Vega

Maak-je-groentela-leeg-curry

We love groente

Voorwoord van de auteur

 

Een curry is het ultieme gerecht om je groentela in leeg te kieperen. Of het nu een halve courgette is, een handvol verschrompelde worteltjes, een netje vergeten spruiten of een verweesde broccolisteel, met behulp van een paar goedgekozen specerijen blaas je er zo weer nieuw leven in. Als je wilt kun je op het laatst zelfs een restje gare groenten toevoegen, maar doe dat alleen als ze zijn bereid zonder al te veel smaakmakers. Een curry moet ook weer geen kermis worden. 


meer lezen

Stevige linzencurry met pompoen

Uit Curry's van Machteld Smid

Voorwoord van de auteur

Officieel mag het niet, een currypasta in een Indiase curry. Maar hier doen we het stiekem toch. Omdat het zo makkelijk is en lekker!


meer lezen

Stroganoff van gemengde paddenstoelen

Uit Slow Cooked Vega van Katy Holder

Voorwoord van de auteur

Hoewel een Stroganoff oorspronkelijk met vlees wordt bereid, is deze stevige vegetarische versie misschien wel lekkerder. Neem indien mogelijk paddenstoelen die rijk aan smaak zijn zoals de portobello. 

 

Wij maakten deze Stroganoff in de multicooker. Superhandig omdat die ook een bakstand heeft. Eerst even de sjalotjes en daarna ook de paddenstoelen aanbakken op de bakstand en daarna ga je over op de slowcook stand. Hoe makkelijk kan het zijn.


meer lezen

Pompoenquiche met salie en hazelnoot

Uit Koken & Genieten december 2018

Romig en pittig is deze pompoenquiche. 

 

De bereiding is nogal lang maar maak het jezelf gerust wat makkelijker. Wij gebruikten bijvoorbeeld kant en klaar bladerdeeg en de volgende keer roosteren we de hazelnoten allemaal tegelijk en houden 2 eetlepels apart voor de afwerking. 

 

Na 50 minuten bakken in de heteluchtoven op 140 graden was de taart nog lang niet gaar. Verhoog de temperatuur daarom naar 160 graden hetelucht en houd hem aan het einde van de baktijd even goed in de gaten.


meer lezen

Pasta met pesto alla calabrese

Uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Pasta in een volle saus van paprika, tomaat, een pepertje, ricotta en pecorino. De gegrilde courgette en aubergine geef je er apart bij en je maakt het geheel af met kappertjes en basilicum. Wat een topgerecht!

meer lezen

Witlofstamppot met blauwe bessen

Uit de Stamppotbijbel

Wij zijn nu al dol op de Stamppotbijbel van Werner Drent. Het liefst eten we nu elke dag stamppot.  
Hier het recept van een heerlijke witlofschotel met bessen of druiven uit de oven. De bovenkant is bedekt met een laagje amandel schaafsel wat een lekker knapperig korstje geeft. 

meer lezen

Paksoistamppot met grotchampignons

Uit de Stamppotbijbel

Vandaag doen er weer gewoon...
Paksoistamppot met grotchampignons. En bij ons natuurlijk met een chilipepertje.

meer lezen

Kleurrijke quinoasalade

Uit De snelle keuken

Een lekker frisse salade voor de lunch of bij de avondmaaltijd. 

 

In de plaats van granaatappelpitjes hebben wij er gewelde rozijnen aan toegevoegd wat een heerlijke combinatie is met de ietwat bittere grapefruit. 

Wil je graag een slankere versie van deze salade, gebruik dan veel minder slaolie. De salade is al smeuïg en heeft niet zoveel olie nodig. Probeer even uit wat je zelf lekker vindt. Wij gebruikten 2 el olijfolie.


meer lezen

Cannelloni met champignons, spinazie en tomaat

Uit Winterkost van Jeroen Meus

Voorwoord van de auteur

Er bestaat geen beter comfortfood dan cannelloni. Deze heerlijke vegetarische versie met spinazie en een romige duxelle van champignons overtreft alle verwachtingen.

Heb je de smaak van cannelloni te pakken? Probeer ze eens met een andere vulling, Bijvoorbeeld ricotta, gebakken courgette en zongedroogde tomaat. 

Je kunt ook droge lasagnevellen gebruiken voor de cannelloni. Kook ze met een paar tegelijk even in kokend water met zout en een scheutje olie. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven. Spoel ze met koud water, halveer en leg ze op een theedoek. 


meer lezen

Baskische Paprika-espelette quiche

Uit Quiche & Hartige taart van Marion Flipo

Een heerlijke quiche met 2 soorten kaas. Smaakvol en niet te pittig. Zalig!

 

Dit recept bevat een aantal ingrediënten die niet heel makkelijk verkrijgbaar zijn. Pas het recept daarom gerust aan.

Vervang de piment d'Espelette door gelijke delen paprikapoeder en cayenepeper en de ossau-iraty door een andere schapenkaas. 


meer lezen

Paddenstoelen, prei en brieschotel

Uit Vega Lekker van Danny Jansen en Patricia Snijders

Dit voelt als thuis uit eten. Wat een feest!

En wanneer je goed voorbereidt en alles klaar hebt staan, is het gerechtje ook nog eens binnen 30 minuten klaar. 


meer lezen

Hartige taart met paddenstoelen

Uit Time van Gill Meller

Voorwoord van de auteur

In de buurt van ons huis ligt een bos waar de bomen altijd groen zijn. Langs de vele voetpaden staan vlieren, berken en eikenbomen. De bodem is zo zacht dat bijna al het geluid wordt gedempt, zelfs de wind. 

Hier groeien de paddenstoelen vanaf het eind van de zomer tot het begin van de winter. Op dagen dat ik met een kleine buit terugkeer, maak ik deze taart. Absoluut één van mijn favorieten.


meer lezen

Masala eieren met aubergine en tomaat

Uit het septembernummer van Koken & Genieten

Een heerlijk vegetarisch gerecht uit de Indiase keuken. Lekker vers en het staat ook nog eens in 30 minuten op tafel. 
Voeg als je er van houdt gerust wat extra garam masala toe, 2 tl is aan de magere kant.

meer lezen

Zonovergoten kurkuma-kokosstoofpot

Uit Eet. Leef. Reis van Donal Skehan

Voorwoord van de auteur 
Op die dagen dat alleen een weldadig bord stralende zonneschijn helpt, is dit recept je redding! Pad het naar eigen inzicht aan - flespompoen, reuzenpompoen oud en vastkokende aardappel, ze geven allemaal body aan het gerecht. 

meer lezen

Picknickbrood met gegrilde groenten en feta

Uit delicious Magazine


meer lezen

Indische eieren met sperziebonen uit het augustusnummer van Delicious

Niks zo fijn als buiten eten in de zomer, vindt Janneke Philippi. 'Het lijkt alsof alles dan beter smaakt. Ik doe niet al te ingewikkeld en als het kan maak ik alles van tevoren. Ik stop er graag boontjes, snijbonen en doperwten in, die zijn nu volop te koop.'

Variant van de Indische eieren met omelet:
Roer in plaats van gekookt ei eens dikke stukken omelet door de stoog, ook heerlijk!
Als je de saus de avond van tevoren maakt, trekt de smaak nog beter in de eieren. 
Janneke Philippi 

meer lezen