Hoofdgerechten met vlees

Massaman lamscurry met snelle zoetzure groenten

Uit Delicious editie 11, november 2018

Begin minstens 6 uur van tevoren aan dit recept.


meer lezen

Italiaanse lasagne

Uit Gehakt van Sophie Matthys

Een fijn basisrecept voor Italiaanse lasagne. Wij hebben hem voor ons zelf verder op smaak gebracht met knoflook, oregano, tijm, peterselie en omdat we van een beetje pittig houden met een rood pepertje en een lemon drop.

Maak de schaal verder af met mozzarella, tomaat en nog wat fijngehakte peterselie 

meer lezen

Balletjes in tomatensaus

Uit gehakt van Sophie Matthys

Het recept is voor 4 personen en dan is het best wel veel. Van de helft van het gehakt en de saus hebben we spaghetti gemaakt. De balletjes voor de spaghetti hebben we wel kleiner gemaakt dan hier op de foto. Dan zijn ze makkelijk met de pasta te mengen. 

Van de andere helft hebben we een snack gemaakt, zie foto. Het was alleen zó lekker, niet alle balletjes hebben de foto gehaald hebben ;)


meer lezen

Rundvlees Stroganoff met tagliatelle

Uit De Zilveren Lepel van Jantine Crezée

Een recept hoef je niet precies zo op te volgen als beschreven staat. Het geeft je meer een richting. 

Ook de smaak pas je aan naar je eigen inzicht.

 

Zo hebben wij bij deze rundvlees Stroganoff de tagliatelle de saus bij de uien gemaakt en niet apart. Deze uien-champignonsaus hebben we vervolgens gemengd met de tagliatelle. Let er dan wel op dat de tagliatelle de saus opneemt. Je hebt dus extra vocht nodig. Maak de saus dunner met wat bouillon of kookvocht. 

 

Lekker met een frisse groene salade. 


meer lezen

Rundergoulash met gemengde paddenstoelen

Uit Koken & Genieten Oktober 2018

Dit recept is voor hele grote eters. Voor ons was het te veel maar dat is niet erg, is er nog wat over voor morgen. Laat alles wel wat langer stoven want 2 uurtjes is aan de krappe kant en taai vlees is niet de bedoeling.

 

Omdat de supermarkt nog geen cranberry's verkoopt hebben wij kersen gebruikt. Dat was ook heel lekker. 

 


meer lezen

Cottage pie

Uit Gehakt van Sophie Matthys

In het boek Gehakt staat dit recept met lamsgehakt beschreven. Het wordt dan een Shepherd's pie genoemd. 
Maak je het recept met rundergehakt, dan heb je een cottage pie.

meer lezen

Varkenssaucijzen met venkel, appel en rodewijnjus

Uit Heerlijk gerechten uit de oven van Sue Quinn

Voorwoord van de auteur
Appel biedt het perfecte tegenwicht tegen het vet van de saucijzen en met wat bladgroente is dit een volledige maaltijd. Geef er lekker romige aardappelpuree bij, dat past er volmaakt bij.

meer lezen

Boulettes à la chef Jacquo

Uit Dagschotel

Lekker. Gehaktballen!
En deze zijn wel heel bijzonder met een heerlijke saus van witbier, appelstroop, ui en witlof.

meer lezen

Aziatische biefstukspiesjes

Uit het septembernummer van Boodschappen

Bak de spiesjes op de BBQ of, als het wat minder weer is, in een hete grillpan. 

meer lezen

Winteravondchili

Uit Jamie's Comfort Food van Jamie Oliver

Een heerlijk gekruide chili met pulled pork en beef. Je stooft het vlees met kikkererwten of cannellinibonen en maakt het af met geroosterde pompoen (of zoete aardappel of wortel), paprika's en pepers.
Lekker met de frisse appelsalsa erbij!

meer lezen

Yakiudon

Uit JapanEasy van Tim Anderson

Een lange lijst met ingrediënten, veel sterkte smaken ...
Toch is deze yakiudon zo klaar als je goed bent voorbereid. En die sterkte smaken combineren perfect met elkaar. 
Kortom, het proberen waard!
Oh ja, wij deden er nog een rood pepertje bij. Altijd lekker toch?

meer lezen

Japanse hamburger

Uit JapanEasy van Tim Anderson

Voorwoord van de auteur
De hamburgersteak of steak haché prijkt in Japan nog vaak op het menu. De hamburger is onmiskenbaar volksvoedsel maar ook erg lekker, vooral deze Japanse versie met een zoete dashi-sojasaus en veel uien door het gehaktmengsel, zodat dit lekker sappig en smakelijk wordt.

meer lezen

Pasta met worst en venkel

Uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Voorwoord van de auteur

In Italië zijn ze dol op venkel. Niet zo gek, want deze groente zit bomvol smaak. Venkelzaadjes zijn de gedroogde zaadjes van de venkelplant en de combinatie met worst doet mij watertanden. In Toscane gebruiken ze ze de zaadjes in de salami, genaamd Finocchiona. 


meer lezen

Reestoof met spek en appel

Uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi

Binnenkort, als het weer frisser wordt, heb je zin in zo'n heerlijk herfstgerecht. Zoiets als deze reestoof met appel? 
Omdat niet alles verkrijgbaar was, maakten wij het recept met hertenpoulet en jonagold appels. En lekker dat het was!

meer lezen

Aubergine gevuld met lamsgehakt en pijnboompitten

Uit kookmagazine Smult

Deze ovenschotel staat in 30 minuten in de oven. Terwijl de aubergines voorgrillen, bak je het lamsgehakt rul om daarmee de aubergines te vullen. Nog een uurtje in de oven en we kunnen eten!
Vind je lamsgehakt te sterk van smaak neem dan gerust rundergehakt. Ook heel lekker.

meer lezen

Babi ketjap

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H Rademakers

Ons eerste recept uit het boek Selamat Makan oftewel Smakelijk Eten. En we hebben het ons laten smaken, deze Babi Ketjap met champignons!

 

Tegelijk met dit recept hebben we Sambal Goreng met paksoi en Telor Belado (eieren in een tomatensaus) gemaakt. Nou, dan moet je wel even doorwerken hoor! Maar wanneer je alles klaar hebt staan is het goed te doen. 


meer lezen

Kalfsragout met paddenstoelen

Uit Slow Cooking van Danny Jansen

Deze kalfsragout doet me denken aan vroeger. Zondag met de kinderen naar oma. Eerst koffie, en rond lunchtijd die heerlijke romige ragout in zo'n krokant pasteibakje. Mmm ...


meer lezen

Kipspiesjes in Prosciutto met salsa-verdevulling

Uit Jamie kookt Italië

Dit is echt een leuk recept. Rijg de gevulde en ingepakte kippendijen aan twee spiesjes, bak ze lekker krokant en snijd ze vervolgens door om het witte vlees te onthullen. Maar de glansrol is weggelegd voor de aardappels; die nemen het braadvocht van de spiesjes op en worden daardoor onweerstaanbaar lekker.

meer lezen

Knoflook-kruidentomaten met entrecote

Uit Koken & Genieten van augustus 2018

Tomaten zijn er nu volop! En wanneer je ze bakt in de oven worden ze nóg zoeter.

meer lezen

Biefstuk Penang

Uit het Basisboek Aziatisch


meer lezen

Lamsgehaktballetjes met berberisbessen, yoghurt en kruiden

Uit Jeruzalem van Yotam Ottolenghi

Yotam: De zoetzure smaken van deze gehaktballetjes zijn prominent, maar worden enigszins getemperd door de yoghurt. Het is een troostrijk hoofdgerecht, dat het lekkerste is met couscous of rijst. Berberisbessen - kleine, gedroogde zoetzure bessen - zijn online te koop of in Midden-Oosterse of Iraanse supermarkten. U kunt ze door bijvoorbeeld cranberry's vervangen. De vijgen worden door de langdurige bereiding heel zacht, maar zijn essentieel vanwege hun smaak. U kunt ze na afloop uit het gerecht halen en ze weggooien als u dat wilt.


meer lezen

Taqueria-style shredded beef soft taco's

Uit Mexican Slow Cooker Cookbook van Marye Audet

Voorwoord van de auteur

Shredded beef tacos are some of the most delicious foods you will ever eat if you are lucky enough to live near an authentic taqueria or find one in your travels. This recipe looks complicated, but it results in drippy, spicy, slightly tangy, slightly sweet tacos that you'll find yourself making again and again. Prepare these tacos with soft flour tortillas - either white or whole wheat is fine. Warm the tortillas for just a few minutes, and then add the meat, some onions, cheese, and fresh cilantro instead of lettuce. This recipe makes enough for you to have leftovers. Freeze the leftover meat for up to 3 months, and you can have these whenever you crave them.

 


meer lezen

Geroosterd varkensribstuk met appels en rozemarijn uit Sicilië van Giancarlo en Katie Caldesie

De nieuw bestelde kookboeken zijn eindelijk binnen, maar we zijn sterk genoeg geweest om ons toch aan onze agenda te houden. Vandaag maken we dus "gewoon" Geroosterd Varkensrib met Appels en Rozemarijn uit het boek Sicilië. Zo komt het stuk varkensrib van de Sligro, dat al maanden in de vriezer ligt, ook eens een keer op…

Het is een bewerkelijk, maar ook een erg leuk recept. Jammer dat het stuk vlees bij ons maar een uurtje in de oven moest voor de vleesthermometer begon te piepen, want het gaf veel voldoening om te zien hoe het vet van het afgesneden stuk vel langzaam op het vlees drupte.


meer lezen

Gehaktbrood Welligton uit Toppers met Gehakt

 

Met gehakt kan je echt alle kanten op. Serveer bijvoorbeeld bij een etentje deze sjieke Wellington. 

Zalm Wellington, beef Wellington of gehakt Wellington. Het gaat om het heerlijke jasje van bladerdeeg en de duxelles van paddenstoelen en kruiden die hier heel slim in het gehakt worden verwerkt. Wat een traktatie.

 

Combineer het gehaktbrood Wellington bijvoorbeeld met boerenkoolstamppot en een roerbak van spruitjes en appel. Dat gaat zo lekker samen. Dit recept is van Trine Hahnemann uit het boek Scandinavisch Comford food en vind je hier


meer lezen

Quiche met gehakt, pompoen en pastinaak uit Toppers met Gehakt

Een herfstige quiche met pompoen en pastinaak op een laagje van kruidig gehakt.

Weer een heerlijk recept uit Toppers met gehakt.

Het recept is best bewerkelijk want pompoen schillen en schoonmaken kost even wat tijd. Beide groentes worden ook nog afzonderlijk geblancheerd. De beschreven 20 minuten bereidingstijd is dus wat aan de krappe kant. Om tijd te winnen blancheer je in 2 pannen tegelijk maar dan heb je weer wat meer afwas. Gelukkig wordt er kant-en-klare bladerdeeg gebruikt.

En als dan eenmaal de quiche in de oven staat heb je weer alle tijd voor anderen dingen zoals bijvoorbeeld met maken van een salade voor erbij.


meer lezen

Chiliburger met pikante saus uit Toppers met Gehakt

Heb jij aan een broodje hamburger voldoende als avondmaaltijd? Met deze pikante bonensaus erbij wel hoor!

Dit recept staat samen met nog 69 andere gehaktrecepten in het boek Toppers met gehakt. Eenvoudige familierecepten voor elke dag. Balletjes, burgers en worstjes, sauzen, vullingen en overschotels. Voor elk wat wils. 

meer lezen

Mexicaanse taco's met pulled pork uit Basics to Brilliance van Donna Hay

Pulled pork. Mmmm, lekker. Koop voor deze taco's gebraden pulled pork of maak hem zelf met het basisrecept uit Basis to Brilliance van Donna Hay. Dat is natuurlijk het lekkerst.

De taco's beleg je verder met ijsbergsla, avocado en groene tomaat. 
Geen groene tomaat voor handen? Neem dan een rode tomaat of laat de tomaat helemaal weg. Wees voorzichtig met de jalapenopepers. Ze zijn best pittig. Snijd ze eventueel in stukjes voordat je ze op de taco legt. 

meer lezen

Rendang met bloemkool uit Jamie Oliver 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Jamie Oliver krijgt het met de recepten in zijn boek Jamie Oliver 5 ingrediënten voor elkaar een snelle maaltijd op tafel te zetten zonder al teveel gedoe.

Maximaal 5 ingrediënten en dan tellen we olie, zijn, peper en zout niet mee. Binnen 30 minuten zet je met deze recepten een verse maaltijd op tafel. Vaak zelfs binnen 20 minuten. Sneller kan toch bijna niet.

 

Maak je deze rendang met de Kumar's Rendang van Verstegen, doe er dan het hele bakje pasta bij. Jamie gebruikt in zijn boek poeder dat waarschijnlijk sterker van smaak is.


meer lezen

Goulash uit Slim zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten

Uit Slim zonder pakjes en zakjes: Stoofvlees met champignons en paprika, een vleugje Oost-Europees én een snufje van oma. Makkelijker dan je denkt,  alleen even wat geduld. De dag erna alleen maar lekkerder.

In dit recept voor goulash zit een behoorlijke hoeveelheid gerookt paprikapoeder en dat overheerst nogal. Typefoutje misschien? 
Probeer eerst 2 theelepels in plaats van eetlepels. Iets meer kan altijd maar minder helaas niet. 

meer lezen

Luikse balletjes met sla en frietjes uit Dagelijkse kost van Jeroen Meus

De stad Luik is niet alleen beroemd om haar Luikse wafels, de fameuze Luikse balletjes komen ook uit deze stad van lekkerbekken. Het gehein van hun succes zit hem volgens Jeroen Meus in de Luikse stroop in de saus.

Luikse stroop oftewel Sirop de Liège is een stroop gemaakt op basis van appels en peren. Zonder toevoeging van extra suiker, dat is wel zo gezond. Samen met de zelfgemaakte frietjes zet je zo een heerlijk Belgisch feestmaal op tafel. 

meer lezen

Shasliek met frietjes uit het septembernummer van Koken & Genieten

Dit is onze kans om van mooie nazomeravonden te genieten. Steek de barbecue aan en maak deze heerlijke shaslieks met een tomaten-kerriesaus en frietjes. Wat een verwennerij!

Het recept komt uit het septembernummer van Koken & Genieten en kost ongeveer 30 minuten aan voorbereiding. Schenk alvast een glaasje wijn in, steek de barbecue aan, ga lekker zitten en geniet.
En laat het weer ons in de steek, volg dan het recept en bak de shaslieks in de pan.

meer lezen

Gehaktballetjes met erwten uit Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Gehaktballetjes met een rijke groentesaus uit het boek Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch. En de saus zit écht vol met groenten. Paprika, wortel, tomaten en erwten. Je ziet ze wel niet allemaal maar het zit er wel in. Dus de saus is nog gezond ook! 

Hoewel het eigenlijk een tapasgerecht is kan je de gehaktballetjes ook als avondmaaltijd eten met bijvoorbeeld pasta of rijst. 

PS. 500 gram gehakt is ruim voldoende als hapje voor 4 personen. 

meer lezen

Schnitzel met koolsla uit Citrus van Catherine Phipps

Een heerlijk recept uit het boek Citrus van Catherine Phipps, De combinatie van smaken was nieuw voor me, soja, yuzysap en mandarijnsap. Maar lekker!

 

Het recept kan je makkelijk vereenvoudigen. Koop bijvoorbeeld gepaneerde schnitzels bij een goede slager en kant en klare zakjes gesneden kool en wortel bij de supermarkt. De koolsla is ook goed een dag tevoren te maken. Dat bespaart veel tijd waardoor je dit supergerechtje ook op een doordeweekse dag kunt maken.


meer lezen

Pizza met pulled pork en coleslaw uit de Pizzabijbel van Simon Giaccotto

In de Pizzabijbel staan naast how-to's en basisrecepten ook ontzettend veel pizzarecepten. Klassieke pizza's, internationale pizza's, vega pizza's, pizza's met vlees, pizza's met vis, pizzolo's enz enz.

 

Nadat een stuk procureur de hele dag op de green egg had gegaard was de keus niet meer moeilijk. Een pizza met pulled pork en coleslaw! En BBQ-saus natuurlijk. Dat recept komt dan weer uit de BBQ-Bijbel van Julius Jaspers.

Makkelijk zeg, die Kookbijbels.


meer lezen

Runderspiesjes met chimichurri en wilderijstsla uit Nest kookboek van Katrien van de Steene & Heikki Verdurme

Dat je niet uren in de keuken hoeft te staan voor een heerlijke maaltijd bewijst het Nest kookboek van Katrien Van De Steene en Heikki Verdurme. Een heerlijk recept voor doordeweeks èn in het weekend. Je bakt de rosbiefspiesen even snel op de grillpan of relaxed op de barbecue.

In het recept worden voor de wilderijstsla 2 zakjes wilde rijst aangegeven. Hoeveel ze daarmee bedoelen weet ik niet, ik heb 140 gram meergranenrijst gebruikt. Ook heb ik nog wat zwarte bonen toegevoegd, dat geeft net wat meer kleur aan deze salade. Als dressing voor de salade neem je gewoon een lepel van de heerlijk pittige chimichurri. Zalig!


meer lezen

Karbonades met appel uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers

Halskarbonades hebben wat meer vet, en dus smaak. Ribkarbonades zijn wat magerder. 
Iberico karbonades zijn gewoon de allerlekkerste: mooi droog, een beetje vet, kan bijna niet mislukken! 
Julius Jaspers 

meer lezen

Sappige rundvleesspiezen met mierikswortel-dipsaus uit Nigella Express van Nigella Lawson

Dit is een recept dat je kunt serveren als de mensen staan te praten en een beetje rondlopen, maar dat evengoed kan dienen als voorgerecht bij een maaltijd waarbij iedereen aan tafel zit. 

Als je er ook lamsspiezen bij wilt serveren, gebruik daarvoor dan in blokjes gesneden lamsbout en vervang de mierikswortel in de marinade door een theelepel gemalen komijn en een theelepel.gemalen koriander. Maak een dipsaus door kant en klaar gekochte humus te mengen met Griekse yoghurt. Besprenkel de saus met een beetje olijfolie en stroo er tot slot wat granaatappelpitten over. 
Nigella Lawson 

meer lezen

Gestoofd konijn met druiven & olijven uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

Echt superlekker, dit recept met konijn van Eleonora Galasso uit Verrukkelijk Rome. Gestoofd in de wijn met olijven wordt het konijn heerlijk mals. 

Omdat ik twijfelde aan de stooftijd heb ik die wel verlengd van 30 minuten naar 2 uur. En met een wijntje en een boekje vliegt die tijd om. Ook heb ik meer wijn en bouillon toegevoegd zodat het konijn bijna onder stond omdat ik bang was dat anders niet alle delen supergaar zouden zijn. 

Het resultaat was heerlijk mals vlees. En met de druiven ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit.


meer lezen

De Bonanza burger uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Alweer zo'n lekkere burger van Martin Kintrup. Deze Bonanza burger bestaat uit een laagje coleslaw (erg lekker!), een rundvleesburger, whisky-barbecuesaus, gebakken bacon en tomaat. Smullen hoor!

De saus maken is een uitdaging. Er moet suiker gekaramelliseerd worden en dat vind ik altijd een spannend werkje. Bij dit recept karamelliseer je droog, dat wil zeggen zonder toevoeging van een vloeistof. Laat op een zacht vuurtje de suiker smelten, dan komt alles goed. Op het eind laat je de saus goed inkoken tot hij stroperig is.

 


meer lezen

De Oriënt-express burger uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Deze hamburger is er niet zomaar één. Deze oriëntaalse hamburger maak je helemaal zelf van gemalen lamsvlees, rodekoolsalade, gemarineerde aubergine, muntyoghurt en hummus. En lekker dat hij is!

Je moet voor deze hamburger wel eventjes de keuken in want je maakt alles zelf. Zelfs het broodje als je wil. Ik heb dat niet gedaan deze keer en kocht kant-en-klare hamburger-broodjes bij de super maar de volgende keer ga ik het zeker proberen. Het broodjesrecept dat bij deze burger hoort is voor Oosterse broodjes, met Griekse yoghurt en za'atar. Klinkt goed hè.


meer lezen

Ribstoof met bier, abrikoos en rozemarijn uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi

Stoofvlees. Je ruikt het meteen als je binnen komt en het water loopt je al in de mond. Je tilt stiekem, als niemand kijkt, het deksel van de pan om te kijken wat er zo lekker ruikt. Vandaag is dat een ribstoof met bier, abrikoos en rozemarijn uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi. De stoofschotel maak je van tevoren klaar en daarna heb je er bijna geen omkijken meer naar. De tijd doet de rest en zorgt voor een heerlijk mals, zacht stukje vlees met een zalige, iets zoete saus. Ideaal wanneer je eters hebt of gewoon doordeweeks want na een dagje staan in hij nóg lekkerder. 


meer lezen

Pulled Pork met all purpose bbq-rub uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers

All purpose BBQ-rub. De naam zegt het al, je kan de rub overal voor gebruiken.

Julius Jaspers beveelt in zijn boek de BBQ-bijbel de rub aan voor zijn pulled pork. Lekker kruidig en door de suiker karamelliseert de korst (bark) van het vlees heerlijk. 

Wanneer je pulled pork zelf maakt heb je wel een BBQ met een deksel, een vleesthermometer en tijd nodig. Veel tijd. Maar maak je geen zorgen want het wachten wordt zeker beloond. Eet de pulled pork met coleslaw en BBQ-saus op een broodje. Ooh, dat is genieten!


meer lezen

Mexicaanse rundvlees/wortelburgers uit Hemsley & Hemsley van Jasmine en Melissa Hemsley

 

Pittige en sappige burgers of gehaktballetjes. De geraspte wortel geeft een licht zoete smaak en maakt de balletjes lekker smeuïg. 

Met dit recept kan je alle kanten op. Maak gerust een dubbele hoeveelheid en vries dan de helft van de rauwe burgers in voor een andere keer. Serveer ze op een broodje, als borrelhapje met guacamole, in een sla wrap of door de spaghetti.


meer lezen

Aziatisch krokant gehakt, rijstnoedels en salade uit Jamie's Super Food van Jamie Oliver

 

LUNCHEN met pittig gehakt, noedels en frisse salade. Zin in?

Maak dan vandaag nog dit recept uit Jamie's Super Food van Jamie Oliver.
Het recept staat in een wip op tafel en is een heerlijk licht gerechtje. De volgende keer vervang ik wel de rode peper door chilisaus om het gerecht wat smeuïger te maken. Dan is het helemààl perfect. 

meer lezen

Spicy gehaktbrood met Italiaanse worst uit Cravings van Chrissy Teigen

Dit recept voor gehaktbrood van Chrissy Teigen maak je met Italiaanse worst. Je zult het wel vaker bij me tegenkomen maar ik kon dus niet aan Italiaanse worst komen. Om het gehaktbrood wel die specifieke Italiaanse smaak te geven heb ik een kruidenmengsel aan het worstmengsel toegevoegd: 


meer lezen