Hartig

Paté van gerookte zalm, mascarpone en dragon

Bron: Donna Hay
Bron: Donna Hay

Uit Kerst, het kookboek van Donna Hay

Voorgerecht of hapje.


meer lezen

Zelfgemaakte gravad lax met biet & dille

Bron: Borreltijd
Bron: Borreltijd

Uit Borreltijd van Susan Aretz

Susan: “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe lekker huisgemaakte gravad lax is. En zó eenvoudig om te maken. Met maar een paar ingrediënten en wat tijd zet je dit prachtige stukje vis op tafel. Zo lekker heb je het echt nog nooit gegeten.”


meer lezen

Remouladesaus, roquefortcreme en kippenlever-cognacmousse

Uit Masterclass Dips

Voorwoord van de auteur

 

Remouladesaus is een Franse saus op basis van mayonaise. Hij wordt veel gegeten bij gebakken vis. 

Roquefort is een rauwmelkse blauwaderkaas die ook wel de koning van de blauwaderkazen wordt genoemd. De kaas maakt deze  dip lekker pittig.

Het recept van kippenlevermousse is heel lekker. Het smaakt een beetje naar paté maar dan wat romiger.


meer lezen

Rafanata

Uit Jamie kookt Italië

Voorwoord van Jamie Oliver

De naam van dit recept is afgeleid van het woord rafano, dat mierikswortel betekent, het belangrijkste ingrediënt uit dit recept. Snijd de koek in puntjes een serveer ze als hapje, als onderdeel van een borrelplateau of, zoals ik vaak doe, als bijgerecht bij gegrild of gebraden vlees. In combinatie met een frisse kruidensalade heb je een perfecte lunch voor vier geluksvogels. 


meer lezen

Nigiri met dichtgeschroeide eend en bieslook

Uit 500 sushi van Caroline Bennett

Het recept nigiri met eend is een variant op het recept van nigiri met foie gras en granaatappel. Volgens de Caroline Bennett hoogst ongewoon maar decadent en verrukkelijk. 

 

Volg voor het maken van de shari-rijst het recept van Laure Kié uit haar boek Sushi! Zij beschrijft op een fijne manier hoe je de rijst maakt en de nigiri-sushi vormt. Ga hier naar het recept.

 


meer lezen

Smeuïge gerookteforel-amuse

Uit Koken & Genieten december 2018

Het recept is voldoende voor 12 amuselepels in plaats van 6. Of vul blaadjes sla of witlof met de forelfiletroom. Lekker!

meer lezen

Zalm-tzatziki

Uit Nooit meer diëten

Deel 5.

Een frisse spread voor op brood of toast.

meer lezen

Koudgerookte en gemarineerde zalm

Uit koud water

Een lunchgerecht wat ook heel goed gemaakt kan worden als hapje of voorafje. 

Maak een kleine salade van asperges en avocado en stapel die vervolgens op een toastje gerookte zalm. 


meer lezen

Vitello tonato met ei

Uit Treat & Cheat

Voorwoord van de auteur

Vele jaren geleden heb ik een tijdje in Kaapstad gewoond. Daar heb ik in een klein Italiaans restaurantje voor het eerst vitello tonato gegeten. Ik was er zó verzot op dat ik daar zo vaak als ik kon, ging eten. 


meer lezen

Stokbrood Flammkuchen

Uit Stokbrood van Guillaume Marinette

Een vers stokbrood gevuld met crème fraîche, gesmoorde uien en gerookte spekreepjes. Om te smullen ...

meer lezen

Kreeftcroquetten

Uit Dineren aan de gracht van Janny van der Heijden

Voorwoord van de auteur

Het recept voor deze 'croquettes' vermeldt variaties met zwezerik, oesters en verscheidene soorten vlees. Typerend voor dit recept is verder dat de basis geen bouillon is maar pure room en veel ei. Na het paneren met beschuitkruim werden de croquetten gebakken in een mengsel van boter en reuzel. Deze versie is wat meer passend bij de tijd gemaakt. 


meer lezen

Bagels met roomkaas en gerookte zalm

Uit De snelle keuken

Een snelle lunch met een heellijke combinatie: roomkaas met zalm. Daarmee zit je altijd goed!

meer lezen

Baskische Paprika-espelette quiche

Uit Quiche & Hartige taart van Marion Flipo

Een heerlijke quiche met 2 soorten kaas. Smaakvol en niet te pittig. Zalig!

 

Dit recept bevat een aantal ingrediënten die niet heel makkelijk verkrijgbaar zijn. Pas het recept daarom gerust aan.

Vervang de piment d'Espelette door gelijke delen paprikapoeder en cayenepeper en de ossau-iraty door een andere schapenkaas. 


meer lezen

Gehaktballetjes van kip

Uit Sergio's Smaakmakers van Sergio Herman

Voorwoord van de auteur

Deze gehaktballetjes van kip zijn geïnspireerd op mijn bezoek aan Yard Bird in Hong Kong. Ik heb ze op een stokje van citroengras geregen, vervolgens gebakken en voor het ultieme fast-food gevoel ondergespoten met sriracha en Japanse mayo.

 

Heerlijk Boek

Het voorwoord van Sergio komt niet helemaal overeen met het recept van de gehaktballetjes. Je doet de stengel citroengras pas in het balletjes wanneer ze gebakken zijn. En dat is prima want zo geeft het een heerlijk subtiele smaak en geur af. 


meer lezen

Taco's met spek, sla en tomaat

Uit Taco's van Felipe Fuentes Cruz en Ben Fordham

Dit recept is heel eenvoudig, maar de combinatie van knapperig ontbijtspek met de verse komkommersalsa is onweerstaanbaar. De traditionele tortilla's worden hier vervangen door slabladeren, als ode aan de Amerikaanse 'BLT' - en broodje met bacon, sla en tomaat. Dit is een heerlijke lichte lunch op een warme dag of en fris voorgerecht voor bij de barbecue. 

meer lezen

Spiesjes met eendenborst

Uit Smulweb magazine, september 2018

Een eenvoudige hapje voor bij de borrel dat er heel indrukwekkend uitziet. Serveer met wat vers stokbrood. 

meer lezen

Smulrol

Uit Vet Lekker van Danny Jansen

Voorwoord van de auteur
Eerlijk gezegd heb ik de smulrol pas leren kennen toen ik dit boek ging maken en toen kwam ik erachter dat deze licht pikante rol om te smullen is. Geadviseerde saus: een flinke dot mayonaise.

meer lezen

Zalm met avocado en mierikswortelcrème

L'Art de la Table van Gintare Marcel

Voorwoord van de auteur 
Dit zijn mooie en heerlijke canapés om aan het begin van een feestje te serveren. Mierikswortel-limoencrème is hier de ster die alle andere ingrediënten met elkaar verbindt, dus mees er niet zuinig mee: mensen zullen je erom waarderen. 

meer lezen

Kalfsragout met paddenstoelen

Uit Slow Cooking van Danny Jansen

Deze kalfsragout doet me denken aan vroeger. Zondag met de kinderen naar oma. Eerst koffie, en rond lunchtijd die heerlijke romige ragout in zo'n krokant pasteibakje. Mmm ...


meer lezen

Thaise visnuggets

Uit Het Grote Oven Handboek van Koken met Karin

Bak ze 10 minuten in de oven of, als je een lekker bruin korstje wil, een paar minuten in de frietpan.


meer lezen

Bamiblokken

Uit Vet Lekker van Danny Jansen


meer lezen

Picknickbrood met gegrilde groenten en feta

Uit delicious Magazine


meer lezen

Quiche met gehakt, pompoen en pastinaak uit Toppers met Gehakt

Een herfstige quiche met pompoen en pastinaak op een laagje van kruidig gehakt.

Weer een heerlijk recept uit Toppers met gehakt.

Het recept is best bewerkelijk want pompoen schillen en schoonmaken kost even wat tijd. Beide groentes worden ook nog afzonderlijk geblancheerd. De beschreven 20 minuten bereidingstijd is dus wat aan de krappe kant. Om tijd te winnen blancheer je in 2 pannen tegelijk maar dan heb je weer wat meer afwas. Gelukkig wordt er kant-en-klare bladerdeeg gebruikt.

En als dan eenmaal de quiche in de oven staat heb je weer alle tijd voor anderen dingen zoals bijvoorbeeld met maken van een salade voor erbij.


meer lezen

Boerenkool-pancettaquiche uit Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann

...

meer lezen

Ocean pizza uit Chef met lef van Nigel van der Horst

When shrimps meet tuna.
Tonijn en garnalen doen het goed samen. En Nigel geeft ze met sriracha nog wat extra pit.

Van deze makkelijke naanpizza's krijg je geen genoeg. Waar je ze ook mee belegt, het is eenvoudig, snel klaar en vooral heel erg lekker. 
Bak ze 10 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200 graden en je zet een heerlijke maaltijd op tafel. Maar ook als snack doen deze pizza's het goed. Snijd in stukjes en deel uit.

meer lezen

BBQ-chicken pizza uit Chef met lef van Nigel van der Horst

Nigel van her Horst: Barbecuesmaak + kip = perfect harmony. En al helemaal op een pizza!


meer lezen

Wraps met asperges, ham en eiersalade uit Dagelijkse kost van Jeroen Meus

Deze wraps hebben de foto maar net gehaald. Tijd om nog lekker wat peterselie door de eiersalade te doen was er niet meer.

 

Het recept in het boek Dagelijkse kost 2 van Jeroen Meus is origineel met witte asperges maar met groene asperges is deze wrap ook heel lekker. En het geeft ook nog een mooi kleuraccent.

 

Hieronder vind je de ingekorte versie het recept. Jeroen beschrijft in zijn boek Dagelijkse kost 2 zijn recepten heel uitgebreid. Met deze ingekorte versie gaat het je ook vast lukken deze heerlijke wrap te maken.


meer lezen

Sushirijst uit Sushi! van Laure Kié

Sushi, we zijn er dol op! Maak ze met rauwe vis zoals zalm of tonijn, met heel kort gebakken ossenhaas of vegetarisch met avocado of asperges. Met sushi kan je echt alle kanten op.

Wanneer je vis gebruikt leg je die van tevoren, voor het snijden, even in de diepvries. Een uurtje is genoeg. Wanneer de vis licht bevroren is kan je hem heel makkelijk in dunne plakjes snijden. Handig toch? 
Kijk wel uit met de wasabi want die is echt héél pittig. 


meer lezen

Gehaktballetjes met erwten uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Gehaktballetjes met een rijke groentesaus uit het boek Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch. En de saus zit écht vol met groenten. Paprika, wortel, tomaten en erwten. Je ziet ze wel niet allemaal maar het zit er wel in. Dus de saus is nog gezond ook! 

Hoewel het eigenlijk een tapasgerecht is kan je de gehaktballetjes ook als avondmaaltijd eten met bijvoorbeeld pasta of rijst. 

PS. 500 gram gehakt is ruim voldoende als hapje voor 4 personen. 

meer lezen

Pittig geroosterde noten uit Nest kookboek van Katrien van de Steene & Heikki Verdurme

Nootjes doen het altijd goed bij de borrel of op een feestje. En deze nootjes zijn nèt even anders. Ze zijn vers gebakken, krokant en lekker gekruid. 

Gebruik voor dit recept een ongebrande notenmix want je bakt en kruidt de noten zelf. Naar eigen smaak. Lang duurt dat niet, ze gaan maar 10 minuutjes in de oven. Dan zijn ze al klaar.

En heb je er een paar over? Strooi ze dan over een salade. Heerlijk! 


meer lezen

'Baklava'-kipvleugeltjes uit het septembernummer van Delicious magazine

Ook verzot op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Samantha Coutts van het Delicious team Australië maakt snelle versies van eeuwenoude klassieks. Lekker en makkelijk doordeweeks eten, dat je ook heel goed combineert tot een royaal weekendbuffet.Zo kondigt Delicious dit heerlijke gerechtje aan.

 

Eerlijk gezegd heb ik wel wat zitten stoeien met de hoeveelheid want 2,5 kipvleugeltjes is wel erg veel. Voor 500 g (gewicht zonder de vleugelpunten) is de rest van het recept ongeveer door 5 gedeeld. En zie hier het resultaat!


meer lezen

Tonijncrème uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

Tonijncrème, maar dan weer op een andere manier bereid. Deze Italiaanse aperativo uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galao wordt gemaakt met Mascarpone en citroen. Veel citroen al moet ik er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik deze niet heb toegevoegd omdat niet iedereen een liefhebber is.

Niet alleen de Mascarpone maakt deze tonijncrème anders maar ook de olijven die je toevoegt. Eleonora pureert alles in de foodprocessor maar ik vind een grove structuur lekkerder en heb alles alleen met een vork geprakt. Lekker met zuurdesembrood.


meer lezen

Auberginerolletjes uit de Delicious van maart 2017

Een vega hapje, voorgerecht of hoofdgerecht. Met dit gerechtje kan je alle kanten op. Met een vierde deel van het recept maakte ik deze zes auberginerolletjes, gevuld met rijst, peterselie, pistache en kaas. Een bijzonder  en warm hapje dat je helemaal van tevoren klaar maakt. Voor het eten zet je ze nog 15 minuten in de oven en dat is wel zo makkelijk. Heb jij je handen vrij voor andere dingen.

De feta in het recept heb ik vervangen door Mascarpone die zacht en romig is. Daarmee plakt de rijstvulling beter aan elkaar en voorkom je dat de rijst uit het rolletje valt.


meer lezen

Hummus uit Streetfood van Torsten Hülsmann en Antonio Buntenkötter

Lekker dippen met hummus, de gezonde en populaire kikkererwtenpuree.
Hummus komt oorspronkelijk uit het middenoosten en is een puree van kikkererwten, op smaak gebracht met sesampasta, komijn, knoflook en citroen. Je serveert het als dip met platbrood, pita's of lekkere crackers. Maar ook op een broodje met een plakje kipfilet is het heerlijk als lunch. Als je er op tijd aan denkt, gebruik dan gedroogde kikkererwten. Die hebben zoveel meer smaak dan kikkererwten uit blik. 
In het recept van Streetfood staat wel een foutje. Je weekt de gedroogde kikkererwten geen 12 minuten maar 12 uur. Daarna een uurtje koken, pureren en klaar!

meer lezen

Montadito ansjovis op twee manieren uit Morito van Sam & Sam Clark

In de tapasbar van Sam & Sam Clark, Morito, noemen ze deze broodjes een grotere tapa. Want iedereen krijgt twee broodjes, een montadito met tomaat en eentje met avocado. Het contrast tussen de twee zorgt voor één van de lekkerste smaakcombinaties. Neem bij voorkeur om en om een hap. 

Bij Morito serveren ze het gerechtje Ansjovis op twee manieren op een Moritobroodje. Wanneer je dit gerechtje thuis maakt kan het ook heel goed op een sneetje geroosterde ciabatta. Rooster in de oven op 200 °C. Dan zijn ze heerlijk krokant.


meer lezen

Gegratineerd geitenkaasje op toast uit Happen van de plank

Hoe vaak bestellen we niet een broodje met gegrilde geitenkaas als lunch?

Dit broodje kan je ook heel makkelijk thuis zelf maken. Leg het kaasje een paar minuten onder de gril voor een bruin korstje en houd je van een karamellaagje, schep dan een beetje bruine suiker op het geitenkaasje voordat je het onder de grill zet. 

Voor dit hapje gebruik ik een klein geitenkaasje. Maak je het als lunchgerecht, neem dan een groter kaasje en voeg wat extra sla, tomaatjes, uien en olijven toe. 


meer lezen

Mexicaanse rundvlees/wortelburgers uit Hemsley & Hemsley van Jasmine en Melissa Hemsley

 

Pittige en sappige burgers of gehaktballetjes. De geraspte wortel geeft een licht zoete smaak en maakt de balletjes lekker smeuïg. 

Met dit recept kan je alle kanten op. Maak gerust een dubbele hoeveelheid en vries dan de helft van de rauwe burgers in voor een andere keer. Serveer ze op een broodje, als borrelhapje met guacamole, in een sla wrap of door de spaghetti.


meer lezen

Rouleau van vitello tonnato uit Happen van de plank

De Italiaanse klassieker vitello tonnato valt bij iedereen in de smaak. Origineel wordt dit gerechtje gemaakt met kalfsfricandeau maar met varkensfricandeau gaat het ook heel goed. Samen met de romige tonijnsaus, rucola en pijnboompitjes is dit gerechtje gegarandeerd een succes. Serveer het als voorgerecht of, net als in het boek Happen van de plank, als borrelhapje.


meer lezen

Garnalen saganaki uit het boek De Perfecte Preston van Matt Preston

Garnalen saganaki. Maak het als hapje, voorgerechtje of hoofdgerecht. Altijd goed en altijd lekker. Het enige wat je moet doen is de grootte van de porties aanpassen. Matt Preston geeft in zijn boek De Perfecte Preston het recept als hoofdgerecht maar ik heb er een klein voorgerechtje van gemaakt door de hoeveelheid te halveren, en geserveerd met wat vers brood om in de saus te dopen.


meer lezen

Bruschetta met groene puree van doperwten, geitenkaas en ei uit Simple Dinners van Donna Hay

De combinatie doperwtjes met munt kende ik al maar dat samen met een eitje en geitenkaas? Dat is pas echt smullen.

Donna Hay maakt er in haar boek Simple Dinners een heerlijk gerecht van met knapperige bruschetta's. Je besmeert ze met geitenkaas op, belegt ze met het doperwtenmengsel en maakt het af met een gepocheerd eitje.


meer lezen

Snelle zure bommetjes uit Simply Nigella van Nigella Lawson

Het zijn net echte augurken, deze zure bommetjes. Het recept komt uit het boek van Nigella Lawson, Simply Nigella, en ze geeft als tip ze te eten bij haar kipshoarma uit de oven. Nou, is dat even lekker!

Ik maakte ze vandaag met mosterdzaad in plaats van korianderzaad, om het lekker 'Hollands' te houden. En dan morgen tussen mijn broodje kaas bij de lunch. Yum.


meer lezen

Gevuld ei met avocadocrème en garnalen uit Delicious januari 2017

Een gezonde, lekkere variant op de oud-Hollandse klassieker met mayo, zo staat dit gevuld eitje omschreven in de Delicious van januari 2017. Door de avocado en limoen is het een heerlijk fris hapje geworden en heel geschikt bij een brunch of borrel. Met de garnaaltjes, een beetje tuinkers en wat versgemalen peper is het helemaal af. 


meer lezen

Rundercarpaccio uit Jamie Oliver's Kerst Kookboek

Met een salade zit je altijd goed, bij de lunch, als voorgerecht of bijgerecht. Deze rundercarpaccio komt uit Jamie Oliver's Kerst Kookboek en Jamie geeft ook aan dit gerecht zijn eigen twist. De carpaccio wordt geserveerd met pompoen, kastanjes en een mosterddressing. Je hoort mij niet klagen!


meer lezen