koken & tafelen algemeen

Kipballetjes tajine

Uit de keuken van Fatima

Voorwoord van de auteur

Heb jij een tajine in de keuken staan die je bijna niet gebruikt? Vanaf nu wel! We trappen af met deze simpele, maar o zo lekkere kipballetjes tajine. Staat binnen dertig minuten op tafel en de ingrediënten zijn vrij simpel. 


meer lezen

Remouladesaus, roquefortcreme en kippenlever-cognacmousse

Uit Masterclass Dips van Ramon Brugman

Voorwoord van de auteur

Remouladesaus is een Franse saus op basis van mayonaise. Hij wordt veel gegeten bij gebakken vis. 

Roquefort is een rauwmelkse blauwaderkaas die ook wel de koning van de blauwaderkazen wordt genoemd. De kaas maakt deze  dip lekker pittig.

Het recept van kippenlevermousse is heel lekker. Het smaakt een beetje naar paté maar dan wat romiger.


meer lezen

Maak-je-groentela-leeg-curry

Uit We love groente van Janneke Vreugenhil

Voorwoord van de auteur

Een curry is het ultieme gerecht om je groentela in leeg te kieperen. Of het nu een halve courgette is, een handvol verschrompelde worteltjes, een netje vergeten spruiten of een verweesde broccolisteel, met behulp van een paar goedgekozen specerijen blaas je er zo weer nieuw leven in. Als je wilt kun je op het laatst zelfs een restje gare groenten toevoegen, maar doe dat alleen als ze zijn bereid zonder al te veel smaakmakers. Een curry moet ook weer geen kermis worden. 


meer lezen

Spinazie-gehaktschotel

Uit de keuken van Fatima

Tip van de auteur

Je kunt dit gerecht ook prima vegetarisch maken door het gehakt weg te laten.

Serveer bij het gerecht een frisse salade. 


meer lezen

Appel-kruimelcake

Uit Masterclass Cakes van Rutger van den Broek

Voorwoord van de auteur

Deze appelcake met kruimels is een van mijn favorieten. Hij is zó lekker!


meer lezen

Visfilet met stoemp, bospaddenstoelen en asperges

Uit Dagschotel van Johny Voners

Hebben jullie dat ook wel eens. Wil je een recept maken en dan verander je er zoveel aan dat het oorspronkelijke recept niet meer te herkennen is. Nou, ik wel en dit is er een perfect voorbeeld van. 

Het oorspronkelijke recept is 'Lengfilet met stoemp van savooikool, bospaddestoelen en gebakken pastinaak'.

In plaats van lengfilet gebruikte ik zonnevis, andijvie in plaats van savooikool en asperges in plaats van gebakken pastinaak. Heerlijk was het. Toch geef ik jullie hier het originele recept. Ik ben benieuwd wat jullie er van maken ...

 


meer lezen

Vogeltongetjessoep met kip

Uit de keuken van Fatima

Voorwoord van de auteur

Ben je op zoek naar een goedgevuld soepje? Dan is deze vogeltongetjessoep met kip een goede keus. Lekker makkelijk en staat in no time op tafel!

 


meer lezen

Spinazie-gehaktballenstoof - Sabankh bil roz

Uit Sumak van Anas Atassi

Voorwoord van de auteur

De Syrische keuken kent verschillende bekende stoofgerechten oftewel 'yakhni' en deze spinaziestoof met gehaktballetjes is er één van. Het is niet het allermooiste gerecht om te zien en als kind wilde ik het dan ook niet eten. Tot mijn moeder me aan Popeye en zijn spierballen herinnerde. Nu vind ik het heerlijk, en het is inderdaad nog gezond ook. Voor mij hoort het met de citroensaus ernaast die mijn moeder er altijd bij gaf, maar die ze eigenlijk van een ander gerecht geleend had. 


meer lezen

Aardbeiensherbet

Uit IJs & co van Aniek Keijsers

Sherbetijs is sorbetijs waar een beetje zuivel aan is toegevoegd, maar is nog altijd gebaseerd op fruit. De zuivel maakt het ijs lekker romig.


meer lezen

Pasta met prei, worst en knoflook-kruidensaus

Uit 7 minuten in de keuken - Pasta

Met dit recept kan je eindeloos variëren. Voeg een ui toe aan de prei of vervang een deel van de prei door courgette. Allebei kan natuurlijk ook. 

Vind je de saus te droog, voeg dan een scheutje kookvocht van de pasta of witte wijn toe. 

 

Omdat Saucisse de Morteau heel moeilijk verkrijgbaar is hebben wij grillworst gebruikt. Heerlijk!


meer lezen

Aromatische Penang-curry met kip

Uit Curry's van Machteld Smid

Penang wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Maleisië genoemd. Dit is een lekkere milde curry die op verschillende manieren bereid wordt. Deze variant heeft als extraatje geroosterde pinda's. Genieten maar!

meer lezen

Witlof-ansjovissalade

Uit Vis uit Blik 2

Een boek van Bart van Olphen.

meer lezen

Stevige linzencurry met pompoen

Uit Curry's van Machteld Smid

Voorwoord van de auteur

Officieel mag het niet, een currypasta in een Indiase curry. Maar hier doen we het stiekem toch. Omdat het zo makkelijk is en lekker!


meer lezen

Varkensbuikspiesjes met ahornkaramel

Uit Delicious. Elke dag bijzonder!

Voorwoord van de auteur

Ahornsiroop is het geheime ingrediënt van deze karamel in Aziatische stijl, die het varkensvlees een smakelijke, zoetzure draai geeft. 


meer lezen

Boerenkoolfritters met Parmaham, geitenkaas en groene godinnendressing

Uit Delicious. Elke dag bijzonder!

Voorwoord van de auteur

Boerenkool kan niet alleen rauw aan salades worden toegevoegd of tot chips worden gefrituurd. Je kunt het ook gebruiken om fritters er een voedzame boost mee te geven.


meer lezen

Aardappelgratin

Uit De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben

Voorwoord van de auteur

Een crowdpleaser bij uitstek. Want wie kan er nu weerstand bieden aan een perfect uitgevoerde, romige gratin dauphinois?


meer lezen

Ceasarsalade met courgette

Uit Delicious. Elke dag bijzonder!

Voorwoord van de auteur

Deze vegetarische versie van een klassieke ceasar salad krijgt zijn lekker zoutige smaak van de kappertjes in plaats van ansjovis. 


meer lezen

Perzik-mascarponeroomijs

Uit Delicious. Elke dag bijzonder!

Maak dit ijs vandaag nog en je hebt straks een heerlijk nagerechtje. 


meer lezen

Nasi goreng

Uit Foodies maart 2018

Verse boemboe maken, dat is pas lekker. Wil je hem niet zo pittig, voeg dan minder of helemaal geen pepers toe en breng op smaak met sriracha. 


meer lezen

Hugo's stoofvlees

Uit het Leffe Kookboek

Leffe Biertip

De zoete karameltonen van Leffe Bruin ondersteunen op sensationele wijze de smaak van het vlees.


meer lezen

Rafanata

Uit Jamie kookt Italië

Voorwoord van Jamie Oliver

De naam van dit recept is afgeleid van het woord rafano, dat mierikswortel betekent, het belangrijkste ingrediënt uit dit recept. Snijd de koek in puntjes een serveer ze als hapje, als onderdeel van een borrelplateau of, zoals ik vaak doe, als bijgerecht bij gegrild of gebraden vlees. In combinatie met een frisse kruidensalade heb je een perfecte lunch voor vier geluksvogels. 


meer lezen

Oosterse schnitzels met ingemaakte komkommer

Uit Delicious. Elke dag bijzonder!

Voorwoord

Geef je ultieme doordeweekse maaltijd een Aziatische draai. De pittige saus smaakt heerlijk bij kip- of runderspiesjes. 

 

Maak zelf vers broodkruim: snijd de korstjes van 4 sneetjes witbrood en laat 30 minuten drogen in de oven op 150 graden. Even afkoelen en fijnmalen.

 

Verder hebben wij veel minder mayonaise gebruikt dan in het recept staat, maar 2 eetlepels. Dat was écht voldoende.


meer lezen

Stroganoff van gemengde paddenstoelen

Uit Slow Cooked Vega van Katy Holder

Voorwoord van de auteur

Hoewel een Stroganoff oorspronkelijk met vlees wordt bereid, is deze stevige vegetarische versie misschien wel lekkerder. Neem indien mogelijk paddenstoelen die rijk aan smaak zijn zoals de portobello. 

 

Wij maakten deze Stroganoff in de multicooker. Superhandig omdat die ook een bakstand heeft. Eerst even de sjalotjes en daarna ook de paddenstoelen aanbakken op de bakstand en daarna ga je over op de slowcook stand. Hoe makkelijk kan het zijn.


meer lezen

Salade van rode biet, cannellinibonen en jonge spinazie

Uit Slow Cooked Vega van Katy Holder

Voorwoord van de auteur
Dit gerecht smaakt niet alleen heerlijk maar ziet er ook prachtig uit, dankzij de edelsteenachtige kleuren van de rode biet. Serveer de salade als lichte maaltijd met geitenkaas of feta en vergezeld van knapperig brood of als bijgerecht. 

meer lezen

Shepherd's pie

Uit Slow cooking van Danny Jansen

Met heerlijk lamsvlees van boerderijwinkel Hoeve Lange Vonder uit Beek en Donk maakten wij deze Shepherd's pie.

Weer zo'n zalig recept van Danny Jansen (ja, wij zijn écht fan van hem) waar wij als extra groenten wat erwtjes en worteltjes aan toevoegden. Heerlijk!

 


meer lezen

Zoete aardappelsoep 'African style'

Uit Eten uit een kom van Dorien Holla

Verse soep vinden wij heerlijk comfort food. Zeker nu het buiten zo koud is, is dit hartverwarmend soepje een feestje. 

 

De smaak van pindakaas kan behoorlijk overheersend zijn. Voeg zelf naar smaak toe, wij gebruiken 1 eetlepel en vonden dat genoeg. 


meer lezen

Pittige varkensgehaktballetjes met tzatziki

Uit Foodies januari 2019

Dit gerecht maakten wij met half-om-half gehakt. De gehaktballetjes waren ontzettend lekker. We zijn er nog niet uit of nu komt door de citroenrasp of de dille maar dat maakt niet uit. We maken het vast nóg een keer.

 

Orzo vind je in de supermarkt van het merk De Cecco met de naam 'riso'.


meer lezen

Nigiri met dichtgeschroeide eend en bieslook

Uit 500 sushi van Caroline Bennett

Het recept nigiri met eend is een variant op het recept van nigiri met foie gras en granaatappel. Volgens de Caroline Bennett hoogst ongewoon maar decadent en verrukkelijk. 

 

Volg voor het maken van de shari-rijst het recept van Laure Kié uit haar boek Sushi! Zij beschrijft op een fijne manier hoe je de rijst maakt en de nigiri-sushi vormt. Ga hier naar het recept.

 


meer lezen

Blanke ossobuco met vlierbloesem en dragon

Uit Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann

Voorwoord van de auteur

Vliesbloesem en dragon zijn kruiden waarmee ik ben opgegroeid, mijn moeder kweekte altijd dragon in haar tuin, die we gebruikten om te koken, voorin de azijn en bij het inmaken. En de opwinding is altijd groot als de vlierbloesemstruiken in bloei staan langs de Deense wegen, en het tijd is om de bloesem te plukken voor de siroop. 


meer lezen

Rijst en eieren met chili en citroengras

Uit Eet. Leef. Reis. van Donald Skehan

Voorwoord van de auteur

Iedereen die weleens door Zuidoost Azië heeft gereisd zal zonder twijfel de verscheidenheid aan voedsel en culturen hebben ervaren. Er zijn legio gerechten die voor hun ingrediënten leentjebuur spelen bij naburige landen en culturen. Neem het kipgerecht met chili en citroengras dat ik opdeed in Vietnam; de ingrediënten zijn het perfecte voorbeeld van deze diversiteit. Zoute Thaise vissaus wordt gecombineerd met de kruidige aardsheid van Indiase kerrie, wat leidt tot een zoet-pikante saus. Zelf heb ik me nog behoorlijk wat improvisatievrijheid veroorloofd en de hoofdingrediënten geleend van een Anglo-Indiase klassieker - met als resultaat een soort Zuidoost-Aziatische kedgeree.


meer lezen

Smeuïge gerookteforel-amuse

Uit Koken & Genieten december 2018

Het recept is voldoende voor 12 amuselepels in plaats van 6. Of vul blaadjes sla of witlof met de forelfiletroom. Lekker!

meer lezen

Pompoenquiche met salie en hazelnoot

Uit Koken & Genieten december 2018

Romig en pittig is deze pompoenquiche. 

 

De bereiding is nogal lang maar maak het jezelf gerust wat makkelijker. Wij gebruikten bijvoorbeeld kant en klaar bladerdeeg en de volgende keer roosteren we de hazelnoten allemaal tegelijk en houden 2 eetlepels apart voor de afwerking. 

 

Na 50 minuten bakken in de heteluchtoven op 140 graden was de taart nog lang niet gaar. Verhoog de temperatuur daarom naar 160 graden hetelucht en houd hem aan het einde van de baktijd even goed in de gaten.


meer lezen

Kersen-tarte tatin met kokos

Uit Delicious Kerst, nr 13

Voorbereiden 's morgens

 

Maak de karamel, giet in de vormpjes. Verdeel de kersen erover en dek af met bladerdeeg. Zet de vormpjes zo afgedekt koel weg. Bak ze vlak voor serveren.


meer lezen

Kao pad kung

Uit West eats East

Gebakken rijst met scampi.
En heerlijke rijstschotel vol knapperige groenten en garnalen. En zonder de garnalen heb je een lekker bijgerecht. 

meer lezen

Zalm-tzatziki

Uit Nooit meer diëten

Deel 5.

Een frisse spread voor op brood of toast.

meer lezen

Runderstoofschotel met bier en kaas-pureelaag

Uit Delicious December 2018

Kerst deel 1

meer lezen

Witlofgratin

Uit Het Franse Kookatelier

Voorwoord van de auteur

Witlof is erg lekker in combinatie met andere bladgroenten zoals sla, maar ook heel geschikt om met wat olijfolie, zout en peper te roosteren in de oven of om in een bouillon te stoven in een gratinschaal. Kies verse struikjes met stevig, onbeschadigd blad en een frisse kleur. 


meer lezen

Chuchis Pla

Uit West Eats East

Vis met chuchissaus.


Rode currypasta en kokosmelk zorgen voor en heerlijke pittige saus voor de gestoomde kabeljauw. Omdat de temperatuur in onze stoompan waarschijnlijk geen 100 graden is stoofden wij de vis 10 minuutjes. Hij was perfect!


meer lezen

Gemarineerde aardbeien met mascarpone en speculaas

Uit Nooit meer diëten Deel 5

Bereiden 10 minuten

Marineren 15 minuten


meer lezen

Broodje camembert

Uit Stokbrood van Guillaume Marinette

Wil je eens wat anders bij de lunch? Dit broodje met appel, spekjes en kaas is lekker herfstig en weer eens wat anders. 
Na 5 minuten in de oven was de kaas al heerlijk zacht en konden we aan tafel. 
In kleinere stukjes gesneden is dit ook een prima snack!

meer lezen

Limburgse gehaktballen

Uit Stoven bij Janneke thuis

Voorwoord auteur

Deze gehaktballen staan hoog op onze gezinsranglijst. Een bal meer gaat altijd op! Mijn kinderen noemen het zuurvlees' gehaktballen omdat ze door de saus van azijn, stroop, basterdsuiker en ui op zuurvlees zijn geïnspireerd. Ik rol de gehaktballen altijd een paar uur voordat ze de pan in gaan. Door ze in de koelkast te laten rusten, worden ze extra stevig en bakken ze mooi compact.


meer lezen

Koudgerookte en gemarineerde zalm

Uit koud water

Een lunchgerecht wat ook heel goed gemaakt kan worden als hapje of voorafje. 

Maak een kleine salade van asperges en avocado en stapel die vervolgens op een toastje gerookte zalm. 


meer lezen

Pittige krabbetjes

Uit Danny's Azië

Deze marinade voor spareribs is natuurlijk ook lekker met krabbetjes. Voor 1200 gram krabbetjes gebruikten wij maar de helft van de bouillon. De krabbetjes stonden net onder wat voldoende is en het inkoken tot een siroop duurt anders wel heel erg lang. 

We gebruikten daarbij wel 2 rode pepers, met zaadjes!

 

Bak de krabbetjes 20 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 200 graden. Ze zijn dan heerlijk donker gekaramelliseerd en lekker plakkerig. 


meer lezen

Flensjes met karamelsaus

Uit Foodies december 2018

Een makkelijke karamelsaus met sinaasappelsap. De sinaasappelsap maakt de karamel minder zoet. Combineer de saus met anijspoffertjes zoals in de Kerst-Foodies van december 2018 of zoals wij het hebben gedaan, met een flensje en vanille-ijs. 


meer lezen

Gevulde portobello's met bloemkoolcouscous

Uit Easy@home met Ilse van Ilse D'Hooge

Voorwoord van de auteur

Portobello's zijn gemaakt om te vullen. Dan kan natuurlijk met van alles en nog wat. Een leuk alternatief voor een gewone couscous of rijst is de bloemkoolcouscous. Tegenwoordig is dat helemaal hip en het smaakt lekker krokant en fris. Door extra smaakmakers als kruiden, nootjes en gedroogde cranberry's komen er nog meer textuur en smaak bij - een heel gezond en lekker alternatief. 


meer lezen

Oma's kippenpastei

Uit Freezer Meals

Voorwoord van de auteur

Deze heerlijke pastei is simpelweg perfect. Elke hap zit vol malse kip en pittige groenten en heeft een verfijnde romigheid die je van een traditionele pastei verwacht. Deze pastei geeft me de neiging om cowboylaarzen aan te trekken en heel hard 'Yee-ha' te roepen. 


meer lezen

Pasta met pesto alla calabrese

Uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Pasta in een volle saus van paprika, tomaat, een pepertje, ricotta en pecorino. De gegrilde courgette en aubergine geef je er apart bij en je maakt het geheel af met kappertjes en basilicum. Wat een topgerecht!

meer lezen

Bief met gorgonzolaboter

Uit Freezer Meals

Voorwoord van de auteur 
Maak je biefstuk eens heel speciaal met deze gorgonzolaboter. Gorgonzola is een Italiaanse blauwschimmelkaas die van volle koemelk is gemaakt en geweldig bij een perfect gebakken biefstuk past. Houd dit krachtige, aardse recept in je achterhoofd voor als je indruk wilt maken op je gasten. 

meer lezen

Toast met brie en peer

Uit Easy@home met Ilse

Voorwoord van de auteur
Voor mij zijn peer en kaas en ideale combinatie; in de herfst smaakt geroosterd brood met lekker rijpe brie altijd. De geur die uit de oven komt als je deze toast klaarmaakt, doet iedereen watertanden en in een kleine 20 minuutjes kan er gegeten worden. 

Tip: Wij hadden aan 2 peren ruim voldoende en ook een plukje rucola is genoeg. 

meer lezen

Gepofte zoete aardappel met kip en avocado

Uit Easy@home met Ilse

Voorwoord van de auteur

Zoete aardappel is niet meer uit onze keukens weg te denken en een lekker alternatief voor onze gewone aardappel. Met deze vulling geef je er een Mexicaans tintje aan. De gepofte aardappel verandert plotseling in een werelds streetfood-gerechtje.


meer lezen

Vitello tonato met ei

Uit Treat & Cheat

Voorwoord van de auteur

Vele jaren geleden heb ik een tijdje in Kaapstad gewoond. Daar heb ik in een klein Italiaans restaurantje voor het eerst vitello tonato gegeten. Ik was er zó verzot op dat ik daar zo vaak als ik kon, ging eten. 


meer lezen

Witlofstamppot met blauwe bessen

Uit de Stamppotbijbel

Wij zijn nu al dol op de Stamppotbijbel van Werner Drent. Het liefst eten we nu elke dag stamppot.  
Hier het recept van een heerlijke witlofschotel met bessen of druiven uit de oven. De bovenkant is bedekt met een laagje amandel schaafsel wat een lekker knapperig korstje geeft. 

meer lezen

Farfalle met garnalen, mascarpone, doperwten en pistache

Uit de Pastabijbel

Voorwoord van de auteur

Kinderen vinden deze pasta vaak heerlijk. Je kunt de garnalen eventueel nog vervangen door ham, of laat ze weg voor een vegetarische versie. Gebruik vroeg in de zomer verse doperwten want die zijn het allerlekkerst. De rest van het jaar kun je prima met diepvrieserwten werken. 

 

Wij vervingen de garnalen niet door ham maar door stukjes kipfilet en voegden nog een handvol rucola toe aan de pasta. We hebben ervan gesmuld!


meer lezen

Longhaas met szechuanpeper en sinaasappel

Uit Citrus

Voorwoord van de auteur

Dit is qua smaak een perfect gebalanceerde maaltijd: pittig en zuur door de sinaasappelschil, szechuanpeper en chilipeper, met een zoete, verkoelende salade. Serveer er knolselderijfrietjes bij of als je wil, noedels of rijst.


meer lezen

Paksoistamppot met grotchampignons

Uit de Stamppotbijbel

Vandaag doen er weer gewoon...
Paksoistamppot met grotchampignons. En bij ons natuurlijk met een chilipepertje.

meer lezen

Gebakken peren met vanillesaus

Uit Treat & cheat

Voorwoord van de auteur

De herfst is hét seizoen voor peren. Ze worden nu geplukt en smaken op hun best! Deze gebakken peren hoeren daarom ook echt thuis in een herfstmenu. De combinatie van warme peren met kaneel en dan die lekkere vanillesaus erover ,,, Mmm ... echt een heerlijk toetje!


meer lezen

Rundvlees caponata Siciliana

Uit Impress your Friends van Angélique Schmeinck

Stoofvlees met aubergine en tomaat, door Angélique Schmeinck omgetoverd tot een prachtig gerecht. 
Lekker met aardappeltjes uit de oven en een groene salade.

meer lezen

Stokbrood Flammkuchen

Uit Stokbrood van Guillaume Marinette

Een vers stokbrood gevuld met crème fraîche, gesmoorde uien en gerookte spekreepjes. Om te smullen ...

meer lezen

Medaillons met spek, bloemkool en puree

Uit Toppers met gehakt

In de oven gebakken gehaktballetjes met spek, licht gebakken bloemkool en aardappelpuree. Wat een heerlijke doordeweekse maaltijd. Dat willen we elke dag wel eten!

meer lezen

Krokante kipkoteletten

Uit Simply Nigella van Nigella Lawson

Voorwoord van de auteur

Elke platgeslagen kipfilet is een royale escalope (je kunt ook één kipfilet nemen en die voor het platslaan overdwars doormidden snijden). Maar ik geniet van een overvloedig gevuld bord met krokante kotelet, waar ik het liefst alleen een hand rucola bij eet met wat gehalveerde cherrytomaatjes en een simpele dressing. Dat wil zeggen: ik strooi wat zeezoutvlokken over de met sla bedekte borden en knijp er wat citroensap boven uit, gevolgd door een scheutje uitstekende olijfolie. 


meer lezen

Kleurrijke quinoasalade

Uit De snelle keuken

Een lekker frisse salade voor de lunch of bij de avondmaaltijd. 

 

In de plaats van granaatappelpitjes hebben wij er gewelde rozijnen aan toegevoegd wat een heerlijke combinatie is met de ietwat bittere grapefruit. 

Wil je graag een slankere versie van deze salade, gebruik dan veel minder slaolie. De salade is al smeuïg en heeft niet zoveel olie nodig. Probeer even uit wat je zelf lekker vindt. Wij gebruikten 2 el olijfolie.


meer lezen

Appel-rum-rozijnencake

Uit De grote oven van Van Boven

Wat een verwennerij! Een cakeje met appel, kaneel, rum en rozijnen. Lekker bij de thee of als nagerecht met een bolletje ijs en wat slagroom. 

meer lezen

Huisgemaakte Fishsticks

Uit Dagschotel van Johny Voners

Met spinaziepuree, Hollandaisesaus, en versgemaakte tartaarsaus, afgewerkt met een takje cress. 

 

Het recept lijkt heel bewerkelijk omdat het uit een paar onderdelen bestaat. Op zich valt het reuze mee. De uitdaging zit 'm in de hollandaisesaus en de mayonaise. De rest is kinderspel. Wil je het jezelf wat makkelijker maken, maak de tartaarsaus dan van kant-en-klare mayonaise. 

De hollandaisesaus kan je van tevoren maken en warmhouden in een voorverwarmde thermosfles. 


meer lezen

Kreeftcroquetten

Uit Dineren aan de gracht van Janny van der Heijden

Voorwoord van de auteur

Het recept voor deze 'croquettes' vermeldt variaties met zwezerik, oesters en verscheidene soorten vlees. Typerend voor dit recept is verder dat de basis geen bouillon is maar pure room en veel ei. Na het paneren met beschuitkruim werden de croquetten gebakken in een mengsel van boter en reuzel. Deze versie is wat meer passend bij de tijd gemaakt. 


meer lezen

Salade met frambozenvinaigrette

Uit Koken & Genieten, november 2018

Wat een heerlijke herfstsalade. 

Dit recept dat eigenlijk voor 10 personen is, hebben we met z'n vieren opgegeten, zonder problemen. Daarbij hebben we het grootste deel van de bladsla vervangen door kort gekookte mini-asperges en blokjes rode bieten. Samen met de gekaramelliseerde uitjes, de verse frambozen en de geitenkaas is het een superlekkere lunchsalade. 

De hoeveelheid vinaigrette is wel aan de ruime kant. Maak gerust 1/4 deel van het recept, dat is echt genoeg. 


meer lezen

Bagels met roomkaas en gerookte zalm

Uit De snelle keuken

Een snelle lunch met een heellijke combinatie: roomkaas met zalm. Daarmee zit je altijd goed!

meer lezen

Chili con carne met chorizo

Uit Winterkost van Jeroen Meus

Voorwoord van de auteur

Vrijdagavond vraagt om een Mexicaanse stoofschotel met chorizo, rode bonen en gepocheerde eitjes. Laat het weekend maar komen, olé!


meer lezen

Eton mess met aardbeien

Uit De snelle keuken

Krijg je eters of heb je geen zin of tijd om lang in de keuken te staan? Dan is dit nagerechtje perfect voor jou. Snel klaar én lekker.
De hoeveelheid slagroom lijkt ontzettend veel maar toch was alles op. We hebben er wel 5 porties van gemaakt in plaats van 4. En om het mezelf nóg makkelijker te maken heb ik geen vanillrstokje gebruikt maar vanillesuiker.

meer lezen

Cannelloni met champignons, spinazie en tomaat

Uit Winterkost van Jeroen Meus

Voorwoord van de auteur

Er bestaat geen beter comfortfood dan cannelloni. Deze heerlijke vegetarische versie met spinazie en een romige duxelle van champignons overtreft alle verwachtingen.

Heb je de smaak van cannelloni te pakken? Probeer ze eens met een andere vulling, Bijvoorbeeld ricotta, gebakken courgette en zongedroogde tomaat. 

Je kunt ook droge lasagnevellen gebruiken voor de cannelloni. Kook ze met een paar tegelijk even in kokend water met zout en een scheutje olie. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven. Spoel ze met koud water, halveer en leg ze op een theedoek. 


meer lezen

Baskische Paprika-espelette quiche

Uit Quiche & Hartige taart van Marion Flipo

Een heerlijke quiche met 2 soorten kaas. Smaakvol en niet te pittig. Zalig!

 

Dit recept bevat een aantal ingrediënten die niet heel makkelijk verkrijgbaar zijn. Pas het recept daarom gerust aan.

Vervang de piment d'Espelette door gelijke delen paprikapoeder en cayenepeper en de ossau-iraty door een andere schapenkaas. 


meer lezen

Massaman lamscurry met snelle zoetzure groenten

Uit Delicious editie 11, november 2018

Begin minstens 6 uur van tevoren aan dit recept.


meer lezen

Italiaanse lasagne

Uit Gehakt van Sophie Matthys

Een fijn basisrecept voor Italiaanse lasagne. Wij hebben hem voor ons zelf verder op smaak gebracht met knoflook, oregano, tijm, peterselie en omdat we van een beetje pittig houden met een rood pepertje en een lemon drop.

Maak de schaal verder af met mozzarella, tomaat en nog wat fijngehakte peterselie 

meer lezen

Kip in gekruide tomatensaus

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H. Rademakers

Dit gerecht staat in een handomdraai te sudderen op het vuur. Uien fruiten met lekker veel kruiden, kip erbij en dan nog wat tomstenpuree, melk en water. Dat is alles. En vervolgens heb je je handen vrij om wat anders te maken of lekker te gaan zitten.

meer lezen

Rucola-paddenstoelenrisotto

Uit Delicious Editie 11, november 2018

Een recept van Janneke Philippi. 

Lekker met eendenborstfilet, entrecote of biefstuk. 


meer lezen

Pastinaaksoep

Uit Vega lekker van Danny Jansen en Patricia Snijders

Weer zo'n lekker recept uit Vega Lekker. Een heerlijk zachte, romige pastinaaksoep met shiitake en pittige olie. Wat een geweldig recept!


De pittige olie hebben wij vervangen door chili-olie die we nog hadden. Dat maakt dat deze soep nóg sneller op tafel staat. 


meer lezen

Gehaktballetjes van kip

Uit Sergio's Smaakmakers van Sergio Herman

Voorwoord van de auteur

Deze gehaktballetjes van kip zijn geïnspireerd op mijn bezoek aan Yard Bird in Hong Kong. Ik heb ze op een stokje van citroengras geregen, vervolgens gebakken en voor het ultieme fast-food gevoel ondergespoten met sriracha en Japanse mayo.

 

Heerlijk Boek

Het voorwoord van Sergio komt niet helemaal overeen met het recept van de gehaktballetjes. Je doet de stengel citroengras pas in het balletjes wanneer ze gebakken zijn. En dat is prima want zo geeft het een heerlijk subtiele smaak en geur af. 


meer lezen

Paddenstoelen, prei en brieschotel

Uit Vega Lekker van Danny Jansen en Patricia Snijders

Dit voelt als thuis uit eten. Wat een feest!

En wanneer je goed voorbereidt en alles klaar hebt staan, is het gerechtje ook nog eens binnen 30 minuten klaar. 


meer lezen

Balletjes in tomatensaus

Uit gehakt van Sophie Matthys

Het recept is voor 4 personen en dan is het best wel veel. Van de helft van het gehakt en de saus hebben we spaghetti gemaakt. De balletjes voor de spaghetti hebben we wel kleiner gemaakt dan hier op de foto. Dan zijn ze makkelijk met de pasta te mengen. 

Van de andere helft hebben we een snack gemaakt, zie foto. Het was alleen zó lekker, niet alle balletjes hebben de foto gehaald hebben ;)


meer lezen

Hartige taart met paddenstoelen

Uit Time van Gill Meller

Voorwoord van de auteur

In de buurt van ons huis ligt een bos waar de bomen altijd groen zijn. Langs de vele voetpaden staan vlieren, berken en eikenbomen. De bodem is zo zacht dat bijna al het geluid wordt gedempt, zelfs de wind. 

Hier groeien de paddenstoelen vanaf het eind van de zomer tot het begin van de winter. Op dagen dat ik met een kleine buit terugkeer, maak ik deze taart. Absoluut één van mijn favorieten.


meer lezen

Taco's met spek, sla en tomaat

Uit Taco's van Felipe Fuentes Cruz en Ben Fordham

Dit recept is heel eenvoudig, maar de combinatie van knapperig ontbijtspek met de verse komkommersalsa is onweerstaanbaar. De traditionele tortilla's worden hier vervangen door slabladeren, als ode aan de Amerikaanse 'BLT' - en broodje met bacon, sla en tomaat. Dit is een heerlijke lichte lunch op een warme dag of en fris voorgerecht voor bij de barbecue. 

meer lezen

Rundvlees Stroganoff met tagliatelle

Uit De Zilveren Lepel van Jantine Crezée

Een recept hoef je niet precies zo op te volgen als beschreven staat. Het geeft je meer een richting. 

Ook de smaak pas je aan naar je eigen inzicht.

 

Zo hebben wij bij deze rundvlees Stroganoff de tagliatelle de saus bij de uien gemaakt en niet apart. Deze uien-champignonsaus hebben we vervolgens gemengd met de tagliatelle. Let er dan wel op dat de tagliatelle de saus opneemt. Je hebt dus extra vocht nodig. Maak de saus dunner met wat bouillon of kookvocht. 

 

Lekker met een frisse groene salade. 


meer lezen

Rundergoulash met gemengde paddenstoelen

Uit Koken & Genieten Oktober 2018

Dit recept is voor hele grote eters. Voor ons was het te veel maar dat is niet erg, is er nog wat over voor morgen. Laat alles wel wat langer stoven want 2 uurtjes is aan de krappe kant en taai vlees is niet de bedoeling.

 

Omdat de supermarkt nog geen cranberry's verkoopt hebben wij kersen gebruikt. Dat was ook heel lekker. 

 


meer lezen

Cottage pie

Uit Gehakt van Sophie Matthys

In het boek Gehakt staat dit recept met lamsgehakt beschreven. Het wordt dan een Shepherd's pie genoemd. 
Maak je het recept met rundergehakt, dan heb je een cottage pie.

meer lezen

Kipschnitzel in een zadenkorst

Uit Simpel van Yotam Ottolenghi

Voorwoord van de auteur

Maak een extra portie van het zaden-broodkruimmengsel als u verslaafd raakt aan dit simpele avondhapje- en volgens mij is de kans daarop behoorlijk groot. U kunt het in een goed gesloten trommel wel een maand bewaren, en het is heel nuttig om in voorraad te hebben. Het is net zo lekker op witte-visfilets of repen flespompoen als kip. 

 

Tip: wij vonden de kip gebakken in een vloeibaar bak- en braadproduct lekkerder dan in olie. Veel minder vet en beter van smaak.


meer lezen

Varkenssaucijzen met venkel, appel en rodewijnjus

Uit Heerlijk gerechten uit de oven van Sue Quinn

Voorwoord van de auteur
Appel biedt het perfecte tegenwicht tegen het vet van de saucijzen en met wat bladgroente is dit een volledige maaltijd. Geef er lekker romige aardappelpuree bij, dat past er volmaakt bij.

meer lezen

Taco's met eieren en rauwe ham

Uit TACO'S VAN FELIPE FUENTES CRUZ & BEN FORDHAM

Voorwoord van de auteur

De meeste Mexicanen beginnen de dag met een ontbijt van eireen. Er zijn talloze combinaties mogelijk en dit is een lekker en eenvoudig recept. Dit samenspel van romige eieren en pittige salsa vormt de perfecte balans voor in de ochtend. Een salsa voor bij het ontbijt hoeft niet pittig te zijn, bij dit gerecht raden we een milde salsa verde aan. 


meer lezen

Taco's met rundvlees in Barbacoa-stijl

Uit Taco's van Felipe Fuentes Cruz & Ben Fordham

Voorwoord van de auteur

In mijn kindertijd betekende 'barbacoa' altijd feest en ik heb dierbare herinneringen aan deze traditionele maaltijden. Vaak werd een heel schaap of een geit gebraden, maar voor dit recept gebruikten we runderborst.


meer lezen

Met pittige kip gevulde croissant

Uit Guilty Pleasures Kookboek van Sabine Koning

Voorwoord van de auteur

Vroeger, toen ik nog thuis bij mijn ouders woonde, maakte pappa elke zondagochtend een uitgebreid ontbijt. Ik werd dan wakker door de geur van versgebakken broodjes en croissantjes, ook al sliep ik helemaal boven op zolder. Samen lekker lang ontbijten was ons ding. Als ode aan mijn pappa wilde ik iets met croissantdeeg doen. Toegegeven, deze gevulde ring is eerder een brunch- of lunchrecept dan iets voor het ontbijt, maar desalniettemin gruwelijk lekker.


meer lezen

Bloemkool en kikkererwten soep

Uit Leon Happy Soups van Rebecca Seal en John Vincent

Voorwoord van de auteur

Op het eerste gezicht lijkt bloemkoolsoep wellicht geen goed idee, maar deze is ongelooflijk lekker en bovendien is bloemkool een zeldzame bron van de essentiële vitamine K. Vervang voor een veganistische soep in Indiase stijl het paprikapoeder door een theelepel garam masala, 2 cm geraspte gemberwortel en een snuf gemalen chilipeper en besprenkel tot slot met ongezoete kokosmelk. 


meer lezen

Cottagecheese pancakes

Uit The Breakfast Club van Ellen van Gool

Voorwoord van de auteur

Een recept voor pannenkoeken met maar 4 ingrediënten? Het kan! Deze variant met cottage cheese zou zelfs weleens mijn favoriete pannenkoekenrecept kunnen zijn, juist omdat het zo eenvoudig is. Bovendien heb je dankzij de cottage cheese en eieren meteen een goede dosis eiwitten bij het ontbijt


meer lezen

Pittige linzensalade met kip, biet en avocado

Uit Peulvruchten van Jenny Chandler

Voorwoord van de auteur

Een verbluffend mooie mix van kleuren en smaken. Ik volg graag seizoenen door wat gegrilde radicchio toe te voegen als het buiten guur is en wat scherpe roze radijsjes als de zon schijnt. 

Kweek zelf bonen-, linzen-, kikkererwten- en radijskiemen. Ze voegen echt iets extra's toe aan deze salade. 


meer lezen

Tonijntaco's met chilimayonaise

Uit Weber's Winter Grilling van Jamie Purviance

Voorwoord van de auteur 

Ook 's winters smaakt verse tonijn uitstekend, vooral in het juiste 'gezelschap'. In dit geval voert Mexico de boventoon met knapperige maistortilla's en een pikante chilimayonaise. Afgerond wordt het geheel met een verfijnde witte-koolsalade en verfrissende korianderblaadjes - die overigens erg goed zijn voor uw vitamine D-huishouding.


meer lezen

Geroosterde vleestomaten met chili, knoflook en gember

Uit Simpel van Yotam Ottolenghi

Voorwoord van de auteur 
Deze tomaten zijn heerlijk zo op zich, met wat brood erbij om de olie op te deppen. U kunt er ook een pittig voorgerecht van maken, met wat burrata of mozzarella, of ze met roerei als brunch serveren. Als de tomaten niet helemaal rijp zijn, kunt u ze voor het grillen met een snuf suiker bestrooien. De tomaten kunnen 6 uur van tevoren bereid en dan op kamertemperatuur geserveerd worden.

meer lezen

Open carpacciosandwich

Uit Heerlijk Simpel van Janneke Philippi

Voorwoord van de auteur 
De hertencarpaccio en walnoten maken er een echte herfstsandwich van. Geen zorgen over de frambozen, de oogst van de herfstframbozen gaat door tot in oktober.

meer lezen

Boulettes à la chef Jacquo

Uit Dagschotel

Lekker. Gehaktballen!
En deze zijn wel heel bijzonder met een heerlijke saus van witbier, appelstroop, ui en witlof.

meer lezen

Gegratineerde bloemkool

Uit Scandinavisch Comfort Food

Voorwoord van de auteur 
Deze gegratineerde bloemkool is een perfect gerecht voor midden in de week. Het is echt comfortfood; smakelijk en ouderwets in de beste zin van het woord. Ik haal veel van mijn recepten uit het familiearchief en pas die dan een beetje aan. Dit is er een van mijn moeder. Zij maakte het met ham, maar dat laat ik er in mijn versie uit. Mocht je behoefte hebben aan wat vlees erbij, dan raad ik je aan er een paar plakken goede kwaliteit ham bij te geven.

meer lezen

Spiesjes met eendenborst

Uit Smulweb magazine, september 2018

Een eenvoudige hapje voor bij de borrel dat er heel indrukwekkend uitziet. Serveer met wat vers stokbrood. 

meer lezen

Ontbijt wrap met ei

Uit The Breakfast Club

Voorwoord van de auteur 
Ei als ontbijt mag dan heel klassiek zijn, maar heb je er al eens aan gedacht om het in en wrap te serveren in plaats van met de klassieke boterham? Minstens even lekker en je kunt hem gemakkelijk meenemen. Probeer dit basisrecept en ga daarna zelf aan de slag met allerlei lekkere toevoegingen (denk maar aan tomaatjes, gemalen kaas...).

meer lezen

Butter chicken met paksoi

Uit het oktobernummer van Delicious

Een recept van Janneke Philippi. 

Tip van de auteur 
Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
Kun je geen kippengehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal ze met behulp van de pulseknop fijn in de keukenmachine. 

meer lezen

Smulrol

Uit Vet Lekker van Danny Jansen

Voorwoord van de auteur
Eerlijk gezegd heb ik de smulrol pas leren kennen toen ik dit boek ging maken en toen kwam ik erachter dat deze licht pikante rol om te smullen is. Geadviseerde saus: een flinke dot mayonaise.

meer lezen