Vis

Paté van gerookte zalm, mascarpone en dragon

Bron: Donna Hay
Bron: Donna Hay

Uit Kerst, het kookboek van Donna Hay

Voorgerecht of hapje.


meer lezen

Visfilet met stoemp, bospaddenstoelen en asperges

Uit Dagschotel van Johny Voners

Hebben jullie dat ook wel eens. Wil je een recept maken en dan verander je er zoveel aan dat het oorspronkelijke recept niet meer te herkennen is. Nou, ik wel en dit is er een perfect voorbeeld van. 

Het oorspronkelijke recept is 'Lengfilet met stoemp van savooikool, bospaddestoelen en gebakken pastinaak'.

In plaats van lengfilet gebruikte ik zonnevis, andijvie in plaats van savooikool en asperges in plaats van gebakken pastinaak. Heerlijk was het. Toch geef ik jullie hier het originele recept. Ik ben benieuwd wat jullie er van maken ...

 


meer lezen

Rijst en eieren met chili en citroengras

Uit Eet. Leef. Reis. van Donald Skehan

Voorwoord van de auteur

Iedereen die weleens door Zuidoost Azië heeft gereisd zal zonder twijfel de verscheidenheid aan voedsel en culturen hebben ervaren. Er zijn legio gerechten die voor hun ingrediënten leentjebuur spelen bij naburige landen en culturen. Neem het kipgerecht met chili en citroengras dat ik opdeed in Vietnam; de ingrediënten zijn het perfecte voorbeeld van deze diversiteit. Zoute Thaise vissaus wordt gecombineerd met de kruidige aardsheid van Indiase kerrie, wat leidt tot een zoet-pikante saus. Zelf heb ik me nog behoorlijk wat improvisatievrijheid veroorloofd en de hoofdingrediënten geleend van een Anglo-Indiase klassieker - met als resultaat een soort Zuidoost-Aziatische kedgeree.


meer lezen

Smeuïge gerookteforel-amuse

Uit Koken & Genieten december 2018

Het recept is voldoende voor 12 amuselepels in plaats van 6. Of vul blaadjes sla of witlof met de forelfiletroom. Lekker!

meer lezen

Kao pad kung

Uit West eats East

Gebakken rijst met scampi.
En heerlijke rijstschotel vol knapperige groenten en garnalen. En zonder de garnalen heb je een lekker bijgerecht. 

meer lezen

Zalm-tzatziki

Uit Nooit meer diëten

Deel 5.

Een frisse spread voor op brood of toast.

meer lezen

Chuchis Pla

Uit West Eats East

Vis met chuchissaus.


Rode currypasta en kokosmelk zorgen voor en heerlijke pittige saus voor de gestoomde kabeljauw. Omdat de temperatuur in onze stoompan waarschijnlijk geen 100 graden is stoofden wij de vis 10 minuutjes. Hij was perfect!


meer lezen

Farfalle met garnalen, mascarpone, doperwten en pistache

Uit de Pastabijbel

Voorwoord van de auteur

Kinderen vinden deze pasta vaak heerlijk. Je kunt de garnalen eventueel nog vervangen door ham, of laat ze weg voor een vegetarische versie. Gebruik vroeg in de zomer verse doperwten want die zijn het allerlekkerst. De rest van het jaar kun je prima met diepvrieserwten werken. 

 

Wij vervingen de garnalen niet door ham maar door stukjes kipfilet en voegden nog een handvol rucola toe aan de pasta. We hebben ervan gesmuld!


meer lezen

Huisgemaakte Fishsticks

Uit Dagschotel van Johny Voners

Met spinaziepuree, Hollandaisesaus, en versgemaakte tartaarsaus, afgewerkt met een takje cress. 

 

Het recept lijkt heel bewerkelijk omdat het uit een paar onderdelen bestaat. Op zich valt het reuze mee. De uitdaging zit 'm in de hollandaisesaus en de mayonaise. De rest is kinderspel. Wil je het jezelf wat makkelijker maken, maak de tartaarsaus dan van kant-en-klare mayonaise. 

De hollandaisesaus kan je van tevoren maken en warmhouden in een voorverwarmde thermosfles. 


meer lezen

Thaise visnuggets

Uit Het Grote Oven Handboek van Koken met Karin

Bak ze 10 minuten in de oven of, als je een lekker bruin korstje wil, een paar minuten in de frietpan.


meer lezen

Oosterse noedelsalade met zalm-teriyaki

Uit Huisgemaakt


meer lezen

Tonijn met wasabi uit Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de Kok

Dit recept komt uit het boek Een wereldreis rond de BBQ van Ralph de kok en staat bij het hoofdstuk Azië. Verse tonijn, even gegrild, met peultjes en zeewier èn het staat ook nog binnen 10 minuten op tafel.

Ralph grilt de tonijn natuurlijk op de BBQ maar in de grillpan kan het ook. Zorg ervoor  dat de pan goed heet is en bak de tonijn 30 seconden aan alle kanten. Dan blijft hij nog rauw van binnen.

In plaats van kombu, dat best dik is en lang moet wekten, kan je ook gedroogde wakame gebruiken. Blancheer samen met de peultjes 3 minuten, afgieten en klaar.  


meer lezen

Gebakken vis met citroen-ouzosaus uit Citrus van Catherine Phipps

Citroen over de aardappels, citroen over en in de vis en citroen in de saus. Als dit recept niet uit het boek Citrus komt ....Alle onderdelen van dit gerecht geuren naar citroen zonder dat het zuur is. Gewoon heel puur.

 

Catherine Phipps omschrijft dit recept als één van de eenvoudigste manieren om vis klaar te maken. 'Als je wilt, kun je de vis ook apart bereiden. In dat geval verpak je hem in folie. Ik maak dit meestal met citroen, maar het is ook heerlijk met geurige mandarijnen.'


meer lezen

Zeebaars met sinaasappel-saffraanboter en venkel van Yvette van Boven uit het boek Good Food Book

Wat een feest. Verse zeebaars op de BBQ. 

Het recept komt uit het boek Good Food Cook en is van Yvette van Boven. 

Yvette is culinair journaliste, presenteert een eigen tv-kookprogramma, schrijft kookboeken waaronder Home Made, Home Made Winter, Home Made Zomer en Home Baked. 

 

Voor elk verkocht Good Food Book doneert de FDBCK (lees feedback) Foundation via het World Food Programme 40 schoolmaaltijden aan kinderen in Malawi. Dáárom is dit boek 't aller- aller- allergoedste kookboek.


meer lezen

Vistaco's uit het augustusnummer van Gezond Eten

Vergeet hamburgers en shaslicks: het nieuwe grillen is gezond, smaakvol en vol met groente!
Voor deze taco's is kabeljauwfilet gebruikt. Omdat kabeljauw niet zo'n stevige vis is, bak je hem beter in de koekenpan in plaats van grillen op de BBQ. Eerst even door bloem met het paprikapoeder, zout en peper rollen en dan kort bakken in olijfolie. Je mist dan wel die heerlijke rooksmaak maar .... hij is zo ook erg lekker. 
Tot slot afmaken met een extra scheutje magere yoghurt en zoete Thaise chilisaus en rollen maar.

meer lezen

Normandische mosselen in cider uit In een Franse keuken van Susan Herrmann Loomis

Het mosselseizoen is van start gegaan en mosselen zijn nu volop verkrijgbaar. Bij de meeste supermarkten zijn ze deze.week in de aanbieding dus grijp je kans. 

Met dit recept van Susan Herrmann Loomis uit In een Franse keuken kookte ik de mosselen anders dan ik gewend ben. Normaal gesproken kook ik mosselen per kilo in een mosselpan en dat betekent dat ik regelmatig op moet staan om weer een lading te koken. Door de mosselen in één keer te koken in een grote soeppan is dat niet nodig en eten we allemaal tegelijk. Wel zo gezellig.  


meer lezen

Krabsalade met asperges, dille, radijs en geroosterd roggebrood uit Gone Fishing van Mikkel Karstad

Ik vind het leuk om met een recept net weer iets anders te doen. En ik hou ontzettend van hapjes. Je raadt het al. Deze krabsalade met asperges, dille, radijs en geroosterd roggebrood uit Gone Fishing van Mikkel Karstad heb ik omgetoverd tot een voorafje.

Het oorspronkelijke recept was bereid met verse krabbenpoten. Ik heb een blikje krabvlees gebruikt en daarmee staat deze salade zo op tafel. Maar ik geloof het meteen, met vers krabvlees is deze salade vast nog lekkerder. Het roggebrood had ik wel braaf geroosterd maar dat gaf geen meerwaarde. 


meer lezen

Pittige viskoekjes met wittekoolsalade uit De Nordic Kitchen van Claus Meyer

In het boek De Nordic Kitchen van Claus Meyer staan twee recepten voor viskoekjes. Dit recept voor viskoekjes is het 'winter' recept. Door gember en koriander aan het vismengsel toe te voegen passen de koekjes goed bij de Aziatische keuken. Eet ze met zoetzure chilisaus en witte kool. Of serveer er een mayonaise met pittige mierikswortel. 


meer lezen