Bijgerechten

Gegratineerde bloemkool

Uit Scandinavisch Comfort Food

Voorwoord van de auteur 
Deze gegratineerde bloemkool is een perfect gerecht voor midden in de week. Het is echt comfortfood; smakelijk en ouderwets in de beste zin van het woord. Ik haal veel van mijn recepten uit het familiearchief en pas die dan een beetje aan. Dit is er een van mijn moeder. Zij maakte het met ham, maar dat laat ik er in mijn versie uit. Mocht je behoefte hebben aan wat vlees erbij, dan raad ik je aan er een paar plakken goede kwaliteit ham bij te geven.

meer lezen

Sambal goreng paksoi

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H. Rademakers

Sambal goreng kan je eigenlijk met iedere groente maken. En omdat wij paksoi zo lekker vinden ...


meer lezen

Telor Belado

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H. Rademakers

Altijd lekker. Eieren in tomatensaus. Maak ze lekker pittig met twee eetlepels sambal in plaats van twee theelepels. Dan smaken ze nóg beter!

meer lezen

Wortelcaponata

Uit Jamie kookt Italië van Jamie Oliver

Voorwoord van de auteur

Dit is een verrassend lekker gerecht met wortels in de hoofdrol, die maal al te vaak als saaie groente worden gezien. Maak je ze op deze manier, dan zijn ze de stek van de show - waarschijnlijk zelfs van de hele maaltijd. Serveer deze caponata warm of koud, als bijgerecht, als antipasto met koude vleeswaren, kaas en brood, of met wat rucola, als superlekkere salade


meer lezen

Gebakken rijst met groenten

Uit het Basisboek Aziatisch


meer lezen

Paarse broccoli met pittige amandelcrunch uit Sicilië van Giancarlo en Katie Caldesie

Hebben wij weer! Staat eindelijk het eten op tafel, is de bimi koud. Hoe doen andere foodbloggers dat toch?

Koken is onze hobby net als bloggen, maar lekker eten ook. Tegen de tijd dat de foto's gemaakt zijn, is het eten vaak koud en in opgewarmd eten uit de magnetron hebben we echt geen zin als we zo lekker gekookt hebben. 

Voor dit recept gebruikten we bimi, of aspergebroccoli, in plaats van paarse broccoli. Doordat de bimi koud was kwamen de smaken niet goed tot hun recht en was de amandelcrunch niet meer crunchy. Het recept is eenvoudig en snel te maken dus we geven het jullie toch. Wel meteen opeten hoor!


meer lezen

Boerenkoolstamppot met geroerbakte spruitjes en appel uit Sandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann

Inleiding Trine Hahneman:

 

Ik ben dol op spruitjes, zelfs wanneer ze te lang gekookt en bruin zijn, en wat sterk ruiken. Maar het lekkerst vind ik ze beetgaar, zodat ze hun verse, groene, nootachtige smaak behouden.

 

Puree is favoriet in de winter in koude gebieden, het geeft je op een speciale manier troost. Ik vind iedere stamppot met geroerbakte groente heerlijk en je kunt er alle groenten voor gebruiken die je wilt.

Dus als je de groentelades van je koelkast wil uitmesten, is dit het perfecte gerecht.


meer lezen

Boerenkool-pancettaquiche uit Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann

...

meer lezen

Zoetzure aubergines uit Sicilië van Giancarlo en Katie Caldesi

Caponata alla vincenzo oftewel zoetzure aubergines. Dat Giancarlo en Katie Caldesi dol zijn op dit gerecht is wel duidelijk. In hun boek Sicilië kom je het gerecht meerdere keren tegen en dat geeft meteen aan dat deze caponata een allemansvriend is. 
En met een andere garnering is het ook weer net een ander gerecht. 

Eet de zoetzure aubergines met geroosterd stokbrood als tussendoortje of voorgerecht. Of serveer als bijgerecht bij vlees of vis.

meer lezen

Tjaptjoi met zoetzure saus uit Wokking lekker van Danny Jansen

Heb jij ook nog een wok in de kelder staan en weet je niet goed wat je ermee kan doen? Daar kan Danny Jansen je met zijn boek Wokking lekker goed bij helpen. 

Haal die wok snel voor de dag en maak deze tjaptjoi met paprika, ui, komkommer en courgette. Of maak één van de andere recepten uit Wokking lekker van Danny.
Recepten met lekker veel groente, snel klaar en boordevol smaak. 

meer lezen

Zoete-aardappelsalade uit Jamie Oliver 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Zoete aardappels zijn erg veelzijdig. Maak er een curry mee, rooster ze in de oven of gebruik ze net als Jamie Oliver in een salade.

 

Deze salade van Jamie Oliver uit zijn boek Jamie Oliver 5 ingrediënten zet je in 9 minuten op tafel. Nou ja, bijna dan.

De aardappel moet nog wel een uurtje in de oven en daarna afkoelen maar verder heb je aan deze salade niet veel werk. 

 

Vergeet niet de lente-ui en feta aan de salade toe te voegen want dat staat niet duidelijk in het recept. Even zelf aan denken dus. 


meer lezen

Aardappelgroentepuree uit Slim zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten

Je hebt stamp en je hebt aardappelgroentepuree. En de aardappelgroentepuree van Karin Luiten uit haar boek Slim zonder pakjes & zakjes is heerlijk! Romig en smeuig!
 
Voor deze maaltijd met hertenrack is gekozen voor een aardappel-knolselderijpuree maar je kan de groentepuree ook met een andere groente maken. Vervang bijvoorbeeld de knolselderij en dijonmosterd door 200 g spruitjes of een flinke pastinaak en een l epel grove mosterd. 

meer lezen

Aardappel-venkelgratin uit nr. 4 van Elle Eten

Ovenschotels zijn zo handig. Van tevoren maak je ze klaar en je hebt je handen vrij voor iets anders terwijl de gratin in de oven staat. 

Deze gratin is lekker romig en fris door de venkel. Heerlijk bij vis zoals een stukje zalm.

De hoeveelheid vocht in het recept is wat aan de krappe kant. Voeg meer room toe aan de ovenschaal als niet alle aardappelen bedekt zijn. Je kan de gratin laag voor laag opbouwen zoals in de beschrijving staat of, net als ik, alle ingredienten mengen in een grote kom en overdoen in de ingevette ovenschaal. Even aanduwen en klaar. 

 


meer lezen

Warme tomaten-aspergesalade uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Eenvoudig is vaak het lekkerst. Verse rijpe tomaten, beetgaar gekookte asperges en een simpele vinaigrette van olie en azijn. En dan warm geserveerd. Nou ja, warm .... Door de koude tomaten heb je meer een lauwwarme salade.

 

Dit is het eerste recept uit het boek Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch dat op Heerlijk Boek verschijnt. Opvallend is dat het recept niet duidelijk is. Hoeveel olie en azijn je moet gebruiken voor de vinaigrette wordt niet aangegeven en ook niet hoelang de asperges moeten koken om 'beetgaar' te worden. Hieronder staat dan ook de versie van Heerlijk Boek.


meer lezen

Bonensalade uit Kenia uit de World of veggies van Mirjam Leslie-Pringle

Een heerlijke bonensalade uit Kenia met drie verschillende soorten bonen. 

 

Eigenlijk is het meer een stoofgerecht dan een salade. Je eet de bonenschotel warm, met brood om in het stoofvocht te dopen. Wil je deze schotel als salade eten,  gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid water. 
Voor de salade is een bonenmix gebruikt in plaats van drie verschillende blikjes bonen. Daarmee ben je voordeliger uit en het resultaat is net zo lekker. 

meer lezen

Eenvoudige aardappelsalade uit het septembernummer van Delicious magazine

Deze aardappelsalade heet niet voor niets 'eenvoudige aardappelsalade'. Hij staat in no time op tafel. En daar houden wij van!

Het recept komt uit het foodmagazine Delicious en is bedacht door gastchef Martin Boetz. Na zijn drukke leven rondom Longrain restaurant in Sydney kocht hij een boerderij in New South Wales. Hij trekt daar met zijn dining events in een oude schuur foodies van heinde en verre en kookt met producten uit de streek. Eenvoudig maar heerlijk!
De salade is koud trouwens ook erg lekker.

meer lezen

Lente-uitaart uit het paasnummer van Jamie Magazine

Deze hartige taart met lente-ui is zowel warm als koud erg lekker. 

Telkens neem ik mezelf voor het deeg van de bodem zelf te maken maar dat is weer niet gelukt. Ik had nog maar een uurtje voordat de gasten kwamen dus ik had nogal haast. Snel wat bladerdeeg uit de diepvries gehaald, lente-uitjes gesneden, eieren losgeklopt en pijnboompitten geroosterd. Binnen 15 minuten stond de taart in de oven, gelukkig. Ik bakte hem in 45 minuten op 180 °C prachtig goudbruin en gaar. 

Een perfect recept voor een paasbrunch. 


meer lezen

Creamy aardappel uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers

Deze romige aardappelschotel is eigenlijk een soort tortilla. Je kan hem koud of warm eten, het is allebei even lekker.

De aardappels bak je in een ovenschaal in een matig hete oven. Doordat je hem afdekt met folie blijft de bovenkant licht van kleur. Heb je liever een krokant gebakken korstje net als op de foto dan zet je hem nog een minuut of 10 onder de grill op 220 ℃ of je bakt hem zonder de folie. Omdat de baktemperatuur relatief laag is zal hij niet snel verbranden maar ik zou het toch even in de gaten houden. Toch jammer als hij te donker wordt. 


meer lezen

Auberginerolletjes uit de Delicious van maart 2017

Een vega hapje, voorgerecht of hoofdgerecht. Met dit gerechtje kan je alle kanten op. Met een vierde deel van het recept maakte ik deze zes auberginerolletjes, gevuld met rijst, peterselie, pistache en kaas. Een bijzonder  en warm hapje dat je helemaal van tevoren klaar maakt. Voor het eten zet je ze nog 15 minuten in de oven en dat is wel zo makkelijk. Heb jij je handen vrij voor andere dingen.

De feta in het recept heb ik vervangen door Mascarpone die zacht en romig is. Daarmee plakt de rijstvulling beter aan elkaar en voorkom je dat de rijst uit het rolletje valt.


meer lezen

Snel ingemaakte wortels uit Simply Nigella van Nigella Lawson

Zoetzuur van wortels. Dat past echt overal bij en maakt alles nét even lekkerder.

Nigella Lawson legt in haar boek Simply Nigella uit hoe je snel zo'n heerlijk zoetzuur wortelpotje kan maken. De wortels worden gekruid met mosterdzaad, venkelzaad en met kardemompeulen. Door die peulen te kneuzen geven ze extra veel smaak en aroma af.


meer lezen

Krokante aardappeltorentjes uit Simple Smart Cooking van Julius Jaspers

Krijg je gasten? Maak dan deze mooie, krokante aardappeltorentjes uit het boek Simple Smart Cooking van Julius Jaspers. Dit recept kenmerkt zich door weinig moeite maar groots effect.

De aardappelschijfjes bak je in de oven waarna je ze op elkaar stapelt en er een rozemarijntakje insteekt. Wat een plaatje hè.


meer lezen

Spruitjesgratin met spekjes uit de Delicious van januari 2017

Makkelijk uit de oven. 

Gegratineerde spruitjes met spekjes, kaas en krokante broodkruimels uit de Delicious van januari 2017. Een heerlijk bijgerechtje voor bij een stukje vlees, vis of kip.

De beetgare spruiten worden verder gaargekookt in de slagroom wat ze heerlijk romig en zacht van smaak maakt.

Kan jij ze weerstaan?

 


meer lezen

Snelle zure bommetjes uit Simply Nigella van Nigella Lawson

Het zijn net echte augurken, deze zure bommetjes. Het recept komt uit het boek van Nigella Lawson, Simply Nigella, en ze geeft als tip ze te eten bij haar kipshoarma uit de oven. Nou, is dat even lekker!

Ik maakte ze vandaag met mosterdzaad in plaats van korianderzaad, om het lekker 'Hollands' te houden. En dan morgen tussen mijn broodje kaas bij de lunch. Yum.


meer lezen

Geplette spruiten uit Jamie Oliver's Kerst Kookboek

Dat ik vroeger geen spruitjes lustte daar snap ik nu niks meer van. Ik vind ze heerlijk, zeker uit de oven of wok. Jamie bakt zijn spruitjes in Jamie Oliver's Kerst Kookboek met chorizo en kastanjes. Een ideaal recept voor een dineetje. Je maakt het overdag klaar en terwijl jij je voorgerecht eet, doen de spruiten zichzelf in de oven. 


meer lezen