Hoofdgerechten

Bloemkool mac 'n cheese

Uit 'Vol Smaak'

Comfordfood met romige saus, pasta, kaas en allerkunner bloemkool - hier vermalen tot couscouskorrels. Die groente kan ook echt alles hebben!


meer lezen

Kapsalon

Uit Vet Lekker

Een bakje gevuld met verse friet, daarop achtereenvolgens shoarma en kaas. Vervolgens gaat het gerecht 10 tot 15 minuten in de oven op 180 graden en daarna wordt het afgetopt met een simpele salade van sla, komkommer en tomaat, knoflooksaus en sambalsaus. 

Een lunchgerecht met de favoriete ingrediënten van de kapper Nataniël Gomes. 

 

Het recept van de shoarmakruiden en de knoflooksaus komen uit het boek Vet Lekker. Het recept van de sambalsaus vonden we op internet.


meer lezen

Kipballetjes tajine

Uit de keuken van Fatima

Voorwoord van de auteur

Heb jij een tajine in de keuken staan die je bijna niet gebruikt? Vanaf nu wel! We trappen af met deze simpele, maar o zo lekkere kipballetjes tajine. Staat binnen dertig minuten op tafel en de ingrediënten zijn vrij simpel. 


meer lezen

Maak-je-groentela-leeg-curry

We love groente

Voorwoord van de auteur

 

Een curry is het ultieme gerecht om je groentela in leeg te kieperen. Of het nu een halve courgette is, een handvol verschrompelde worteltjes, een netje vergeten spruiten of een verweesde broccolisteel, met behulp van een paar goedgekozen specerijen blaas je er zo weer nieuw leven in. Als je wilt kun je op het laatst zelfs een restje gare groenten toevoegen, maar doe dat alleen als ze zijn bereid zonder al te veel smaakmakers. Een curry moet ook weer geen kermis worden. 


meer lezen

Spinazie-gehaktschotel

Uit de keuken van Fatima

Tip van de auteur

Je kunt dit gerecht ook prima vegetarisch maken door het gehakt weg te laten.

Serveer bij het gerecht een frisse salade. 


meer lezen

Visfilet met stoemp, bospaddenstoelen en asperges

Uit Dagschotel van Johny Voners

Hebben jullie dat ook wel eens. Wil je een recept maken en dan verander je er zoveel aan dat het oorspronkelijke recept niet meer te herkennen is. Nou, ik wel en dit is er een perfect voorbeeld van. 

Het oorspronkelijke recept is 'Lengfilet met stoemp van savooikool, bospaddestoelen en gebakken pastinaak'.

In plaats van lengfilet gebruikte ik zonnevis, andijvie in plaats van savooikool en asperges in plaats van gebakken pastinaak. Heerlijk was het. Toch geef ik jullie hier het originele recept. Ik ben benieuwd wat jullie er van maken ...

 


meer lezen

Spinazie-gehaktballenstoof - Sabankh bil roz

Uit Sumak van Anas Atassi

Voorwoord van de auteur

De Syrische keuken kent verschillende bekende stoofgerechten oftewel 'yakhni' en deze spinaziestoof met gehaktballetjes is er één van. Het is niet het allermooiste gerecht om te zien en als kind wilde ik het dan ook niet eten. Tot mijn moeder me aan Popeye en zijn spierballen herinnerde. Nu vind ik het heerlijk, en het is inderdaad nog gezond ook. Voor mij hoort het met de citroensaus ernaast die mijn moeder er altijd bij gaf, maar die ze eigenlijk van een ander gerecht geleend had. 


meer lezen

Stevige linzencurry met pompoen

Uit Curry's van Machteld Smid

Voorwoord van de auteur

Officieel mag het niet, een currypasta in een Indiase curry. Maar hier doen we het stiekem toch. Omdat het zo makkelijk is en lekker!


meer lezen

Nasi goreng

Uit Foodies maart 2018

Verse boemboe maken, dat is pas lekker. Wil je hem niet zo pittig, voeg dan minder of helemaal geen pepers toe en breng op smaak met sriracha. 


meer lezen

Oosterse schnitzels met ingemaakte komkommer

Uit Delicious. Elke dag bijzonder!

Voorwoord

Geef je ultieme doordeweekse maaltijd een Aziatische draai. De pittige saus smaakt heerlijk bij kip- of runderspiesjes. 

 

Maak zelf vers broodkruim: snijd de korstjes van 4 sneetjes witbrood en laat 30 minuten drogen in de oven op 150 graden. Even afkoelen en fijnmalen.

 

Verder hebben wij veel minder mayonaise gebruikt dan in het recept staat, maar 2 eetlepels. Dat was écht voldoende.


meer lezen

Stroganoff van gemengde paddenstoelen

Uit Slow Cooked Vega van Katy Holder

Voorwoord van de auteur

Hoewel een Stroganoff oorspronkelijk met vlees wordt bereid, is deze stevige vegetarische versie misschien wel lekkerder. Neem indien mogelijk paddenstoelen die rijk aan smaak zijn zoals de portobello. 

 

Wij maakten deze Stroganoff in de multicooker. Superhandig omdat die ook een bakstand heeft. Eerst even de sjalotjes en daarna ook de paddenstoelen aanbakken op de bakstand en daarna ga je over op de slowcook stand. Hoe makkelijk kan het zijn.


meer lezen

Shepherd's pie

Uit Slow cooking van Danny Jansen

Met heerlijk lamsvlees van boerderijwinkel Hoeve Lange Vonder uit Beek en Donk maakten wij deze Shepherd's pie.

Weer zo'n zalig recept van Danny Jansen (ja, wij zijn écht fan van hem) waar wij als extra groenten wat erwtjes en worteltjes aan toevoegden. Heerlijk!

 


meer lezen

Pittige varkensgehaktballetjes met tzatziki

Uit Foodies januari 2019

Dit gerecht maakten wij met half-om-half gehakt. De gehaktballetjes waren ontzettend lekker. We zijn er nog niet uit of nu komt door de citroenrasp of de dille maar dat maakt niet uit. We maken het vast nóg een keer.

 

Orzo vind je in de supermarkt van het merk De Cecco met de naam 'riso'.


meer lezen

Rijst en eieren met chili en citroengras

Uit Eet. Leef. Reis. van Donald Skehan

Voorwoord van de auteur

Iedereen die weleens door Zuidoost Azië heeft gereisd zal zonder twijfel de verscheidenheid aan voedsel en culturen hebben ervaren. Er zijn legio gerechten die voor hun ingrediënten leentjebuur spelen bij naburige landen en culturen. Neem het kipgerecht met chili en citroengras dat ik opdeed in Vietnam; de ingrediënten zijn het perfecte voorbeeld van deze diversiteit. Zoute Thaise vissaus wordt gecombineerd met de kruidige aardsheid van Indiase kerrie, wat leidt tot een zoet-pikante saus. Zelf heb ik me nog behoorlijk wat improvisatievrijheid veroorloofd en de hoofdingrediënten geleend van een Anglo-Indiase klassieker - met als resultaat een soort Zuidoost-Aziatische kedgeree.


meer lezen

Pompoenquiche met salie en hazelnoot

Uit Koken & Genieten december 2018

Romig en pittig is deze pompoenquiche. 

 

De bereiding is nogal lang maar maak het jezelf gerust wat makkelijker. Wij gebruikten bijvoorbeeld kant en klaar bladerdeeg en de volgende keer roosteren we de hazelnoten allemaal tegelijk en houden 2 eetlepels apart voor de afwerking. 

 

Na 50 minuten bakken in de heteluchtoven op 140 graden was de taart nog lang niet gaar. Verhoog de temperatuur daarom naar 160 graden hetelucht en houd hem aan het einde van de baktijd even goed in de gaten.


meer lezen

Kao pad kung

Uit West eats East

Gebakken rijst met scampi.
En heerlijke rijstschotel vol knapperige groenten en garnalen. En zonder de garnalen heb je een lekker bijgerecht. 

meer lezen

Runderstoofschotel met bier en kaas-pureelaag

Uit Delicious December 2018

Kerst deel 1

meer lezen

Oma's kippenpastei

Uit Freezer Meals

Voorwoord van de auteur

Deze heerlijke pastei is simpelweg perfect. Elke hap zit vol malse kip en pittige groenten en heeft een verfijnde romigheid die je van een traditionele pastei verwacht. Deze pastei geeft me de neiging om cowboylaarzen aan te trekken en heel hard 'Yee-ha' te roepen. 


meer lezen

Pasta met pesto alla calabrese

Uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Pasta in een volle saus van paprika, tomaat, een pepertje, ricotta en pecorino. De gegrilde courgette en aubergine geef je er apart bij en je maakt het geheel af met kappertjes en basilicum. Wat een topgerecht!

meer lezen

Gepofte zoete aardappel met kip en avocado

Uit Easy@home met Ilse

Voorwoord van de auteur

Zoete aardappel is niet meer uit onze keukens weg te denken en een lekker alternatief voor onze gewone aardappel. Met deze vulling geef je er een Mexicaans tintje aan. De gepofte aardappel verandert plotseling in een werelds streetfood-gerechtje.


meer lezen

Witlofstamppot met blauwe bessen

Uit de Stamppotbijbel

Wij zijn nu al dol op de Stamppotbijbel van Werner Drent. Het liefst eten we nu elke dag stamppot.  
Hier het recept van een heerlijke witlofschotel met bessen of druiven uit de oven. De bovenkant is bedekt met een laagje amandel schaafsel wat een lekker knapperig korstje geeft. 

meer lezen

Longhaas met szechuanpeper en sinaasappel

Uit Citrus

Voorwoord van de auteur

Dit is qua smaak een perfect gebalanceerde maaltijd: pittig en zuur door de sinaasappelschil, szechuanpeper en chilipeper, met een zoete, verkoelende salade. Serveer er knolselderijfrietjes bij of als je wil, noedels of rijst.


meer lezen

Paksoistamppot met grotchampignons

Uit de Stamppotbijbel

Vandaag doen er weer gewoon...
Paksoistamppot met grotchampignons. En bij ons natuurlijk met een chilipepertje.

meer lezen

Medaillons met spek, bloemkool en puree

Uit Toppers met gehakt

In de oven gebakken gehaktballetjes met spek, licht gebakken bloemkool en aardappelpuree. Wat een heerlijke doordeweekse maaltijd. Dat willen we elke dag wel eten!

meer lezen

Kleurrijke quinoasalade

Uit De snelle keuken

Een lekker frisse salade voor de lunch of bij de avondmaaltijd. 

 

In de plaats van granaatappelpitjes hebben wij er gewelde rozijnen aan toegevoegd wat een heerlijke combinatie is met de ietwat bittere grapefruit. 

Wil je graag een slankere versie van deze salade, gebruik dan veel minder slaolie. De salade is al smeuïg en heeft niet zoveel olie nodig. Probeer even uit wat je zelf lekker vindt. Wij gebruikten 2 el olijfolie.


meer lezen

Huisgemaakte Fishsticks

Uit Dagschotel van Johny Voners

Met spinaziepuree, Hollandaisesaus, en versgemaakte tartaarsaus, afgewerkt met een takje cress. 

 

Het recept lijkt heel bewerkelijk omdat het uit een paar onderdelen bestaat. Op zich valt het reuze mee. De uitdaging zit 'm in de hollandaisesaus en de mayonaise. De rest is kinderspel. Wil je het jezelf wat makkelijker maken, maak de tartaarsaus dan van kant-en-klare mayonaise. 

De hollandaisesaus kan je van tevoren maken en warmhouden in een voorverwarmde thermosfles. 


meer lezen

Chili con carne met chorizo

Uit Winterkost van Jeroen Meus

Voorwoord van de auteur

Vrijdagavond vraagt om een Mexicaanse stoofschotel met chorizo, rode bonen en gepocheerde eitjes. Laat het weekend maar komen, olé!


meer lezen

Cannelloni met champignons, spinazie en tomaat

Uit Winterkost van Jeroen Meus

Voorwoord van de auteur

Er bestaat geen beter comfortfood dan cannelloni. Deze heerlijke vegetarische versie met spinazie en een romige duxelle van champignons overtreft alle verwachtingen.

Heb je de smaak van cannelloni te pakken? Probeer ze eens met een andere vulling, Bijvoorbeeld ricotta, gebakken courgette en zongedroogde tomaat. 

Je kunt ook droge lasagnevellen gebruiken voor de cannelloni. Kook ze met een paar tegelijk even in kokend water met zout en een scheutje olie. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven. Spoel ze met koud water, halveer en leg ze op een theedoek. 


meer lezen

Massaman lamscurry met snelle zoetzure groenten

Uit Delicious editie 11, november 2018

Begin minstens 6 uur van tevoren aan dit recept.


meer lezen

Italiaanse lasagne

Uit Gehakt van Sophie Matthys

Een fijn basisrecept voor Italiaanse lasagne. Wij hebben hem voor ons zelf verder op smaak gebracht met knoflook, oregano, tijm, peterselie en omdat we van een beetje pittig houden met een rood pepertje en een lemon drop.

Maak de schaal verder af met mozzarella, tomaat en nog wat fijngehakte peterselie 

meer lezen

Rucola-paddenstoelenrisotto

Uit Delicious Editie 11, november 2018

Een recept van Janneke Philippi. 

Lekker met eendenborstfilet, entrecote of biefstuk. 


meer lezen

Paddenstoelen, prei en brieschotel

Uit Vega Lekker van Danny Jansen en Patricia Snijders

Dit voelt als thuis uit eten. Wat een feest!

En wanneer je goed voorbereidt en alles klaar hebt staan, is het gerechtje ook nog eens binnen 30 minuten klaar. 


meer lezen

Hartige taart met paddenstoelen

Uit Time van Gill Meller

Voorwoord van de auteur

In de buurt van ons huis ligt een bos waar de bomen altijd groen zijn. Langs de vele voetpaden staan vlieren, berken en eikenbomen. De bodem is zo zacht dat bijna al het geluid wordt gedempt, zelfs de wind. 

Hier groeien de paddenstoelen vanaf het eind van de zomer tot het begin van de winter. Op dagen dat ik met een kleine buit terugkeer, maak ik deze taart. Absoluut één van mijn favorieten.


meer lezen

Cottage pie

Uit Gehakt van Sophie Matthys

In het boek Gehakt staat dit recept met lamsgehakt beschreven. Het wordt dan een Shepherd's pie genoemd. 
Maak je het recept met rundergehakt, dan heb je een cottage pie.

meer lezen

Taco's met rundvlees in Barbacoa-stijl

Uit Taco's van Felipe Fuentes Cruz & Ben Fordham

Voorwoord van de auteur

In mijn kindertijd betekende 'barbacoa' altijd feest en ik heb dierbare herinneringen aan deze traditionele maaltijden. Vaak werd een heel schaap of een geit gebraden, maar voor dit recept gebruikten we runderborst.


meer lezen

Tonijntaco's met chilimayonaise

Uit Weber's Winter Grilling van Jamie Purviance

Voorwoord van de auteur 

Ook 's winters smaakt verse tonijn uitstekend, vooral in het juiste 'gezelschap'. In dit geval voert Mexico de boventoon met knapperige maistortilla's en een pikante chilimayonaise. Afgerond wordt het geheel met een verfijnde witte-koolsalade en verfrissende korianderblaadjes - die overigens erg goed zijn voor uw vitamine D-huishouding.


meer lezen

Butter chicken met paksoi

Uit het oktobernummer van Delicious

Een recept van Janneke Philippi. 

Tip van de auteur 
Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
Kun je geen kippengehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal ze met behulp van de pulseknop fijn in de keukenmachine. 

meer lezen

Masala eieren met aubergine en tomaat

Uit het septembernummer van Koken & Genieten

Een heerlijk vegetarisch gerecht uit de Indiase keuken. Lekker vers en het staat ook nog eens in 30 minuten op tafel. 
Voeg als je er van houdt gerust wat extra garam masala toe, 2 tl is aan de magere kant.

meer lezen

Winteravondchili

Uit Jamie's Comfort Food van Jamie Oliver

Een heerlijk gekruide chili met pulled pork en beef. Je stooft het vlees met kikkererwten of cannellinibonen en maakt het af met geroosterde pompoen (of zoete aardappel of wortel), paprika's en pepers.
Lekker met de frisse appelsalsa erbij!

meer lezen

Pasta met wodka

Uit Puur Pasta van Laura Santtini

Voorwoord van de auteur 
Nog een ideaal gerecht voor de late uurtjes. Maak de wodkasmaak sterker door de wodka eraan toe te voegen als de saus kookt. Doe dat voor je de erwten toevoegt en de pan van het vuur haalt. Dan verdampt er weinig alcohol en blijft de wodkasmaak sterk aanwezig. 

meer lezen

Zonovergoten kurkuma-kokosstoofpot

Uit Eet. Leef. Reis van Donal Skehan

Voorwoord van de auteur 
Op die dagen dat alleen een weldadig bord stralende zonneschijn helpt, is dit recept je redding! Pad het naar eigen inzicht aan - flespompoen, reuzenpompoen oud en vastkokende aardappel, ze geven allemaal body aan het gerecht. 

meer lezen

Yakiudon

Uit JapanEasy van Tim Anderson

Een lange lijst met ingrediënten, veel sterkte smaken ...
Toch is deze yakiudon zo klaar als je goed bent voorbereid. En die sterkte smaken combineren perfect met elkaar. 
Kortom, het proberen waard!
Oh ja, wij deden er nog een rood pepertje bij. Altijd lekker toch?

meer lezen

Pasta met worst en venkel

Uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Voorwoord van de auteur

In Italië zijn ze dol op venkel. Niet zo gek, want deze groente zit bomvol smaak. Venkelzaadjes zijn de gedroogde zaadjes van de venkelplant en de combinatie met worst doet mij watertanden. In Toscane gebruiken ze ze de zaadjes in de salami, genaamd Finocchiona. 


meer lezen

Aubergine gevuld met lamsgehakt en pijnboompitten

Uit kookmagazine Smult

Deze ovenschotel staat in 30 minuten in de oven. Terwijl de aubergines voorgrillen, bak je het lamsgehakt rul om daarmee de aubergines te vullen. Nog een uurtje in de oven en we kunnen eten!
Vind je lamsgehakt te sterk van smaak neem dan gerust rundergehakt. Ook heel lekker.

meer lezen

Kalfsragout met paddenstoelen

Uit Slow Cooking van Danny Jansen

Deze kalfsragout doet me denken aan vroeger. Zondag met de kinderen naar oma. Eerst koffie, en rond lunchtijd die heerlijke romige ragout in zo'n krokant pasteibakje. Mmm ...


meer lezen

Kipspiesjes in Prosciutto met salsa-verdevulling

Uit Jamie kookt Italië

Dit is echt een leuk recept. Rijg de gevulde en ingepakte kippendijen aan twee spiesjes, bak ze lekker krokant en snijd ze vervolgens door om het witte vlees te onthullen. Maar de glansrol is weggelegd voor de aardappels; die nemen het braadvocht van de spiesjes op en worden daardoor onweerstaanbaar lekker.

meer lezen

Kruidige kip met rijst en tuinerwten

Uit Zomers koken met Yvon van Yvon Jaspers

Voorwoord van de auteur

In mijn keuken staat mijn beste vriend, een Aga. Een fornuis dat altijd warm is. Zomer en winter, en waar ik dus altijd tegenaan geplakt sta. Alleen die paar weken dat het in Nederland echt warm is, zet ik 'm uit en zijn we vrolijk veroordeeld tot de barbecue buiten.

Deze kruidige kipschotel is typisch zo'n gerecht voor die Nederlandse zomers die niet altijd bepaald warm zijn. Het kan gewoon in een pan met dikke bodem op een laag vuurtje. 


meer lezen

Knoflook-kruidentomaten met entrecote

Uit Koken & Genieten van augustus 2018

Tomaten zijn er nu volop! En wanneer je ze bakt in de oven worden ze nóg zoeter.

meer lezen

Oosterse noedelsalade met zalm-teriyaki

Uit Huisgemaakt


meer lezen

Picknickbrood met gegrilde groenten en feta

Uit delicious Magazine


meer lezen

Gehaktbrood Welligton uit Toppers met Gehakt

 

Met gehakt kan je echt alle kanten op. Serveer bijvoorbeeld bij een etentje deze sjieke Wellington. 

Zalm Wellington, beef Wellington of gehakt Wellington. Het gaat om het heerlijke jasje van bladerdeeg en de duxelles van paddenstoelen en kruiden die hier heel slim in het gehakt worden verwerkt. Wat een traktatie.

 

Combineer het gehaktbrood Wellington bijvoorbeeld met boerenkoolstamppot en een roerbak van spruitjes en appel. Dat gaat zo lekker samen. Dit recept is van Trine Hahnemann uit het boek Scandinavisch Comford food en vind je hier


meer lezen

Boerenkoolstamppot met geroerbakte spruitjes en appel uit Sandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann

Inleiding Trine Hahneman:

 

Ik ben dol op spruitjes, zelfs wanneer ze te lang gekookt en bruin zijn, en wat sterk ruiken. Maar het lekkerst vind ik ze beetgaar, zodat ze hun verse, groene, nootachtige smaak behouden.

 

Puree is favoriet in de winter in koude gebieden, het geeft je op een speciale manier troost. Ik vind iedere stamppot met geroerbakte groente heerlijk en je kunt er alle groenten voor gebruiken die je wilt.

Dus als je de groentelades van je koelkast wil uitmesten, is dit het perfecte gerecht.


meer lezen

Chiliburger met pikante saus uit Toppers met Gehakt

Heb jij aan een broodje hamburger voldoende als avondmaaltijd? Met deze pikante bonensaus erbij wel hoor!

Dit recept staat samen met nog 69 andere gehaktrecepten in het boek Toppers met gehakt. Eenvoudige familierecepten voor elke dag. Balletjes, burgers en worstjes, sauzen, vullingen en overschotels. Voor elk wat wils. 

meer lezen

Ocean pizza uit Chef met lef van Nigel van der Horst

When shrimps meet tuna.
Tonijn en garnalen doen het goed samen. En Nigel geeft ze met sriracha nog wat extra pit.

Van deze makkelijke naanpizza's krijg je geen genoeg. Waar je ze ook mee belegt, het is eenvoudig, snel klaar en vooral heel erg lekker. 
Bak ze 10 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200 graden en je zet een heerlijke maaltijd op tafel. Maar ook als snack doen deze pizza's het goed. Snijd in stukjes en deel uit.

meer lezen

Mexicaanse taco's met pulled pork uit Basics to Brilliance van Donna Hay

Pulled pork. Mmmm, lekker. Koop voor deze taco's gebraden pulled pork of maak hem zelf met het basisrecept uit Basis to Brilliance van Donna Hay. Dat is natuurlijk het lekkerst.

De taco's beleg je verder met ijsbergsla, avocado en groene tomaat. 
Geen groene tomaat voor handen? Neem dan een rode tomaat of laat de tomaat helemaal weg. Wees voorzichtig met de jalapenopepers. Ze zijn best pittig. Snijd ze eventueel in stukjes voordat je ze op de taco legt. 

meer lezen

Rendang met bloemkool uit Jamie Oliver 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Jamie Oliver krijgt het met de recepten in zijn boek Jamie Oliver 5 ingrediënten voor elkaar een snelle maaltijd op tafel te zetten zonder al teveel gedoe.

Maximaal 5 ingrediënten en dan tellen we olie, zijn, peper en zout niet mee. Binnen 30 minuten zet je met deze recepten een verse maaltijd op tafel. Vaak zelfs binnen 20 minuten. Sneller kan toch bijna niet.

 

Maak je deze rendang met de Kumar's Rendang van Verstegen, doe er dan het hele bakje pasta bij. Jamie gebruikt in zijn boek poeder dat waarschijnlijk sterker van smaak is.


meer lezen

Goulash uit Slim zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten

Uit Slim zonder pakjes en zakjes: Stoofvlees met champignons en paprika, een vleugje Oost-Europees én een snufje van oma. Makkelijker dan je denkt,  alleen even wat geduld. De dag erna alleen maar lekkerder.

In dit recept voor goulash zit een behoorlijke hoeveelheid gerookt paprikapoeder en dat overheerst nogal. Typefoutje misschien? 
Probeer eerst 2 theelepels in plaats van eetlepels. Iets meer kan altijd maar minder helaas niet. 

meer lezen

Luikse balletjes met sla en frietjes uit Dagelijkse kost van Jeroen Meus

De stad Luik is niet alleen beroemd om haar Luikse wafels, de fameuze Luikse balletjes komen ook uit deze stad van lekkerbekken. Het gehein van hun succes zit hem volgens Jeroen Meus in de Luikse stroop in de saus.

Luikse stroop oftewel Sirop de Liège is een stroop gemaakt op basis van appels en peren. Zonder toevoeging van extra suiker, dat is wel zo gezond. Samen met de zelfgemaakte frietjes zet je zo een heerlijk Belgisch feestmaal op tafel. 

meer lezen

Griekse salade met kipgyros en tzatziki uit Chef met lef van Nigel van der Horst

HET HIM TO THE GREEK 
Deze salade brengt Nigel van der Horst terug naar de vakanties in Griekenland uit zijn jeugd. Wat zal de salade met ons doen? Dat vraagt Nigel zich af in zijn boek Chef met lef. 

Heerlijk gekruide visstukjes op een salade van komkommer, tomaat, rode ui en radijs. En dat alles afgemaakt met een waanzinnige dressing van yoghurt, komkommer en knoflook. 

meer lezen

Romige paddenstoelen uit Puur Pasta van Laura Santtini

In het boek Puur Pasta staan heerlijke sausen voor bij de pasta maar die je ook goed kunt combineren met aardappels, rijst of een stukje vlees of gevogelte.

 

Dit herfstige gerecht met gemengde paddenstoelen bijvoorbeeld staat zo op tafel. Een heerlijke combinatie van paddenstoelen, witte wijn en room.

 

Serveer met bijvoorbeeld fettuccinie, een smallere vorm van tagliatelle, of bucatini.


meer lezen

Shasliek met frietjes uit het septembernummer van Koken & Genieten

Dit is onze kans om van mooie nazomeravonden te genieten. Steek de barbecue aan en maak deze heerlijke shaslieks met een tomaten-kerriesaus en frietjes. Wat een verwennerij!

Het recept komt uit het septembernummer van Koken & Genieten en kost ongeveer 30 minuten aan voorbereiding. Schenk alvast een glaasje wijn in, steek de barbecue aan, ga lekker zitten en geniet.
En laat het weer ons in de steek, volg dan het recept en bak de shaslieks in de pan.

meer lezen

Schnitzel met koolsla uit Citrus van Catherine Phipps

Een heerlijk recept uit het boek Citrus van Catherine Phipps, De combinatie van smaken was nieuw voor me, soja, yuzysap en mandarijnsap. Maar lekker!

 

Het recept kan je makkelijk vereenvoudigen. Koop bijvoorbeeld gepaneerde schnitzels bij een goede slager en kant en klare zakjes gesneden kool en wortel bij de supermarkt. De koolsla is ook goed een dag tevoren te maken. Dat bespaart veel tijd waardoor je dit supergerechtje ook op een doordeweekse dag kunt maken.


meer lezen

Pizza met pulled pork en coleslaw uit de Pizzabijbel van Simon Giaccotto

In de Pizzabijbel staan naast how-to's en basisrecepten ook ontzettend veel pizzarecepten. Klassieke pizza's, internationale pizza's, vega pizza's, pizza's met vlees, pizza's met vis, pizzolo's enz enz.

 

Nadat een stuk procureur de hele dag op de green egg had gegaard was de keus niet meer moeilijk. Een pizza met pulled pork en coleslaw! En BBQ-saus natuurlijk. Dat recept komt dan weer uit de BBQ-Bijbel van Julius Jaspers.

Makkelijk zeg, die Kookbijbels.


meer lezen

Tonijn met wasabi uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Dit recept komt uit het boek Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de kok en staat bij het hoofdstuk Azië. Verse tonijn, even gegrild, met peultjes en zeewier èn het staat ook nog binnen 10 minuten op tafel.

Ralph grilt de tonijn natuurlijk op de BBQ maar in de grillpan kan het ook. Zorg ervoor  dat de pan goed heet is en bak de tonijn 30 seconden aan alle kanten. Dan blijft hij nog rauw van binnen.

In plaats van kombu, dat best dik is en lang moet wekten, kan je ook gedroogde wakame gebruiken. Blancheer samen met de peultjes 3 minuten, afgieten en klaar.  


meer lezen

Runderspiesjes met chimichurri en wilderijstsla uit Nest kookboek van Katrien van de Steene & Heikki Verdurme

Dat je niet uren in de keuken hoeft te staan voor een heerlijke maaltijd bewijst het Nest kookboek van Katrien Van De Steene en Heikki Verdurme. Een heerlijk recept voor doordeweeks èn in het weekend. Je bakt de rosbiefspiesen even snel op de grillpan of relaxed op de barbecue.

In het recept worden voor de wilderijstsla 2 zakjes wilde rijst aangegeven. Hoeveel ze daarmee bedoelen weet ik niet, ik heb 140 gram meergranenrijst gebruikt. Ook heb ik nog wat zwarte bonen toegevoegd, dat geeft net wat meer kleur aan deze salade. Als dressing voor de salade neem je gewoon een lepel van de heerlijk pittige chimichurri. Zalig!


meer lezen

Gebakken vis met citroen-ouzosaus uit Citrus van Catherine Phipps

Citroen over de aardappels, citroen over en in de vis en citroen in de saus. Als dit recept niet uit het boek Citrus komt ....Alle onderdelen van dit gerecht geuren naar citroen zonder dat het zuur is. Gewoon heel puur.

 

Catherine Phipps omschrijft dit recept als één van de eenvoudigste manieren om vis klaar te maken. 'Als je wilt, kun je de vis ook apart bereiden. In dat geval verpak je hem in folie. Ik maak dit meestal met citroen, maar het is ook heerlijk met geurige mandarijnen.'


meer lezen

Hamburgerbroodjes uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Weken werd er thuis al om gevraagd. Wanneer bak je nou zelf die hamburgerbroodjes uit De Beste Burgers van Martin Kintrup? Hier zijn ze dan!

 

Wat Martin Kintrup zelf over zijn broodjes zegt.

Één klassieker: vele varianten: je kunt elk broodje dat je hebt bestreken met een mengsel van ei en melk geheel naar eigen smaak bestrooien met sesamzaad (geel of gemengd), komijnzaad, grof gemalen peper, fijngehakte rozemarijn, gesnipperd ui of geraspte kaas (1-2 el per broodje). 

Mijn regel: als het lekker is, mag het!

meer lezen

Pittige kipschotel uit Wok easy van Caroline Hwang

Pittig is deze Koreaanse wokschotel zeker!

De saus waarin de kip wordt gemarineerd en die daarna ook gebruikt wordt als woksaus, wordt gemaakt met gochujang. 

 

Gochujang, rode peperpasta, is een scherpe, gefermenteerde Koreaanse specerij. Het is een hete saus of pasta die veel gebruikt wordt in de Koreaanse keuken. Traditioneel werd gochujang gefermenteerd in grote ingegraven aardewerken potten, jangdok genaamd, maar ook wel geplaatst in deze potten op een terras achter het huis, jangdokdae genaamd.


meer lezen

Baguettes met kip uit Fingerfood van de BBQ van Andreas Rummel

In het boek Fingerfood van de BBQ staan allerlei lekkere hapjes die je op de barbecue kan maken. Dat hoeft natuurlijk niet persé, met het fornuis en de oven kan je dit lekkers ook goed maken maar de barbecue geeft het wel die heerlijke rokerige smaak. 

Gebruik bij het maken van dit recept bewust gezondere keuzes. 

Neem in plaats van het vlees van kippenbouten met vel, kipdijen filet zonder vel. Vervang de mayonaise door friteslijn van Remia en gebruik minder zout in de salade. Geloof me, ook dan zijn de baguettes om je vingers bij af te likken. 


meer lezen

Vistaco's uit het augustusnummer van Gezond Eten

Vergeet hamburgers en shaslicks: het nieuwe grillen is gezond, smaakvol en vol met groente!
Voor deze taco's is kabeljauwfilet gebruikt. Omdat kabeljauw niet zo'n stevige vis is, bak je hem beter in de koekenpan in plaats van grillen op de BBQ. Eerst even door bloem met het paprikapoeder, zout en peper rollen en dan kort bakken in olijfolie. Je mist dan wel die heerlijke rooksmaak maar .... hij is zo ook erg lekker. 
Tot slot afmaken met een extra scheutje magere yoghurt en zoete Thaise chilisaus en rollen maar.

meer lezen

Indische eieren met sperziebonen uit het augustusnummer van Delicious

Niks zo fijn als buiten eten in de zomer, vindt Janneke Philippi. 'Het lijkt alsof alles dan beter smaakt. Ik doe niet al te ingewikkeld en als het kan maak ik alles van tevoren. Ik stop er graag boontjes, snijbonen en doperwten in, die zijn nu volop te koop.'

Variant van de Indische eieren met omelet:
Roer in plaats van gekookt ei eens dikke stukken omelet door de stoog, ook heerlijk!
Als je de saus de avond van tevoren maakt, trekt de smaak nog beter in de eieren. 
Janneke Philippi 

meer lezen

Normandische mosselen in cider uit In een Franse keuken van Susan Herrmann Loomis

Het mosselseizoen is van start gegaan en mosselen zijn nu volop verkrijgbaar. Bij de meeste supermarkten zijn ze deze.week in de aanbieding dus grijp je kans. 

Met dit recept van Susan Herrmann Loomis uit In een Franse keuken kookte ik de mosselen anders dan ik gewend ben. Normaal gesproken kook ik mosselen per kilo in een mosselpan en dat betekent dat ik regelmatig op moet staan om weer een lading te koken. Door de mosselen in één keer te koken in een grote soeppan is dat niet nodig en eten we allemaal tegelijk. Wel zo gezellig.  


meer lezen

Gestoofd konijn met druiven & olijven uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

Echt superlekker, dit recept met konijn van Eleonora Galasso uit Verrukkelijk Rome. Gestoofd in de wijn met olijven wordt het konijn heerlijk mals. 

Omdat ik twijfelde aan de stooftijd heb ik die wel verlengd van 30 minuten naar 2 uur. En met een wijntje en een boekje vliegt die tijd om. Ook heb ik meer wijn en bouillon toegevoegd zodat het konijn bijna onder stond omdat ik bang was dat anders niet alle delen supergaar zouden zijn. 

Het resultaat was heerlijk mals vlees. En met de druiven ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit.


meer lezen

Nasi goreng uit Snelle klassiekers van Brenda Hoff

Als ik mag kiezen tussen nasi goreng met een pakje kruiden uit de super of de nasi goreng van Brenda Hoff, nou dan weet ik het wel!

In het boek Snelle Klassiekers van Brenda Hoff staan allerlei klassieke gerechten waar Brenda een eigen twist aan geeft. Zij maakt klassieke gerechten helemaal van deze tijd. Klassiek en snel klaar, zonder in te boeten aan smaak. En omdat ik het dan toch nóg makkelijker wil maken voor mezelf gebruik ik een kant-en-klaar groentepakket met gesneden groenten voor nasi. Een beetje van de super en een beetje van Brenda. 


meer lezen

Mexicaanse salade uit 'Gezond eten' van maart 2017

Vandaag maak ik de lunch voor een aantal harde werkers. Dan kies ik graag voor iets warms met een salade.

In het magazine Gezond eten van maart staat het recept van deze Mexicaanse salade. Dit is goed te maken voor 12 personen en toch snel klaar. De salade heb ik wel aangemaakt met een beetje slasaus, crème fraîche, wat azijn, citroensap, suiker, peper en zout. Dan plakt alles wat beter aan elkaar en valt het niet meteen van je vork. Dat vind ik zo lastig. Serveer de salade met wraps, pita of lekker bruin brood.


meer lezen

De Bonanza burger uit De Beste Burgers van Martin Kintrup

Alweer zo'n lekkere burger van Martin Kintrup. Deze Bonanza burger bestaat uit een laagje coleslaw (erg lekker!), een rundvleesburger, whisky-barbecuesaus, gebakken bacon en tomaat. Smullen hoor!

De saus maken is een uitdaging. Er moet suiker gekaramelliseerd worden en dat vind ik altijd een spannend werkje. Bij dit recept karamelliseer je droog, dat wil zeggen zonder toevoeging van een vloeistof. Laat op een zacht vuurtje de suiker smelten, dan komt alles goed. Op het eind laat je de saus goed inkoken tot hij stroperig is.

 


meer lezen

Kipcurry met spinazie uit Slimme eenpersoonsmaaltijden van Sam Stern

Vandaag eten we kipcurry met spinazie, weer een recept uit Slimme eenpersoonsmaaltijden. En weer zo'n lekker snel receptje voor doordeweeks. De kip wordt gemarineerd in tikka masalapasta met knoflook, gember en yoghurt. Dat maakt de kip heerlijk mals en vol van smaak. Het beste resultaat krijg je als je de kip de avond van tevoren in de marinade zet. De volgende dag bak je uien, voeg je tomatenstukjes toe en gaar je de kip in deze saus. Nog een beetje diepvriesspinazie erbij en je kan smullen van een heerlijk, verse maaltijd. 


meer lezen

Pasta met kip en prei uit Slimme eenpersoonsmaaltijden van Sam Stern

Hier word ik nou zo blij van. Een makkelijk en snel recept, deze pasta met kip en prei uit Slimme eenpersoons maaltijden van Sam Stern. Je kookt de pasta, stooft de prei met een scheutje wijn en bakt de kip lekker bruin. Dan roer je alles door elkaar met wat roomkaas en mosterd en klaar is je maaltijd. 

De ene helft eet je op en van de andere helft maak je morgen een frittata. Je hoeft dan alleen nog maar eieren aan het kip-preimengsel toe te voegen en de frittata te bakken. Zo gepiept, dus ideaal voor een doordeweekse dag. 

meer lezen

Aziatisch krokant gehakt, rijstnoedels en salade uit Jamie's Super Food van Jamie Oliver

 

LUNCHEN met pittig gehakt, noedels en frisse salade. Zin in?

Maak dan vandaag nog dit recept uit Jamie's Super Food van Jamie Oliver.
Het recept staat in een wip op tafel en is een heerlijk licht gerechtje. De volgende keer vervang ik wel de rode peper door chilisaus om het gerecht wat smeuïger te maken. Dan is het helemààl perfect. 

meer lezen

Ghanese pindastoof uit Jamie's Comfort Food van Jamie Oliver

Good mood food. Eten waarvan je een enorme glimlach krijgt. Deze Ghanese pindastoof zorgt daar zeker voor. Zacht, pittig en zeer smaakvol. Wanneer je dit eet krijg je het heerlijk warm van binnen en voel je je zo super relaxed. Weer een geweldig recept van Jamie Oliver, dit keer uit zijn boek Jamie's Comfort Food. En laat je niet afschrikken door de bereidingstijd, de meeste tijd doe je NIKS.


meer lezen

Pittige viskoekjes met wittekoolsalade uit De Nordic Kitchen van Claus Meyer

In het boek De Nordic Kitchen van Claus Meyer staan twee recepten voor viskoekjes. Dit recept voor viskoekjes is het 'winter' recept. Door gember en koriander aan het vismengsel toe te voegen passen de koekjes goed bij de Aziatische keuken. Eet ze met zoetzure chilisaus en witte kool. Of serveer er een mayonaise met pittige mierikswortel. 


meer lezen