Hapjes

Gehaktballetjes van kip

Uit Sergio's Smaakmakers van Sergio Herman

Voorwoord van de auteur

Deze gehaktballetjes van kip zijn geïnspireerd op mijn bezoek aan Yard Bird in Hong Kong. Ik heb ze op een stokje van citroengras geregen, vervolgens gebakken en voor het ultieme fast-food gevoel ondergespoten met sriracha en Japanse mayo.

 

Heerlijk Boek

Het voorwoord van Sergio komt niet helemaal overeen met het recept van de gehaktballetjes. Je doet de stengel citroengras pas in het balletjes wanneer ze gebakken zijn. En dat is prima want zo geeft het een heerlijk subtiele smaak en geur af. 


meer lezen

Balletjes in tomatensaus

Uit gehakt van Sophie Matthys

Het recept is voor 4 personen en dan is het best wel veel. Van de helft van het gehakt en de saus hebben we spaghetti gemaakt. De balletjes voor de spaghetti hebben we wel kleiner gemaakt dan hier op de foto. Dan zijn ze makkelijk met de pasta te mengen. 

Van de andere helft hebben we een snack gemaakt, zie foto. Het was alleen zó lekker, niet alle balletjes hebben de foto gehaald hebben ;)


meer lezen

Kipschnitzel in een zadenkorst

Uit Simpel van Yotam Ottolenghi

Voorwoord van de auteur

Maak een extra portie van het zaden-broodkruimmengsel als u verslaafd raakt aan dit simpele avondhapje- en volgens mij is de kans daarop behoorlijk groot. U kunt het in een goed gesloten trommel wel een maand bewaren, en het is heel nuttig om in voorraad te hebben. Het is net zo lekker op witte-visfilets of repen flespompoen als kip. 

 

Tip: wij vonden de kip gebakken in een vloeibaar bak- en braadproduct lekkerder dan in olie. Veel minder vet en beter van smaak.


meer lezen

Smulrol

Uit Vet Lekker van Danny Jansen

Voorwoord van de auteur
Eerlijk gezegd heb ik de smulrol pas leren kennen toen ik dit boek ging maken en toen kwam ik erachter dat deze licht pikante rol om te smullen is. Geadviseerde saus: een flinke dot mayonaise.

meer lezen

Zalm met avocado en mierikswortelcrème

L'Art de la Table van Gintare Marcel

Voorwoord van de auteur 
Die zijn mooie en heerlijke canapés om asn het begin van een feestje te serveren. Mierikswortel-limoencrème is hier de ster die alle andere ingrediënten met elkaar verbindt, dus mees er niet zuinig mee: mensen zullen je erom waarderen. 

meer lezen

Kalfsragout met paddenstoelen

Uit Slow Cooking van Danny Jansen

Deze kalfsragout doet me denken aan vroeger. Zondag met de kinderen naar oma. Eerst koffie, en rond lunchtijd die heerlijke romige ragout in zo'n krokant pasteibakje. Mmm ...


meer lezen

Thaise visnuggets

Uit Het Grote Oven Handboek van Koken met Karin

Bak ze 10 minuten in de oven of, als je een lekker bruin korstje wil, een paar minuten in de frietpan.


meer lezen

Bamiblokken

Uit Vet Lekker van Danny Jansen


meer lezen

Picknickbrood met gegrilde groenten en feta

Uit delicious Magazine


meer lezen

Sushirijst uit Sushi! van Laure Kié

Sushi, we zijn er dol op! Maak ze met rauwe vis zoals zalm of tonijn, met heel kort gebakken ossenhaas of vegetarisch met avocado of asperges. Met sushi kan je echt alle kanten op.

Wanneer je vis gebruikt leg je die van tevoren, voor het snijden, even in de diepvries. Een uurtje is genoeg. Wanneer de vis licht bevroren is kan je hem heel makkelijk in dunne plakjes snijden. Handig toch? 
Kijk wel uit met de wasabi want die is echt héél pittig. 


meer lezen

Gehaktballetjes met erwten uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Gehaktballetjes met een rijke groentesaus uit het boek Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch. En de saus zit écht vol met groenten. Paprika, wortel, tomaten en erwten. Je ziet ze wel niet allemaal maar het zit er wel in. Dus de saus is nog gezond ook! 

Hoewel het eigenlijk een tapasgerecht is kan je de gehaktballetjes ook als avondmaaltijd eten met bijvoorbeeld pasta of rijst. 

PS. 500 gram gehakt is ruim voldoende als hapje voor 4 personen. 

meer lezen

Pittig geroosterde noten uit Nest kookboek van Katrien van de Steene & Heikki Verdurme

Nootjes doen het altijd goed bij de borrel of op een feestje. En deze nootjes zijn nèt even anders. Ze zijn vers gebakken, krokant en lekker gekruid. 

Gebruik voor dit recept een ongebrande notenmix want je bakt en kruidt de noten zelf. Naar eigen smaak. Lang duurt dat niet, ze gaan maar 10 minuutjes in de oven. Dan zijn ze al klaar.

En heb je er een paar over? Strooi ze dan over een salade. Heerlijk! 


meer lezen

'Baklava'-kipvleugeltjes uit het septembernummer van Delicious magazine

Ook verzot op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Samantha Coutts van het Delicious team Australië maakt snelle versies van eeuwenoude klassieks. Lekker en makkelijk doordeweeks eten, dat je ook heel goed combineert tot een royaal weekendbuffet.Zo kondigt Delicious dit heerlijke gerechtje aan.

 

Eerlijk gezegd heb ik wel wat zitten stoeien met de hoeveelheid want 2,5 kipvleugeltjes is wel erg veel. Voor 500 g (gewicht zonder de vleugelpunten) is de rest van het recept ongeveer door 5 gedeeld. En zie hier het resultaat!


meer lezen

Abrikozen hapjes uit het Forest Feast kookboek van Erin Gleeson

Dat lekker ook heel simpel kan zijn bewijst Erin Gleeson in haar boek Het Forest Feast Kookboek met deze abrikozenhapjes. 
De abrikozenhapjes zijn heerlijk te combineren met de gevulde dadels met geitenkaas, pistache en sinaasappel die ook in het boek staan. Maak ze voor een feestje of als klein hapje voor de maaltijd. 
Zoals Erin Gleeson zelf in haar boek schijft worden de gedroogde abrikozen belegd met een dot geitenkaas, een takje verse tijm en een gedroogde cranberry. Zo mooi en eenvoudig. Is ook lekker na de maaltijd. 

meer lezen

Baguettes met kip uit Fingerfood van de BBQ van Andreas Rummel

In het boek Fingerfood van de BBQ staan allerlei lekkere hapjes die je op de barbecue kan maken. Dat hoeft natuurlijk niet persé, met het fornuis en de oven kan je dit lekkers ook goed maken maar de barbecue geeft het wel die heerlijke rokerige smaak. 

Gebruik bij het maken van dit recept bewust gezondere keuzes. 

Neem in plaats van het vlees van kippenbouten met vel, kipdijen filet zonder vel. Vervang de mayonaise door friteslijn van Remia en gebruik minder zout in de salade. Geloof me, ook dan zijn de baguettes om je vingers bij af te likken. 


meer lezen

Tonijncrème uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

Tonijncrème, maar dan weer op een andere manier bereid. Deze Italiaanse aperativo uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galao wordt gemaakt met Mascarpone en citroen. Veel citroen al moet ik er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik deze niet heb toegevoegd omdat niet iedereen een liefhebber is.

Niet alleen de Mascarpone maakt deze tonijncrème anders maar ook de olijven die je toevoegt. Eleonora pureert alles in de foodprocessor maar ik vind een grove structuur lekkerder en heb alles alleen met een vork geprakt. Lekker met zuurdesembrood.


meer lezen

Auberginerolletjes uit de Delicious van maart 2017

Een vega hapje, voorgerecht of hoofdgerecht. Met dit gerechtje kan je alle kanten op. Met een vierde deel van het recept maakte ik deze zes auberginerolletjes, gevuld met rijst, peterselie, pistache en kaas. Een bijzonder  en warm hapje dat je helemaal van tevoren klaar maakt. Voor het eten zet je ze nog 15 minuten in de oven en dat is wel zo makkelijk. Heb jij je handen vrij voor andere dingen.

De feta in het recept heb ik vervangen door Mascarpone die zacht en romig is. Daarmee plakt de rijstvulling beter aan elkaar en voorkom je dat de rijst uit het rolletje valt.


meer lezen

Montadito ansjovis op twee manieren uit Morito van Sam & Sam Clark

In de tapasbar van Sam & Sam Clark, Morito, noemen ze deze broodjes een grotere tapa. Want iedereen krijgt twee broodjes, een montadito met tomaat en eentje met avocado. Het contrast tussen de twee zorgt voor één van de lekkerste smaakcombinaties. Neem bij voorkeur om en om een hap. 

Bij Morito serveren ze het gerechtje Ansjovis op twee manieren op een Moritobroodje. Wanneer je dit gerechtje thuis maakt kan het ook heel goed op een sneetje geroosterde ciabatta. Rooster in de oven op 200 °C. Dan zijn ze heerlijk krokant.


meer lezen

Gegratineerd geitenkaasje op toast uit Happen van de plank

Hoe vaak bestellen we niet een broodje met gegrilde geitenkaas als lunch?

Dit broodje kan je ook heel makkelijk thuis zelf maken. Leg het kaasje een paar minuten onder de gril voor een bruin korstje en houd je van een karamellaagje, schep dan een beetje bruine suiker op het geitenkaasje voordat je het onder de grill zet. 

Voor dit hapje gebruik ik een klein geitenkaasje. Maak je het als lunchgerecht, neem dan een groter kaasje en voeg wat extra sla, tomaatjes, uien en olijven toe. 


meer lezen

Rouleau van vitello tonnato uit Happen van de plank

De Italiaanse klassieker vitello tonnato valt bij iedereen in de smaak. Origineel wordt dit gerechtje gemaakt met kalfsfricandeau maar met varkensfricandeau gaat het ook heel goed. Samen met de romige tonijnsaus, rucola en pijnboompitjes is dit gerechtje gegarandeerd een succes. Serveer het als voorgerecht of, net als in het boek Happen van de plank, als borrelhapje.


meer lezen

Garnalen saganaki uit het boek De Perfecte Preston van Matt Preston

Garnalen saganaki. Maak het als hapje, voorgerechtje of hoofdgerecht. Altijd goed en altijd lekker. Het enige wat je moet doen is de grootte van de porties aanpassen. Matt Preston geeft in zijn boek De Perfecte Preston het recept als hoofdgerecht maar ik heb er een klein voorgerechtje van gemaakt door de hoeveelheid te halveren, en geserveerd met wat vers brood om in de saus te dopen.


meer lezen

Gevuld ei met avocadocrème en garnalen uit Delicious januari 2017

Een gezonde, lekkere variant op de oud-Hollandse klassieker met mayo, zo staat dit gevuld eitje omschreven in de Delicious van januari 2017. Door de avocado en limoen is het een heerlijk fris hapje geworden en heel geschikt bij een brunch of borrel. Met de garnaaltjes, een beetje tuinkers en wat versgemalen peper is het helemaal af. 


meer lezen