Danny Jansen en Patricia Snijders

Weer zo'n lekker recept uit Vega Lekker. Een heerlijk zachte, romige pastinaaksoep met shiitake en pittige olie. Wat een geweldig recept!


De pittige olie hebben wij vervangen door chili-olie die we nog hadden. Dat maakt dat deze soep nóg sneller op tafel staat. 


meer lezen

Gehaktballetjes van kip

Uit Sergio's Smaakmakers van Sergio Herman

Voorwoord van de auteur

Deze gehaktballetjes van kip zijn geïnspireerd op mijn bezoek aan Yard Bird in Hong Kong. Ik heb ze op een stokje van citroengras geregen, vervolgens gebakken en voor het ultieme fast-food gevoel ondergespoten met sriracha en Japanse mayo.

 

Heerlijk Boek

Het voorwoord van Sergio komt niet helemaal overeen met het recept van de gehaktballetjes. Je doet de stengel citroengras pas in het balletjes wanneer ze gebakken zijn. En dat is prima want zo geeft het een heerlijk subtiele smaak en geur af. 


meer lezen

Paddenstoelen, prei en brieschotel

Uit Vega Lekker van Danny Jansen en Patricia Snijders

Dit voelt als thuis uit eten. Wat een feest!

En wanneer je goed voorbereidt en alles klaar hebt staan, is het gerechtje ook nog eens binnen 30 minuten klaar. 


meer lezen

Balletjes in tomatensaus

Uit gehakt van Sophie Matthys

Het recept is voor 4 personen en dan is het best wel veel. Van de helft van het gehakt en de saus hebben we spaghetti gemaakt. De balletjes voor de spaghetti hebben we wel kleiner gemaakt dan hier op de foto. Dan zijn ze makkelijk met de pasta te mengen. 

Van de andere helft hebben we een snack gemaakt, zie foto. Het was alleen zó lekker, niet alle balletjes hebben de foto gehaald hebben ;)


meer lezen

Hartige taart met paddenstoelen

Uit Time van Gill Meller

Voorwoord van de auteur

In de buurt van ons huis ligt een bos waar de bomen altijd groen zijn. Langs de vele voetpaden staan vlieren, berken en eikenbomen. De bodem is zo zacht dat bijna al het geluid wordt gedempt, zelfs de wind. 

Hier groeien de paddenstoelen vanaf het eind van de zomer tot het begin van de winter. Op dagen dat ik met een kleine buit terugkeer, maak ik deze taart. Absoluut één van mijn favorieten.


meer lezen

Taco's met spek, sla en tomaat

Uit Taco's van Felipe Fuentes Cruz en Ben Fordham

Dit recept is heel eenvoudig, maar de combinatie van knapperig ontbijtspek met de verse komkommersalsa is onweerstaanbaar. De traditionele tortilla's worden hier vervangen door slabladeren, als ode aan de Amerikaanse 'BLT' - en broodje met bacon, sla en tomaat. Dit is een heerlijke lichte lunch op een warme dag of en fris voorgerecht voor bij de barbecue. 

meer lezen

Rundvlees Stroganoff met tagliatelle

Uit De Zilveren Lepel van Jantine Crezée

Een recept hoef je niet precies zo op te volgen als beschreven staat. Het geeft je meer een richting. 

Ook de smaak pas je aan naar je eigen inzicht.

 

Zo hebben wij bij deze rundvlees Stroganoff de tagliatelle de saus bij de uien gemaakt en niet apart. Deze uien-champignonsaus hebben we vervolgens gemengd met de tagliatelle. Let er dan wel op dat de tagliatelle de saus opneemt. Je hebt dus extra vocht nodig. Maak de saus dunner met wat bouillon of kookvocht. 

 

Lekker met een frisse groene salade. 


meer lezen

Rundergoulash met gemengde paddenstoelen

Uit Koken & Genieten Oktober 2018

Dit recept is voor hele grote eters. Voor ons was het te veel maar dat is niet erg, is er nog wat over voor morgen. Laat alles wel wat langer stoven want 2 uurtjes is aan de krappe kant en taai vlees is niet de bedoeling.

 

Omdat de supermarkt nog geen cranberry's verkoopt hebben wij kersen gebruikt. Dat was ook heel lekker. 

 


meer lezen

Cottage pie

Uit Gehakt van Sophie Matthys

In het boek Gehakt staat dit recept met lamsgehakt beschreven. Het wordt dan een Shepherd's pie genoemd. 
Maak je het recept met rundergehakt, dan heb je een cottage pie.

meer lezen

Kipschnitzel in een zadenkorst

Uit Simpel van Yotam Ottolenghi

Voorwoord van de auteur

Maak een extra portie van het zaden-broodkruimmengsel als u verslaafd raakt aan dit simpele avondhapje- en volgens mij is de kans daarop behoorlijk groot. U kunt het in een goed gesloten trommel wel een maand bewaren, en het is heel nuttig om in voorraad te hebben. Het is net zo lekker op witte-visfilets of repen flespompoen als kip. 

 

Tip: wij vonden de kip gebakken in een vloeibaar bak- en braadproduct lekkerder dan in olie. Veel minder vet en beter van smaak.


meer lezen

Varkenssaucijzen met venkel, appel en rodewijnjus

Uit Heerlijk gerechten uit de oven van Sue Quinn

Voorwoord van de auteur
Appel biedt het perfecte tegenwicht tegen het vet van de saucijzen en met wat bladgroente is dit een volledige maaltijd. Geef er lekker romige aardappelpuree bij, dat past er volmaakt bij.

meer lezen

Taco's met eieren en rauwe ham

Uit TACO'S VAN FELIPE FUENTES CRUZ & BEN FORDHAM

Voorwoord van de auteur

De meeste Mexicanen beginnen de dag met een ontbijt van eireen. Er zijn talloze combinaties mogelijk en dit is een lekker en eenvoudig recept. Dit samenspel van romige eieren en pittige salsa vormt de perfecte balans voor in de ochtend. Een salsa voor bij het ontbijt hoeft niet pittig te zijn, bij dit gerecht raden we een milde salsa verde aan. 


meer lezen

Taco's met rundvlees in Barbacoa-stijl

Uit Taco's van Felipe Fuentes Cruz & Ben Fordham

Voorwoord van de auteur

In mijn kindertijd betekende 'barbacoa' altijd feest en ik heb dierbare herinneringen aan deze traditionele maaltijden. Vaak werd een heel schaap of een geit gebraden, maar voor dit recept gebruikten we runderborst.


meer lezen

Met pittige kip gevulde croissant

Uit Guilty Pleasures Kookboek van Sabine Koning

Voorwoord van de auteur

Vroeger, toen ik nog thuis bij mijn ouders woonde, maakte pappa elke zondagochtend een uitgebreid ontbijt. Ik werd dan wakker door de geur van versgebakken broodjes en croissantjes, ook al sliep ik helemaal boven op zolder. Samen lekker lang ontbijten was ons ding. Als ode aan mijn pappa wilde ik iets met croissantdeeg doen. Toegegeven, deze gevulde ring is eerder een brunch- of lunchrecept dan iets voor het ontbijt, maar desalniettemin gruwelijk lekker.


meer lezen

Bloemkool en kikkererwten soep

Uit Leon Happy Soups van Rebecca Seal en John Vincent

Voorwoord van de auteur

Op het eerste gezicht lijkt bloemkoolsoep wellicht geen goed idee, maar deze is ongelooflijk lekker en bovendien is bloemkool een zeldzame bron van de essentiële vitamine K. Vervang voor een veganistische soep in Indiase stijl het paprikapoeder door een theelepel garam masala, 2 cm geraspte gemberwortel en een snuf gemalen chilipeper en besprenkel tot slot met ongezoete kokosmelk. 


meer lezen

Cottagecheese pancakes

Uit The Breakfast Club van Ellen van Gool

Voorwoord van de auteur

Een recept voor pannenkoeken met maar 4 ingrediënten? Het kan! Deze variant met cottage cheese zou zelfs weleens mijn favoriete pannenkoekenrecept kunnen zijn, juist omdat het zo eenvoudig is. Bovendien heb je dankzij de cottage cheese en eieren meteen een goede dosis eiwitten bij het ontbijt


meer lezen

Pittige linzensalade met kip, biet en avocado

Uit Peulvruchten van Jenny Chandler

Voorwoord van de auteur

Een verbluffend mooie mix van kleuren en smaken. Ik volg graag seizoenen door wat gegrilde radicchio toe te voegen als het buiten guur is en wat scherpe roze radijsjes als de zon schijnt. 

Kweek zelf bonen-, linzen-, kikkererwten- en radijskiemen. Ze voegen echt iets extra's toe aan deze salade. 


meer lezen

Tonijntaco's met chilimayonaise

Uit Weber's Winter Grilling van Jamie Purviance

Voorwoord van de auteur 

Ook 's winters smaakt verse tonijn uitstekend, vooral in het juiste 'gezelschap'. In dit geval voert Mexico de boventoon met knapperige maistortilla's en een pikante chilimayonaise. Afgerond wordt het geheel met een verfijnde witte-koolsalade en verfrissende korianderblaadjes - die overigens erg goed zijn voor uw vitamine D-huishouding.


meer lezen

Geroosterde vleestomaten met chili, knoflook en gember

Uit Simpel van Yotam Ottolenghi

Voorwoord van de auteur 
Deze tomaten zijn heerlijk zo op zich, met wat brood erbij om de olie op te deppen. U kunt er ook een pittig voorgerecht van maken, met wat burrata of mozzarella, of ze met roerei als brunch serveren. Als de tomaten niet helemaal rijp zijn, kunt u ze voor het grillen met een snuf suiker bestrooien. De tomaten kunnen 6 uur van tevoren bereid en dan op kamertemperatuur geserveerd worden.

meer lezen

Open carpacciosandwich

Uit Heerlijk Simpel van Janneke Philippi

Voorwoord van de auteur 
De hertencarpaccio en walnoten maken er een echte herfstsandwich van. Geen zorgen over de frambozen, de oogst van de herfstframbozen gaat door tot in oktober.

meer lezen

Boulettes à la chef Jacquo

Uit Dagschotel

Lekker. Gehaktballen!
En deze zijn wel heel bijzonder met een heerlijke saus van witbier, appelstroop, ui en witlof.

meer lezen

Gegratineerde bloemkool

Uit Scandinavisch Comfort Food

Voorwoord van de auteur 
Deze gegratineerde bloemkool is een perfect gerecht voor midden in de week. Het is echt comfortfood; smakelijk en ouderwets in de beste zin van het woord. Ik haal veel van mijn recepten uit het familiearchief en pas die dan een beetje aan. Dit is er een van mijn moeder. Zij maakte het met ham, maar dat laat ik er in mijn versie uit. Mocht je behoefte hebben aan wat vlees erbij, dan raad ik je aan er een paar plakken goede kwaliteit ham bij te geven.

meer lezen

Spiesjes met eendenborst

Uit Smulweb magazine, september 2018

Een eenvoudige hapje voor bij de borrel dat er heel indrukwekkend uitziet. Serveer met wat vers stokbrood. 

meer lezen

Ontbijt wrap met ei

Uit The Breakfast Club

Voorwoord van de auteur 
Ei als ontbijt mag dan heel klassiek zijn, maar heb je er al eens aan gedacht om het in en wrap te serveren in plaats van met de klassieke boterham? Minstens even lekker en je kunt hem gemakkelijk meenemen. Probeer dit basisrecept en ga daarna zelf aan de slag met allerlei lekkere toevoegingen (denk maar aan tomaatjes, gemalen kaas...).

meer lezen

Butter chicken met paksoi

Uit het oktobernummer van Delicious

Een recept van Janneke Philippi. 

Tip van de auteur 
Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
Kun je geen kippengehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal ze met behulp van de pulseknop fijn in de keukenmachine. 

meer lezen

Smulrol

Uit Vet Lekker van Danny Jansen

Voorwoord van de auteur
Eerlijk gezegd heb ik de smulrol pas leren kennen toen ik dit boek ging maken en toen kwam ik erachter dat deze licht pikante rol om te smullen is. Geadviseerde saus: een flinke dot mayonaise.

meer lezen

Bruschetta met paddenstoelen en mozzarella

Uit Huisgemaakt van Marktrestaurant La Place

Paddenstoelen en mozzarella. Een eenvoudige maar superlekkere combinatie. 

meer lezen

Eendenborst met appeltjes

Uit Topkoks voor Thuiskoks

Een recept van Piet Huysentruyt.

meer lezen

Masala eieren met aubergine en tomaat

Uit het septembernummer van Koken & Genieten

Een heerlijk vegetarisch gerecht uit de Indiase keuken. Lekker vers en het staat ook nog eens in 30 minuten op tafel. 
Voeg als je er van houdt gerust wat extra garam masala toe, 2 tl is aan de magere kant.

meer lezen

Aziatische biefstukspiesjes

Uit het septembernummer van Boodschappen

Bak de spiesjes op de BBQ of, als het wat minder weer is, in een hete grillpan. 

meer lezen

Mango-mineola sap met rode peper

Uit Huisgemaakt van marktrestaurant La Place

Druk weekend gehad?
Start de week met deze vitaminebom met pit! Dan begin je week weer vol energie.

meer lezen

Winteravondchili

Uit Jamie's Comfort Food van Jamie Oliver

Een heerlijk gekruide chili met pulled pork en beef. Je stooft het vlees met kikkererwten of cannellinibonen en maakt het af met geroosterde pompoen (of zoete aardappel of wortel), paprika's en pepers.
Lekker met de frisse appelsalsa erbij!

meer lezen

Pasta met wodka

Uit Puur Pasta van Laura Santtini

Voorwoord van de auteur 
Nog een ideaal gerecht voor de late uurtjes. Maak de wodkasmaak sterker door de wodka eraan toe te voegen als de saus kookt. Doe dat voor je de erwten toevoegt en de pan van het vuur haalt. Dan verdampt er weinig alcohol en blijft de wodkasmaak sterk aanwezig. 

meer lezen

Sambal goreng paksoi

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H. Rademakers

Sambal goreng kan je eigenlijk met iedere groente maken. En omdat wij paksoi zo lekker vinden ...


meer lezen

Zonovergoten kurkuma-kokosstoofpot

Uit Eet. Leef. Reis van Donal Skehan

Voorwoord van de auteur 
Op die dagen dat alleen een weldadig bord stralende zonneschijn helpt, is dit recept je redding! Pad het naar eigen inzicht aan - flespompoen, reuzenpompoen oud en vastkokende aardappel, ze geven allemaal body aan het gerecht. 

meer lezen

Yakiudon

Uit JapanEasy van Tim Anderson

Een lange lijst met ingrediënten, veel sterkte smaken ...
Toch is deze yakiudon zo klaar als je goed bent voorbereid. En die sterkte smaken combineren perfect met elkaar. 
Kortom, het proberen waard!
Oh ja, wij deden er nog een rood pepertje bij. Altijd lekker toch?

meer lezen

Zalm met avocado en mierikswortelcrème

L'Art de la Table van Gintare Marcel

Voorwoord van de auteur 
Die zijn mooie en heerlijke canapés om asn het begin van een feestje te serveren. Mierikswortel-limoencrème is hier de ster die alle andere ingrediënten met elkaar verbindt, dus mees er niet zuinig mee: mensen zullen je erom waarderen. 

meer lezen

Japanse hamburger

Uit JapanEasy van Tim Anderson

Voorwoord van de auteur
De hamburgersteak of steak haché prijkt in Japan nog vaak op het menu. De hamburger is onmiskenbaar volksvoedsel maar ook erg lekker, vooral deze Japanse versie met een zoete dashi-sojasaus en veel uien door het gehaktmengsel, zodat dit lekker sappig en smakelijk wordt.

meer lezen

Bramen upside-down cake

Uit Estée kookt van Estée Strooker

Nog geen toetje voor het weekend? Maak dan deze upside-down cake met bramen!


Bij gebrek aan een pan die in de oven kan, goten we de jam over in een ingevette ovenschaal. Daarna ging er voorzichtig het beslag overheen en voila. Het resultaat mag er zijn!


meer lezen

Pasta met worst en venkel

Uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Voorwoord van de auteur

In Italië zijn ze dol op venkel. Niet zo gek, want deze groente zit bomvol smaak. Venkelzaadjes zijn de gedroogde zaadjes van de venkelplant en de combinatie met worst doet mij watertanden. In Toscane gebruiken ze ze de zaadjes in de salami, genaamd Finocchiona. 


meer lezen

Reestoof met spek en appel

Uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi

Binnenkort, als het weer frisser wordt, heb je zin in zo'n heerlijk herfstgerecht. Zoiets als deze reestoof met appel? 
Omdat niet alles verkrijgbaar was, maakten wij het recept met hertenpoulet en jonagold appels. En lekker dat het was!

meer lezen

Aubergine gevuld met lamsgehakt en pijnboompitten

Uit kookmagazine Smult

Deze ovenschotel staat in 30 minuten in de oven. Terwijl de aubergines voorgrillen, bak je het lamsgehakt rul om daarmee de aubergines te vullen. Nog een uurtje in de oven en we kunnen eten!
Vind je lamsgehakt te sterk van smaak neem dan gerust rundergehakt. Ook heel lekker.

meer lezen

Zalm-courgettesoep

Uit Huisgemaakt van Marktrestaurant La Place

Weer iets nieuws geleerd. Voor deze soep kook je de courgettes in melk met een beetje kookroom. Daar wordt hij heerlijk romig en zacht van smaak van. Wanneer je er nog een bouillonblokjes bij doet, is hij precies goed.


meer lezen

Telor Belado

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H. Rademakers

Altijd lekker. Eieren in tomatensaus. Maak ze lekker pittig met twee eetlepels sambal in plaats van twee theelepels. Dan smaken ze nóg beter!

meer lezen

Toscaanse rijsttaart

Uit Jamie kookt Italië van Jamie Oliver

Voorwoord van de auteur

Ik ben altijd gek geweest op rijstpudding, en dan vooral op het krokante laagje dat erop komt wanneer je hem bakt. Dat is zo'n beetje waar dit recept om draait - een krokant laatje, zoetzuur fruit, romige rijst en vla. Je waant je in de puddinghemel.


meer lezen

Babi ketjap

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H Rademakers

Ons eerste recept uit het boek Selamat Makan oftewel Smakelijk Eten. En we hebben het ons laten smaken, deze Babi Ketjap met champignons!

 

Tegelijk met dit recept hebben we Sambal Goreng met paksoi en Telor Belado (eieren in een tomatensaus) gemaakt. Nou, dan moet je wel even doorwerken hoor! Maar wanneer je alles klaar hebt staan is het goed te doen. 


meer lezen

Wortelcaponata

Uit Jamie kookt Italië van Jamie Oliver

Voorwoord van de auteur

Dit is een verrassend lekker gerecht met wortels in de hoofdrol, die maal al te vaak als saaie groente worden gezien. Maak je ze op deze manier, dan zijn ze de stek van de show - waarschijnlijk zelfs van de hele maaltijd. Serveer deze caponata warm of koud, als bijgerecht, als antipasto met koude vleeswaren, kaas en brood, of met wat rucola, als superlekkere salade


meer lezen

Kalfsragout met paddenstoelen

Uit Slow Cooking van Danny Jansen

Deze kalfsragout doet me denken aan vroeger. Zondag met de kinderen naar oma. Eerst koffie, en rond lunchtijd die heerlijke romige ragout in zo'n krokant pasteibakje. Mmm ...


meer lezen

Kipspiesjes in Prosciutto met salsa-verdevulling

Uit Jamie kookt Italië

Dit is echt een leuk recept. Rijg de gevulde en ingepakte kippendijen aan twee spiesjes, bak ze lekker krokant en snijd ze vervolgens door om het witte vlees te onthullen. Maar de glansrol is weggelegd voor de aardappels; die nemen het braadvocht van de spiesjes op en worden daardoor onweerstaanbaar lekker.

meer lezen

Kruidige kip met rijst en tuinerwten

Uit Zomers koken met Yvon van Yvon Jaspers

Voorwoord van de auteur

In mijn keuken staat mijn beste vriend, een Aga. Een fornuis dat altijd warm is. Zomer en winter, en waar ik dus altijd tegenaan geplakt sta. Alleen die paar weken dat het in Nederland echt warm is, zet ik 'm uit en zijn we vrolijk veroordeeld tot de barbecue buiten.

Deze kruidige kipschotel is typisch zo'n gerecht voor die Nederlandse zomers die niet altijd bepaald warm zijn. Het kan gewoon in een pan met dikke bodem op een laag vuurtje. 


meer lezen

Knoflook-kruidentomaten met entrecote

Uit Koken & Genieten van augustus 2018

Tomaten zijn er nu volop! En wanneer je ze bakt in de oven worden ze nóg zoeter.

meer lezen