Hoofdgerechten met gevogelte

Kip in gekruide tomatensaus

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H. Rademakers

Dit gerecht staat in een handomdraai te sudderen op het vuur. Uien fruiten met lekker veel kruiden, kip erbij en dan nog wat tomstenpuree, melk en water. Dat is alles. En vervolgens heb je je handen vrij om wat anders te maken of lekker te gaan zitten.

meer lezen

Gehaktballetjes van kip

Uit Sergio's Smaakmakers van Sergio Herman

Voorwoord van de auteur

Deze gehaktballetjes van kip zijn geïnspireerd op mijn bezoek aan Yard Bird in Hong Kong. Ik heb ze op een stokje van citroengras geregen, vervolgens gebakken en voor het ultieme fast-food gevoel ondergespoten met sriracha en Japanse mayo.

 

Heerlijk Boek

Het voorwoord van Sergio komt niet helemaal overeen met het recept van de gehaktballetjes. Je doet de stengel citroengras pas in het balletjes wanneer ze gebakken zijn. En dat is prima want zo geeft het een heerlijk subtiele smaak en geur af. 


meer lezen

Kipschnitzel in een zadenkorst

Uit Simpel van Yotam Ottolenghi

Voorwoord van de auteur

Maak een extra portie van het zaden-broodkruimmengsel als u verslaafd raakt aan dit simpele avondhapje- en volgens mij is de kans daarop behoorlijk groot. U kunt het in een goed gesloten trommel wel een maand bewaren, en het is heel nuttig om in voorraad te hebben. Het is net zo lekker op witte-visfilets of repen flespompoen als kip. 

 

Tip: wij vonden de kip gebakken in een vloeibaar bak- en braadproduct lekkerder dan in olie. Veel minder vet en beter van smaak.


meer lezen

Spiesjes met eendenborst

Uit Smulweb magazine, september 2018

Een eenvoudige hapje voor bij de borrel dat er heel indrukwekkend uitziet. Serveer met wat vers stokbrood. 

meer lezen

Butter chicken met paksoi

Uit het oktobernummer van Delicious

Een recept van Janneke Philippi. 

Tip van de auteur 
Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
Kun je geen kippengehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal ze met behulp van de pulseknop fijn in de keukenmachine. 

meer lezen

Eendenborst met appeltjes

Uit Topkoks voor Thuiskoks

Een recept van Piet Huysentruyt.

meer lezen

Kruidige kip met rijst en tuinerwten

Uit Zomers koken met Yvon van Yvon Jaspers

Voorwoord van de auteur

In mijn keuken staat mijn beste vriend, een Aga. Een fornuis dat altijd warm is. Zomer en winter, en waar ik dus altijd tegenaan geplakt sta. Alleen die paar weken dat het in Nederland echt warm is, zet ik 'm uit en zijn we vrolijk veroordeeld tot de barbecue buiten.

Deze kruidige kipschotel is typisch zo'n gerecht voor die Nederlandse zomers die niet altijd bepaald warm zijn. Het kan gewoon in een pan met dikke bodem op een laag vuurtje. 


meer lezen

Mojokip uit Citrus van Catherine Phipps

Uit Citrus van Catherine Phipps

Als er één recept van afgelopen week is dat we een keer opnieuw willen maken, dan is het zonder twijfel deze overheerlijke Mojokip. We waren het bijna vergeten, maar het is gisteravond toch nog gelukt om de marinade te maken en de kip erin te leggen. 

 

Zure sinaasappels hadden we niet, dus we hebben zoals in het voorwoord van de auteur staat wat extra citroensap en limoensap gebruikt. Dit deed volgens ons heel wat minder af aan de smaak dan de schrijfster Catherine Phipps beweert. 

 

 


meer lezen

BBQ-chicken pizza uit Chef met lef van Nigel van der Horst

Nigel van her Horst: Barbecuesmaak + kip = perfect harmony. En al helemaal op een pizza!


meer lezen

Griekse salade met kipgyros en tzatziki uit Chef met lef van Nigel van der Horst

HET HIM TO THE GREEK 
Deze salade brengt Nigel van der Horst terug naar de vakanties in Griekenland uit zijn jeugd. Wat zal de salade met ons doen? Dat vraagt Nigel zich af in zijn boek Chef met lef. 

Heerlijk gekruide visstukjes op een salade van komkommer, tomaat, rode ui en radijs. En dat alles afgemaakt met een waanzinnige dressing van yoghurt, komkommer en knoflook. 

meer lezen

Pittige kipschotel uit Wok easy van Caroline Hwang

Pittig is deze Koreaanse wokschotel zeker!

De saus waarin de kip wordt gemarineerd en die daarna ook gebruikt wordt als woksaus, wordt gemaakt met gochujang. 

 

Gochujang, rode peperpasta, is een scherpe, gefermenteerde Koreaanse specerij. Het is een hete saus of pasta die veel gebruikt wordt in de Koreaanse keuken. Traditioneel werd gochujang gefermenteerd in grote ingegraven aardewerken potten, jangdok genaamd, maar ook wel geplaatst in deze potten op een terras achter het huis, jangdokdae genaamd.


meer lezen

Nasi goreng uit Snelle klassiekers van Brenda Hoff

Als ik mag kiezen tussen nasi goreng met een pakje kruiden uit de super of de nasi goreng van Brenda Hoff, nou dan weet ik het wel!

In het boek Snelle Klassiekers van Brenda Hoff staan allerlei klassieke gerechten waar Brenda een eigen twist aan geeft. Zij maakt klassieke gerechten helemaal van deze tijd. Klassiek en snel klaar, zonder in te boeten aan smaak. En omdat ik het dan toch nóg makkelijker wil maken voor mezelf gebruik ik een kant-en-klaar groentepakket met gesneden groenten voor nasi. Een beetje van de super en een beetje van Brenda. 


meer lezen

Kipcurry met spinazie uit Slimme eenpersoonsmaaltijden van Sam Stern

Vandaag eten we kipcurry met spinazie, weer een recept uit Slimme eenpersoonsmaaltijden. En weer zo'n lekker snel receptje voor doordeweeks. De kip wordt gemarineerd in tikka masalapasta met knoflook, gember en yoghurt. Dat maakt de kip heerlijk mals en vol van smaak. Het beste resultaat krijg je als je de kip de avond van tevoren in de marinade zet. De volgende dag bak je uien, voeg je tomatenstukjes toe en gaar je de kip in deze saus. Nog een beetje diepvriesspinazie erbij en je kan smullen van een heerlijk, verse maaltijd. 


meer lezen

Pasta met kip en prei uit Slimme eenpersoonsmaaltijden van Sam Stern

Hier word ik nou zo blij van. Een makkelijk en snel recept, deze pasta met kip en prei uit Slimme eenpersoons maaltijden van Sam Stern. Je kookt de pasta, stooft de prei met een scheutje wijn en bakt de kip lekker bruin. Dan roer je alles door elkaar met wat roomkaas en mosterd en klaar is je maaltijd. 

De ene helft eet je op en van de andere helft maak je morgen een frittata. Je hoeft dan alleen nog maar eieren aan het kip-preimengsel toe te voegen en de frittata te bakken. Zo gepiept, dus ideaal voor een doordeweekse dag. 

meer lezen

Ghanese pindastoof uit Jamie's Comfort Food van Jamie Oliver

Good mood food. Eten waarvan je een enorme glimlach krijgt. Deze Ghanese pindastoof zorgt daar zeker voor. Zacht, pittig en zeer smaakvol. Wanneer je dit eet krijg je het heerlijk warm van binnen en voel je je zo super relaxed. Weer een geweldig recept van Jamie Oliver, dit keer uit zijn boek Jamie's Comfort Food. En laat je niet afschrikken door de bereidingstijd, de meeste tijd doe je NIKS.


meer lezen

Kipshoarma uit de oven uit Simply Nigella van Nigella Lawson

Zin in shoarma? Dan moet je dit recept van Nigella Lawson eens proberen uit haar boek Simply Nigella. Sappig gemarineerde kippendijen die je in de oven braadt. Makkelijker kan bijna niet.

Nigella serveert er een tahinsaus bij maar wij kunnen ook niet zonder eigengemaakte knoflooksaus. Jij wel?


meer lezen