Hoofdgerechten met vis

Tonijntaco's met chilimayonaise

Uit Weber's Winter Grilling van Jamie Purviance

Voorwoord van de auteur 

Ook 's winters smaakt verse tonijn uitstekend, vooral in het juiste 'gezelschap'. In dit geval voert Mexico de boventoon met knapperige maistortilla's en een pikante chilimayonaise. Afgerond wordt het geheel met een verfijnde witte-koolsalade en verfrissende korianderblaadjes - die overigens erg goed zijn voor uw vitamine D-huishouding.


meer lezen

Oosterse noedelsalade met zalm-teriyaki

Uit Huisgemaakt


meer lezen

Ocean pizza uit Chef met lef van Nigel van der Horst

When shrimps meet tuna.
Tonijn en garnalen doen het goed samen. En Nigel geeft ze met sriracha nog wat extra pit.

Van deze makkelijke naanpizza's krijg je geen genoeg. Waar je ze ook mee belegt, het is eenvoudig, snel klaar en vooral heel erg lekker. 
Bak ze 10 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200 graden en je zet een heerlijke maaltijd op tafel. Maar ook als snack doen deze pizza's het goed. Snijd in stukjes en deel uit.

meer lezen

Tonijn met wasabi uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Dit recept komt uit het boek Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de kok en staat bij het hoofdstuk Azië. Verse tonijn, even gegrild, met peultjes en zeewier èn het staat ook nog binnen 10 minuten op tafel.

Ralph grilt de tonijn natuurlijk op de BBQ maar in de grillpan kan het ook. Zorg ervoor  dat de pan goed heet is en bak de tonijn 30 seconden aan alle kanten. Dan blijft hij nog rauw van binnen.

In plaats van kombu, dat best dik is en lang moet wekten, kan je ook gedroogde wakame gebruiken. Blancheer samen met de peultjes 3 minuten, afgieten en klaar.  


meer lezen

Gebakken vis met citroen-ouzosaus uit Citrus van Catherine Phipps

Citroen over de aardappels, citroen over en in de vis en citroen in de saus. Als dit recept niet uit het boek Citrus komt ....Alle onderdelen van dit gerecht geuren naar citroen zonder dat het zuur is. Gewoon heel puur.

 

Catherine Phipps omschrijft dit recept als één van de eenvoudigste manieren om vis klaar te maken. 'Als je wilt, kun je de vis ook apart bereiden. In dat geval verpak je hem in folie. Ik maak dit meestal met citroen, maar het is ook heerlijk met geurige mandarijnen.'


meer lezen

Zeebaars met sinaasappel-saffraanboter en venkel van Yvette van Boven uit het boek Good Food Book

Wat een feest. Verse zeebaars op de BBQ. 

Het recept komt uit het boek Good Food Cook en is van Yvette van Boven. 

Yvette is culinair journaliste, presenteert een eigen tv-kookprogramma, schrijft kookboeken waaronder Home Made, Home Made Winter, Home Made Zomer en Home Baked. 

 

Voor elk verkocht Good Food Book doneert de FDBCK (lees feedback) Foundation via het World Food Programme 40 schoolmaaltijden aan kinderen in Malawi. Dáárom is dit boek 't aller- aller- allergoedste kookboek.


meer lezen

Vistaco's uit het augustusnummer van Gezond Eten

Vergeet hamburgers en shaslicks: het nieuwe grillen is gezond, smaakvol en vol met groente!
Voor deze taco's is kabeljauwfilet gebruikt. Omdat kabeljauw niet zo'n stevige vis is, bak je hem beter in de koekenpan in plaats van grillen op de BBQ. Eerst even door bloem met het paprikapoeder, zout en peper rollen en dan kort bakken in olijfolie. Je mist dan wel die heerlijke rooksmaak maar .... hij is zo ook erg lekker. 
Tot slot afmaken met een extra scheutje magere yoghurt en zoete Thaise chilisaus en rollen maar.

meer lezen

Normandische mosselen in cider uit In een Franse keuken van Susan Herrmann Loomis

Het mosselseizoen is van start gegaan en mosselen zijn nu volop verkrijgbaar. Bij de meeste supermarkten zijn ze deze.week in de aanbieding dus grijp je kans. 

Met dit recept van Susan Herrmann Loomis uit In een Franse keuken kookte ik de mosselen anders dan ik gewend ben. Normaal gesproken kook ik mosselen per kilo in een mosselpan en dat betekent dat ik regelmatig op moet staan om weer een lading te koken. Door de mosselen in één keer te koken in een grote soeppan is dat niet nodig en eten we allemaal tegelijk. Wel zo gezellig.  


meer lezen

Geroosterde zalm met mango-abrikozensalsa uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Dit recept van Ralph de Kok komt uit zijn boek Een wereldreis rond de BBQ. Het recept is afkomstig uit Cuba en wordt oorspronkelijk gemaakt met kreeft. Nou eet ik kreeft niet zo snel op een doordeweekse dag maar een zalmfiletje wel. 
Zalm rooster je op een matig hete BBQ met het deksel dicht. Heb je een BBQ met thermometer, verwarm hem dan tot 180 graden. De vis is gaar wanneer het visvlees gemakkelijk in laagjes uit elkaar valt en niet meer doorschijnend is. Wanneer je twijfelt laat je de zalm nog 2 minuutjes extra grillen. Echt niet langer hoor want dan wordt hij droog vanbinnen en dat is jammer. 

meer lezen

Pittige viskoekjes met wittekoolsalade uit De Nordic Kitchen van Claus Meyer

In het boek De Nordic Kitchen van Claus Meyer staan twee recepten voor viskoekjes. Dit recept voor viskoekjes is het 'winter' recept. Door gember en koriander aan het vismengsel toe te voegen passen de koekjes goed bij de Aziatische keuken. Eet ze met zoetzure chilisaus en witte kool. Of serveer er een mayonaise met pittige mierikswortel. 


meer lezen