Salade

Witlof-ansjovissalade

Uit Vis uit Blik 2

Een boek van Bart van Olphen.

meer lezen

Ceasarsalade met courgette

Uit Delicious. Elke dag bijzonder!

Voorwoord van de auteur

Deze vegetarische versie van een klassieke ceasar salad krijgt zijn lekker zoutige smaak van de kappertjes in plaats van ansjovis. 


meer lezen

Salade van rode biet, cannellinibonen en jonge spinazie

Uit Slow Cooked Vega van Katy Holder

Voorwoord van de auteur
Dit gerecht smaakt niet alleen heerlijk maar ziet er ook prachtig uit, dankzij de edelsteenachtige kleuren van de rode biet. Serveer de salade als lichte maaltijd met geitenkaas of feta en vergezeld van knapperig brood of als bijgerecht. 

meer lezen

Gevulde portobello's met bloemkoolcouscous

Uit Easy@home met Ilse van Ilse D'Hooge

Voorwoord van de auteur

Portobello's zijn gemaakt om te vullen. Dan kan natuurlijk met van alles en nog wat. Een leuk alternatief voor een gewone couscous of rijst is de bloemkoolcouscous. Tegenwoordig is dat helemaal hip en het smaakt lekker krokant en fris. Door extra smaakmakers als kruiden, nootjes en gedroogde cranberry's komen er nog meer textuur en smaak bij - een heel gezond en lekker alternatief. 


meer lezen

Kleurrijke quinoasalade

Uit De snelle keuken

Een lekker frisse salade voor de lunch of bij de avondmaaltijd. 

 

In de plaats van granaatappelpitjes hebben wij er gewelde rozijnen aan toegevoegd wat een heerlijke combinatie is met de ietwat bittere grapefruit. 

Wil je graag een slankere versie van deze salade, gebruik dan veel minder slaolie. De salade is al smeuïg en heeft niet zoveel olie nodig. Probeer even uit wat je zelf lekker vindt. Wij gebruikten 2 el olijfolie.


meer lezen

Salade met frambozenvinaigrette

Uit Koken & Genieten, november 2018

Wat een heerlijke herfstsalade. 

Dit recept dat eigenlijk voor 10 personen is, hebben we met z'n vieren opgegeten, zonder problemen. Daarbij hebben we het grootste deel van de bladsla vervangen door kort gekookte mini-asperges en blokjes rode bieten. Samen met de gekaramelliseerde uitjes, de verse frambozen en de geitenkaas is het een superlekkere lunchsalade. 

De hoeveelheid vinaigrette is wel aan de ruime kant. Maak gerust 1/4 deel van het recept, dat is echt genoeg. 


meer lezen

Taco's met spek, sla en tomaat

Uit Taco's van Felipe Fuentes Cruz en Ben Fordham

Dit recept is heel eenvoudig, maar de combinatie van knapperig ontbijtspek met de verse komkommersalsa is onweerstaanbaar. De traditionele tortilla's worden hier vervangen door slabladeren, als ode aan de Amerikaanse 'BLT' - en broodje met bacon, sla en tomaat. Dit is een heerlijke lichte lunch op een warme dag of en fris voorgerecht voor bij de barbecue. 

meer lezen

Pittige linzensalade met kip, biet en avocado

Uit Peulvruchten van Jenny Chandler

Voorwoord van de auteur

Een verbluffend mooie mix van kleuren en smaken. Ik volg graag seizoenen door wat gegrilde radicchio toe te voegen als het buiten guur is en wat scherpe roze radijsjes als de zon schijnt. 

Kweek zelf bonen-, linzen-, kikkererwten- en radijskiemen. Ze voegen echt iets extra's toe aan deze salade. 


meer lezen

Bloemkoolrijst, grapefruit, granaatappel en dadel uit Superdiners van David Bez

Na Supersalades en Superstarters komt David Bez nu met zijn boek Superdiners. Een boek met zijn nieuwste recepten voor een gezond, eenvoudig en lekker diner dat bestaat uit een goed gevulde soep of een salade.

 

Echte recepten zijn het eigenlijk niet. Het is meer een opsomming van ingrediënten die bij elkaar een heerlijk gerecht vormen.

Deze salade van bloemkoolrijst combineert niet alleen goed met grapefruit maar ook met sinaasappel.

Maak gerust wat meer dressing om de bloemkool mee aan te maken.

 


meer lezen

Asperges, eieren en Franse dressing uit 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Een heerlijke salade van Jamie maar een knappe, snelle thuiskok die dit in 9 minuten op tafel krijgt. Water aan de kook brengen, eieren koken en laten afkoelen duurt soms toch echt wat langer. But who cares? 
De salade is wel écht heel lekker. 
In plaats van de asperges op de eieren stomen is koken ook een optie. Zet ze eerst een halfuurtje rechtop in koud water en kook ze daarna 4 tot 5 minuten. 
Geen verse dragon? Geen probleem! Zonder is de salade ook heerlijk. 

meer lezen

Zoete-aardappelsalade uit Jamie Oliver 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Zoete aardappels zijn erg veelzijdig. Maak er een curry mee, rooster ze in de oven of gebruik ze net als Jamie Oliver in een salade.

 

Deze salade van Jamie Oliver uit zijn boek Jamie Oliver 5 ingrediënten zet je in 9 minuten op tafel. Nou ja, bijna dan.

De aardappel moet nog wel een uurtje in de oven en daarna afkoelen maar verder heb je aan deze salade niet veel werk. 

 

Vergeet niet de lente-ui en feta aan de salade toe te voegen want dat staat niet duidelijk in het recept. Even zelf aan denken dus. 


meer lezen

Griekse salade met kipgyros en tzatziki uit Chef met lef van Nigel van der Horst

HET HIM TO THE GREEK 
Deze salade brengt Nigel van der Horst terug naar de vakanties in Griekenland uit zijn jeugd. Wat zal de salade met ons doen? Dat vraagt Nigel zich af in zijn boek Chef met lef. 

Heerlijk gekruide visstukjes op een salade van komkommer, tomaat, rode ui en radijs. En dat alles afgemaakt met een waanzinnige dressing van yoghurt, komkommer en knoflook. 

meer lezen

Bonensalade uit Kenia uit de World of veggies van Mirjam Leslie-Pringle

Een heerlijke bonensalade uit Kenia met drie verschillende soorten bonen. 

 

Eigenlijk is het meer een stoofgerecht dan een salade. Je eet de bonenschotel warm, met brood om in het stoofvocht te dopen. Wil je deze schotel als salade eten,  gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid water. 
Voor de salade is een bonenmix gebruikt in plaats van drie verschillende blikjes bonen. Daarmee ben je voordeliger uit en het resultaat is net zo lekker. 

meer lezen

Eenvoudige aardappelsalade uit het septembernummer van Delicious magazine

Deze aardappelsalade heet niet voor niets 'eenvoudige aardappelsalade'. Hij staat in no time op tafel. En daar houden wij van!

Het recept komt uit het foodmagazine Delicious en is bedacht door gastchef Martin Boetz. Na zijn drukke leven rondom Longrain restaurant in Sydney kocht hij een boerderij in New South Wales. Hij trekt daar met zijn dining events in een oude schuur foodies van heinde en verre en kookt met producten uit de streek. Eenvoudig maar heerlijk!
De salade is koud trouwens ook erg lekker.

meer lezen

Waldorfsalade uit Nest kookboek van Katrien Van De Steene & Heikki Verdurme

Deze fritsse waldorfsalade is zo eenvoudig en zo lekker.

Origineel is waldorfsalade een salade van selderij, appel, rozijnen, walnoten en mayonaise. Dit recept is een slankere variant. De mayonaise is vervangen door Griekse yoghurt en door de toevoeging van kipfilet is het een geweldige maaltijdsalade.

Gebruik in plaats van kipblokjes gerust het vlees van een gebraden kippenbout of wat je nog hebt liggen. Een paar geweekte cranberry's en walnoten (die op de foto vergeten zijn) en dit feestmaaltje is helemaal af.


meer lezen

Salade van spicy kikkererwten uit Veggie very much van Mirjam Leslie-Pringle

Bonen, in allerlei vormen en maten, behoren absoluut tot mijn favorieten! En kikkererwten misschien nog wel het meest. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker in allerlei gerechten, maar ze zijn ook nog eens echt gezond! Zeker voor vegetariërs zijn kikkererwten een geweldige vervanger voor vlees, of zelfs voor eieren als je veganist bent. Ze bevatten een hoge dosis essentiële vitaminen, zoals bijvoorbeeld B12, dat over het algemeen voornamelijk in dierlijke producten zit. Ze zitten vol met ijzer, vitamine C en B6, en foliumzuur: allemaal belang rijke en onmisbare mineralen en vitaminen. 

meer lezen

Gerookte forel op waldorfsalade uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Zelf vis roken is wel ző lekker. Het is erg leuk om te doen en met de Big Green Egg ook nog eens ontzettend makkelijk. 
Thuis genieten wij al van de geur van de houtskool die brandt. Het 'ei' staat onder een afdak waar de rook lekker een beetje blijft hangen. Heerlijk! En wanneer ik ga roken hangt er gewoon een dikke mist. Als je denkt dat we dan ergens anders gaan zitten, heb je het mis. Ook die mist ruikt lekker.
Meestal rook ik met appelhout omdat deze een milde smaak geeft, net als kersenhout. Probeer eens wat uit en proef wat roken met je vlees of vis doet. Je zult versteld staan.

meer lezen

Nicoise met tonijn, haricots verts, aardappels & zongedroogde tomaten uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Salade Nicoise is genoemd naar de Franse stad Nice. De basis van het recept is rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, knoflook, eieren, uien en olijfolie. Er zijn echter zoveel verschillende recepten en variaties van te vinden. Welke is nou het lekkerst?

Katie en Giancarlo Caldesie voegen er aan hun versie van de salade ook nog aardappeltjes, sperziebonen en zongedroogde tomaatjes toe. Als rauwe groente verwerken zij fijngesneden bleekselderij in de salade. En dat bij elkaar maakt deze salade tot een heerlijke maaltijd die verder niks meer nodig heeft.


meer lezen

Salade van geroosterde pompoen, broccoli & spek met mosterddressing uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Deze warme salade met pompoen, broccoli en spek komt recht uit de oven. Met wat knapperige rucola, geroosterde pompoenpitten, kaas en de honing-mosterddressing maak je de salade af en daarmee staat hij in een wip op tafel.

Pompoen hoef je niet te schillen voordat hij in de oven gaat. Ook al lijkt de schil hard en taai, in de oven wordt hij heerlijk zacht.

De pijnboompitjes moet je wel even in de gaten houden. Wanneer ze iets te lang in de oven staan zullen ze verbranden en dat geeft een bittere smaak.


meer lezen

Krabsalade met asperges, dille, radijs en geroosterd roggebrood uit Gone Fishing van Mikkel Karstad

Ik vind het leuk om met een recept net weer iets anders te doen. En ik hou ontzettend van hapjes. Je raadt het al. Deze krabsalade met asperges, dille, radijs en geroosterd roggebrood uit Gone Fishing van Mikkel Karstad heb ik omgetoverd tot een voorafje.

Het oorspronkelijke recept was bereid met verse krabbenpoten. Ik heb een blikje krabvlees gebruikt en daarmee staat deze salade zo op tafel. Maar ik geloof het meteen, met vers krabvlees is deze salade vast nog lekkerder. Het roggebrood had ik wel braaf geroosterd maar dat gaf geen meerwaarde. 


meer lezen

Salade van oergranen met zaden, noten en geroosterde rode ui uit Salades van Katie en Giancarlo Caldesi

Vandaag eten we supergezond en vegetarisch met een salade van oergranen. Als basis gebruik ik meergranenrijst, een combinatie van verschillende rijstsoorten, gerst en tarwe. Door de noten is de salade lekker knapperig en ik ben dol op de krokante, zoute uiringen.

 

De aubergine, ui en knoflook rooster je in de oven. Met een scheutje olie erbij heb je daar geen omkijken meer naar. Ook de noten gaan in de oven. Wel even in de gaten houden, die worden snel te donker. 


meer lezen

Pittige viskoekjes met wittekoolsalade uit De Nordic Kitchen van Claus Meyer

In het boek De Nordic Kitchen van Claus Meyer staan twee recepten voor viskoekjes. Dit recept voor viskoekjes is het 'winter' recept. Door gember en koriander aan het vismengsel toe te voegen passen de koekjes goed bij de Aziatische keuken. Eet ze met zoetzure chilisaus en witte kool. Of serveer er een mayonaise met pittige mierikswortel. 


meer lezen

Waldorfsalade uit Simple Smart Cooking van Julius Jaspers

Waldorfsalade, hij lijkt heel simpel, is heel simpel maar hij is oh zo verrukkelijk. En je kan er alle kanten mee op. Bij de Kookfabriek staat 'Waldorf on a stick' als amuse op de kaart. Julius Jaspers maakt er in zijn boek Simple Smart Cooking een soort snack van. En ik? Ik maak er een lunchsalade van en eet hem vanmiddag lekker op. 


meer lezen