Gehakt en worst

Spinazie-gehaktschotel

Uit de keuken van Fatima

Tip van de auteur

Je kunt dit gerecht ook prima vegetarisch maken door het gehakt weg te laten.

Serveer bij het gerecht een frisse salade. 


meer lezen

Spinazie-gehaktballenstoof - Sabankh bil roz

Uit Sumak van Anas Atassi

Voorwoord van de auteur

De Syrische keuken kent verschillende bekende stoofgerechten oftewel 'yakhni' en deze spinaziestoof met gehaktballetjes is er één van. Het is niet het allermooiste gerecht om te zien en als kind wilde ik het dan ook niet eten. Tot mijn moeder me aan Popeye en zijn spierballen herinnerde. Nu vind ik het heerlijk, en het is inderdaad nog gezond ook. Voor mij hoort het met de citroensaus ernaast die mijn moeder er altijd bij gaf, maar die ze eigenlijk van een ander gerecht geleend had. 


meer lezen

Pasta met prei, worst en knoflook-kruidensaus

Uit 7 minuten in de keuken - Pasta

Met dit recept kan je eindeloos variëren. Voeg een ui toe aan de prei of vervang een deel van de prei door courgette. Allebei kan natuurlijk ook. 

Vind je de saus te droog, voeg dan een scheutje kookvocht van de pasta of witte wijn toe. 

 

Omdat Saucisse de Morteau heel moeilijk verkrijgbaar is hebben wij grillworst gebruikt. Heerlijk!


meer lezen

Pittige varkensgehaktballetjes met tzatziki

Uit Foodies januari 2019

Dit gerecht maakten wij met half-om-half gehakt. De gehaktballetjes waren ontzettend lekker. We zijn er nog niet uit of nu komt door de citroenrasp of de dille maar dat maakt niet uit. We maken het vast nóg een keer.

 

Orzo vind je in de supermarkt van het merk De Cecco met de naam 'riso'.


meer lezen

Limburgse gehaktballen

Uit Stoven bij Janneke thuis

Voorwoord auteur

Deze gehaktballen staan hoog op onze gezinsranglijst. Een bal meer gaat altijd op! Mijn kinderen noemen het zuurvlees' gehaktballen omdat ze door de saus van azijn, stroop, basterdsuiker en ui op zuurvlees zijn geïnspireerd. Ik rol de gehaktballen altijd een paar uur voordat ze de pan in gaan. Door ze in de koelkast te laten rusten, worden ze extra stevig en bakken ze mooi compact.


meer lezen

Medaillons met spek, bloemkool en puree

Uit Toppers met gehakt

In de oven gebakken gehaktballetjes met spek, licht gebakken bloemkool en aardappelpuree. Wat een heerlijke doordeweekse maaltijd. Dat willen we elke dag wel eten!

meer lezen

Italiaanse lasagne

Uit Gehakt van Sophie Matthys

Een fijn basisrecept voor Italiaanse lasagne. Wij hebben hem voor ons zelf verder op smaak gebracht met knoflook, oregano, tijm, peterselie en omdat we van een beetje pittig houden met een rood pepertje en een lemon drop.

Maak de schaal verder af met mozzarella, tomaat en nog wat fijngehakte peterselie 

meer lezen

Balletjes in tomatensaus

Uit gehakt van Sophie Matthys

Het recept is voor 4 personen en dan is het best wel veel. Van de helft van het gehakt en de saus hebben we spaghetti gemaakt. De balletjes voor de spaghetti hebben we wel kleiner gemaakt dan hier op de foto. Dan zijn ze makkelijk met de pasta te mengen. 

Van de andere helft hebben we een snack gemaakt, zie foto. Het was alleen zó lekker, niet alle balletjes hebben de foto gehaald hebben ;)


meer lezen

Cottage pie

Uit Gehakt van Sophie Matthys

In het boek Gehakt staat dit recept met lamsgehakt beschreven. Het wordt dan een Shepherd's pie genoemd. 
Maak je het recept met rundergehakt, dan heb je een cottage pie.

meer lezen

Varkenssaucijzen met venkel, appel en rodewijnjus

Uit Heerlijk gerechten uit de oven van Sue Quinn

Voorwoord van de auteur
Appel biedt het perfecte tegenwicht tegen het vet van de saucijzen en met wat bladgroente is dit een volledige maaltijd. Geef er lekker romige aardappelpuree bij, dat past er volmaakt bij.

meer lezen

Boulettes à la chef Jacquo

Uit Dagschotel

Lekker. Gehaktballen!
En deze zijn wel heel bijzonder met een heerlijke saus van witbier, appelstroop, ui en witlof.

meer lezen

Smulrol

Uit Vet Lekker van Danny Jansen

Voorwoord van de auteur
Eerlijk gezegd heb ik de smulrol pas leren kennen toen ik dit boek ging maken en toen kwam ik erachter dat deze licht pikante rol om te smullen is. Geadviseerde saus: een flinke dot mayonaise.

meer lezen

Japanse hamburger

Uit JapanEasy van Tim Anderson

Voorwoord van de auteur
De hamburgersteak of steak haché prijkt in Japan nog vaak op het menu. De hamburger is onmiskenbaar volksvoedsel maar ook erg lekker, vooral deze Japanse versie met een zoete dashi-sojasaus en veel uien door het gehaktmengsel, zodat dit lekker sappig en smakelijk wordt.

meer lezen

Pasta met worst en venkel

Uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Voorwoord van de auteur

In Italië zijn ze dol op venkel. Niet zo gek, want deze groente zit bomvol smaak. Venkelzaadjes zijn de gedroogde zaadjes van de venkelplant en de combinatie met worst doet mij watertanden. In Toscane gebruiken ze ze de zaadjes in de salami, genaamd Finocchiona. 


meer lezen

Aubergine gevuld met lamsgehakt en pijnboompitten

Uit kookmagazine Smult

Deze ovenschotel staat in 30 minuten in de oven. Terwijl de aubergines voorgrillen, bak je het lamsgehakt rul om daarmee de aubergines te vullen. Nog een uurtje in de oven en we kunnen eten!
Vind je lamsgehakt te sterk van smaak neem dan gerust rundergehakt. Ook heel lekker.

meer lezen

Lamsgehaktballetjes met berberisbessen, yoghurt en kruiden

Uit Jeruzalem van Yotam Ottolenghi

Yotam: De zoetzure smaken van deze gehaktballetjes zijn prominent, maar worden enigszins getemperd door de yoghurt. Het is een troostrijk hoofdgerecht, dat het lekkerste is met couscous of rijst. Berberisbessen - kleine, gedroogde zoetzure bessen - zijn online te koop of in Midden-Oosterse of Iraanse supermarkten. U kunt ze door bijvoorbeeld cranberry's vervangen. De vijgen worden door de langdurige bereiding heel zacht, maar zijn essentieel vanwege hun smaak. U kunt ze na afloop uit het gerecht halen en ze weggooien als u dat wilt.


meer lezen

Gehaktbrood Welligton uit Toppers met Gehakt

 

Met gehakt kan je echt alle kanten op. Serveer bijvoorbeeld bij een etentje deze sjieke Wellington. 

Zalm Wellington, beef Wellington of gehakt Wellington. Het gaat om het heerlijke jasje van bladerdeeg en de duxelles van paddenstoelen en kruiden die hier heel slim in het gehakt worden verwerkt. Wat een traktatie.

 

Combineer het gehaktbrood Wellington bijvoorbeeld met boerenkoolstamppot en een roerbak van spruitjes en appel. Dat gaat zo lekker samen. Dit recept is van Trine Hahnemann uit het boek Scandinavisch Comford food en vind je hier


meer lezen

Chiliburger met pikante saus uit Toppers met Gehakt

Heb jij aan een broodje hamburger voldoende als avondmaaltijd? Met deze pikante bonensaus erbij wel hoor!

Dit recept staat samen met nog 69 andere gehaktrecepten in het boek Toppers met gehakt. Eenvoudige familierecepten voor elke dag. Balletjes, burgers en worstjes, sauzen, vullingen en overschotels. Voor elk wat wils. 

meer lezen

Rendang met bloemkool uit Jamie Oliver 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Jamie Oliver krijgt het met de recepten in zijn boek Jamie Oliver 5 ingrediënten voor elkaar een snelle maaltijd op tafel te zetten zonder al teveel gedoe.

Maximaal 5 ingrediënten en dan tellen we olie, zijn, peper en zout niet mee. Binnen 30 minuten zet je met deze recepten een verse maaltijd op tafel. Vaak zelfs binnen 20 minuten. Sneller kan toch bijna niet.

 

Maak je deze rendang met de Kumar's Rendang van Verstegen, doe er dan het hele bakje pasta bij. Jamie gebruikt in zijn boek poeder dat waarschijnlijk sterker van smaak is.


meer lezen

Luikse balletjes met sla en frietjes uit Dagelijkse kost van Jeroen Meus

De stad Luik is niet alleen beroemd om haar Luikse wafels, de fameuze Luikse balletjes komen ook uit deze stad van lekkerbekken. Het gehein van hun succes zit hem volgens Jeroen Meus in de Luikse stroop in de saus.

Luikse stroop oftewel Sirop de Liège is een stroop gemaakt op basis van appels en peren. Zonder toevoeging van extra suiker, dat is wel zo gezond. Samen met de zelfgemaakte frietjes zet je zo een heerlijk Belgisch feestmaal op tafel. 

meer lezen

Gehaktballetjes met erwten uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Gehaktballetjes met een rijke groentesaus uit het boek Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch. En de saus zit écht vol met groenten. Paprika, wortel, tomaten en erwten. Je ziet ze wel niet allemaal maar het zit er wel in. Dus de saus is nog gezond ook! 

Hoewel het eigenlijk een tapasgerecht is kan je de gehaktballetjes ook als avondmaaltijd eten met bijvoorbeeld pasta of rijst. 

PS. 500 gram gehakt is ruim voldoende als hapje voor 4 personen. 

meer lezen

Mexicaanse salade uit 'Gezond eten' van maart 2017

Vandaag maak ik de lunch voor een aantal harde werkers. Dan kies ik graag voor iets warms met een salade.

In het magazine Gezond eten van maart staat het recept van deze Mexicaanse salade. Dit is goed te maken voor 12 personen en toch snel klaar. De salade heb ik wel aangemaakt met een beetje slasaus, crème fraîche, wat azijn, citroensap, suiker, peper en zout. Dan plakt alles wat beter aan elkaar en valt het niet meteen van je vork. Dat vind ik zo lastig. Serveer de salade met wraps, pita of lekker bruin brood.


meer lezen

De Bonanza burger uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Alweer zo'n lekkere burger van Martin Kintrup. Deze Bonanza burger bestaat uit een laagje coleslaw (erg lekker!), een rundvleesburger, whisky-barbecuesaus, gebakken bacon en tomaat. Smullen hoor!

De saus maken is een uitdaging. Er moet suiker gekaramelliseerd worden en dat vind ik altijd een spannend werkje. Bij dit recept karamelliseer je droog, dat wil zeggen zonder toevoeging van een vloeistof. Laat op een zacht vuurtje de suiker smelten, dan komt alles goed. Op het eind laat je de saus goed inkoken tot hij stroperig is.

 


meer lezen

De Oriënt-express burger uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Deze hamburger is er niet zomaar één. Deze oriëntaalse hamburger maak je helemaal zelf van gemalen lamsvlees, rodekoolsalade, gemarineerde aubergine, muntyoghurt en hummus. En lekker dat hij is!

Je moet voor deze hamburger wel eventjes de keuken in want je maakt alles zelf. Zelfs het broodje als je wil. Ik heb dat niet gedaan deze keer en kocht kant-en-klare hamburger-broodjes bij de super maar de volgende keer ga ik het zeker proberen. Het broodjesrecept dat bij deze burger hoort is voor Oosterse broodjes, met Griekse yoghurt en za'atar. Klinkt goed hè.


meer lezen

Mexicaanse rundvlees/wortelburgers uit Hemsley & Hemsley van Jasmine en Melissa Hemsley

 

Pittige en sappige burgers of gehaktballetjes. De geraspte wortel geeft een licht zoete smaak en maakt de balletjes lekker smeuïg. 

Met dit recept kan je alle kanten op. Maak gerust een dubbele hoeveelheid en vries dan de helft van de rauwe burgers in voor een andere keer. Serveer ze op een broodje, als borrelhapje met guacamole, in een sla wrap of door de spaghetti.


meer lezen

Aziatisch krokant gehakt, rijstnoedels en salade uit Jamie's Super Food van Jamie Oliver

 

LUNCHEN met pittig gehakt, noedels en frisse salade. Zin in?

Maak dan vandaag nog dit recept uit Jamie's Super Food van Jamie Oliver.
Het recept staat in een wip op tafel en is een heerlijk licht gerechtje. De volgende keer vervang ik wel de rode peper door chilisaus om het gerecht wat smeuïger te maken. Dan is het helemààl perfect. 

meer lezen

Spicy gehaktbrood met Italiaanse worst uit Cravings van Chrissy Teigen

Dit recept voor gehaktbrood van Chrissy Teigen maak je met Italiaanse worst. Je zult het wel vaker bij me tegenkomen maar ik kon dus niet aan Italiaanse worst komen. Om het gehaktbrood wel die specifieke Italiaanse smaak te geven heb ik een kruidenmengsel aan het worstmengsel toegevoegd: 


meer lezen