Vlees

Kapsalon

Uit Vet Lekker

Een bakje gevuld met verse friet, daarop achtereenvolgens shoarma en kaas. Vervolgens gaat het gerecht 10 tot 15 minuten in de oven op 180 graden en daarna wordt het afgetopt met een simpele salade van sla, komkommer en tomaat, knoflooksaus en sambalsaus. 

Een lunchgerecht met de favoriete ingrediënten van de kapper Nataniël Gomes. 

 

Het recept van de shoarmakruiden en de knoflooksaus komen uit het boek Vet Lekker. Het recept van de sambalsaus vonden we op internet.


meer lezen

Varkensbuikspiesjes met ahornkaramel

Uit Delicious. Elke dag bijzonder!

Voorwoord van de auteur

Ahornsiroop is het geheime ingrediënt van deze karamel in Aziatische stijl, die het varkensvlees een smakelijke, zoetzure draai geeft. 


meer lezen

Hugo's stoofvlees

Uit het Leffe Kookboek

Leffe Biertip

De zoete karameltonen van Leffe Bruin ondersteunen op sensationele wijze de smaak van het vlees.


meer lezen

Shepherd's pie

Uit Slow cooking van Danny Jansen

Met heerlijk lamsvlees van boerderijwinkel Hoeve Lange Vonder uit Beek en Donk maakten wij deze Shepherd's pie.

Weer zo'n zalig recept van Danny Jansen (ja, wij zijn écht fan van hem) waar wij als extra groenten wat erwtjes en worteltjes aan toevoegden. Heerlijk!

 


meer lezen

Blanke ossobuco met vlierbloesem en dragon

Uit Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann

Voorwoord van de auteur

Vliesbloesem en dragon zijn kruiden waarmee ik ben opgegroeid, mijn moeder kweekte altijd dragon in haar tuin, die we gebruikten om te koken, voorin de azijn en bij het inmaken. En de opwinding is altijd groot als de vlierbloesemstruiken in bloei staan langs de Deense wegen, en het tijd is om de bloesem te plukken voor de siroop. 


meer lezen

Runderstoofschotel met bier en kaas-pureelaag

Uit Delicious December 2018

Kerst deel 1

meer lezen

Pittige krabbetjes

Uit Danny's Azië

Deze marinade voor spareribs is natuurlijk ook lekker met krabbetjes. Voor 1200 gram krabbetjes gebruikten wij maar de helft van de bouillon. De krabbetjes stonden net onder wat voldoende is en het inkoken tot een siroop duurt anders wel heel erg lang. 

We gebruikten daarbij wel 2 rode pepers, met zaadjes!

 

Bak de krabbetjes 20 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 200 graden. Ze zijn dan heerlijk donker gekaramelliseerd en lekker plakkerig. 


meer lezen

Bief met gorgonzolaboter

Uit Freezer Meals

Voorwoord van de auteur 
Maak je biefstuk eens heel speciaal met deze gorgonzolaboter. Gorgonzola is een Italiaanse blauwschimmelkaas die van volle koemelk is gemaakt en geweldig bij een perfect gebakken biefstuk past. Houd dit krachtige, aardse recept in je achterhoofd voor als je indruk wilt maken op je gasten. 

meer lezen

Longhaas met szechuanpeper en sinaasappel

Uit Citrus

Voorwoord van de auteur

Dit is qua smaak een perfect gebalanceerde maaltijd: pittig en zuur door de sinaasappelschil, szechuanpeper en chilipeper, met een zoete, verkoelende salade. Serveer er knolselderijfrietjes bij of als je wil, noedels of rijst.


meer lezen

Rundvlees caponata Siciliana

Uit Impress your Friends van Angélique Schmeinck

Stoofvlees met aubergine en tomaat, door Angélique Schmeinck omgetoverd tot een prachtig gerecht. 
Lekker met aardappeltjes uit de oven en een groene salade.

meer lezen

Chili con carne met chorizo

Uit Winterkost van Jeroen Meus

Voorwoord van de auteur

Vrijdagavond vraagt om een Mexicaanse stoofschotel met chorizo, rode bonen en gepocheerde eitjes. Laat het weekend maar komen, olé!


meer lezen

Massaman lamscurry met snelle zoetzure groenten

Uit Delicious editie 11, november 2018

Begin minstens 6 uur van tevoren aan dit recept.


meer lezen

Rundvlees Stroganoff met tagliatelle

Uit De Zilveren Lepel van Jantine Crezée

Een recept hoef je niet precies zo op te volgen als beschreven staat. Het geeft je meer een richting. 

Ook de smaak pas je aan naar je eigen inzicht.

 

Zo hebben wij bij deze rundvlees Stroganoff de tagliatelle de saus bij de uien gemaakt en niet apart. Deze uien-champignonsaus hebben we vervolgens gemengd met de tagliatelle. Let er dan wel op dat de tagliatelle de saus opneemt. Je hebt dus extra vocht nodig. Maak de saus dunner met wat bouillon of kookvocht. 

 

Lekker met een frisse groene salade. 


meer lezen

Rundergoulash met gemengde paddenstoelen

Uit Koken & Genieten Oktober 2018

Dit recept is voor hele grote eters. Voor ons was het te veel maar dat is niet erg, is er nog wat over voor morgen. Laat alles wel wat langer stoven want 2 uurtjes is aan de krappe kant en taai vlees is niet de bedoeling.

 

Omdat de supermarkt nog geen cranberry's verkoopt hebben wij kersen gebruikt. Dat was ook heel lekker. 

 


meer lezen

Varkenssaucijzen met venkel, appel en rodewijnjus

Uit Heerlijk gerechten uit de oven van Sue Quinn

Voorwoord van de auteur
Appel biedt het perfecte tegenwicht tegen het vet van de saucijzen en met wat bladgroente is dit een volledige maaltijd. Geef er lekker romige aardappelpuree bij, dat past er volmaakt bij.

meer lezen

Taco's met rundvlees in Barbacoa-stijl

Uit Taco's van Felipe Fuentes Cruz & Ben Fordham

Voorwoord van de auteur

In mijn kindertijd betekende 'barbacoa' altijd feest en ik heb dierbare herinneringen aan deze traditionele maaltijden. Vaak werd een heel schaap of een geit gebraden, maar voor dit recept gebruikten we runderborst.


meer lezen

Aziatische biefstukspiesjes

Uit het septembernummer van Boodschappen

Bak de spiesjes op de BBQ of, als het wat minder weer is, in een hete grillpan. 

meer lezen

Winteravondchili

Uit Jamie's Comfort Food van Jamie Oliver

Een heerlijk gekruide chili met pulled pork en beef. Je stooft het vlees met kikkererwten of cannellinibonen en maakt het af met geroosterde pompoen (of zoete aardappel of wortel), paprika's en pepers.
Lekker met de frisse appelsalsa erbij!

meer lezen

Reestoof met spek en appel

Uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi

Binnenkort, als het weer frisser wordt, heb je zin in zo'n heerlijk herfstgerecht. Zoiets als deze reestoof met appel? 
Omdat niet alles verkrijgbaar was, maakten wij het recept met hertenpoulet en jonagold appels. En lekker dat het was!

meer lezen

Babi ketjap

Uit Selamat Makan van Wouter F.P.H Rademakers

Ons eerste recept uit het boek Selamat Makan oftewel Smakelijk Eten. En we hebben het ons laten smaken, deze Babi Ketjap met champignons!

 

Tegelijk met dit recept hebben we Sambal Goreng met paksoi en Telor Belado (eieren in een tomatensaus) gemaakt. Nou, dan moet je wel even doorwerken hoor! Maar wanneer je alles klaar hebt staan is het goed te doen. 


meer lezen

Knoflook-kruidentomaten met entrecote

Uit Koken & Genieten van augustus 2018

Tomaten zijn er nu volop! En wanneer je ze bakt in de oven worden ze nóg zoeter.

meer lezen

Biefstuk Penang

Uit het Basisboek Aziatisch


meer lezen

Taqueria-style shredded beef soft taco's

Uit Mexican Slow Cooker Cookbook van Marye Audet

Voorwoord van de auteur

Shredded beef tacos are some of the most delicious foods you will ever eat if you are lucky enough to live near an authentic taqueria or find one in your travels. This recipe looks complicated, but it results in drippy, spicy, slightly tangy, slightly sweet tacos that you'll find yourself making again and again. Prepare these tacos with soft flour tortillas - either white or whole wheat is fine. Warm the tortillas for just a few minutes, and then add the meat, some onions, cheese, and fresh cilantro instead of lettuce. This recipe makes enough for you to have leftovers. Freeze the leftover meat for up to 3 months, and you can have these whenever you crave them.

 


meer lezen

Geroosterd varkensribstuk met appels en rozemarijn uit Sicilië van Giancarlo en Katie Caldesie

De nieuw bestelde kookboeken zijn eindelijk binnen, maar we zijn sterk genoeg geweest om ons toch aan onze agenda te houden. Vandaag maken we dus "gewoon" Geroosterd Varkensrib met Appels en Rozemarijn uit het boek Sicilië. Zo komt het stuk varkensrib van de Sligro, dat al maanden in de vriezer ligt, ook eens een keer op…

Het is een bewerkelijk, maar ook een erg leuk recept. Jammer dat het stuk vlees bij ons maar een uurtje in de oven moest voor de vleesthermometer begon te piepen, want het gaf veel voldoening om te zien hoe het vet van het afgesneden stuk vel langzaam op het vlees drupte.


meer lezen

Goulash uit Slim zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten

Uit Slim zonder pakjes en zakjes: Stoofvlees met champignons en paprika, een vleugje Oost-Europees én een snufje van oma. Makkelijker dan je denkt,  alleen even wat geduld. De dag erna alleen maar lekkerder.

In dit recept voor goulash zit een behoorlijke hoeveelheid gerookt paprikapoeder en dat overheerst nogal. Typefoutje misschien? 
Probeer eerst 2 theelepels in plaats van eetlepels. Iets meer kan altijd maar minder helaas niet. 

meer lezen

Runderspiesjes met chimichurri en wilderijstsla uit Nest kookboek van Katrien van de Steene & Heikki Verdurme

Dat je niet uren in de keuken hoeft te staan voor een heerlijke maaltijd bewijst het Nest kookboek van Katrien Van De Steene en Heikki Verdurme. Een heerlijk recept voor doordeweeks èn in het weekend. Je bakt de rosbiefspiesen even snel op de grillpan of relaxed op de barbecue.

In het recept worden voor de wilderijstsla 2 zakjes wilde rijst aangegeven. Hoeveel ze daarmee bedoelen weet ik niet, ik heb 140 gram meergranenrijst gebruikt. Ook heb ik nog wat zwarte bonen toegevoegd, dat geeft net wat meer kleur aan deze salade. Als dressing voor de salade neem je gewoon een lepel van de heerlijk pittige chimichurri. Zalig!


meer lezen

Karbonades met appel uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers

Halskarbonades hebben wat meer vet, en dus smaak. Ribkarbonades zijn wat magerder. 
Iberico karbonades zijn gewoon de allerlekkerste: mooi droog, een beetje vet, kan bijna niet mislukken! 
Julius Jaspers 

meer lezen

Sappige rundvleesspiezen met mierikswortel-dipsaus uit Nigella Express van Nigella Lawson

Dit is een recept dat je kunt serveren als de mensen staan te praten en een beetje rondlopen, maar dat evengoed kan dienen als voorgerecht bij een maaltijd waarbij iedereen aan tafel zit. 

Als je er ook lamsspiezen bij wilt serveren, gebruik daarvoor dan in blokjes gesneden lamsbout en vervang de mierikswortel in de marinade door een theelepel gemalen komijn en een theelepel.gemalen koriander. Maak een dipsaus door kant en klaar gekochte humus te mengen met Griekse yoghurt. Besprenkel de saus met een beetje olijfolie en stroo er tot slot wat granaatappelpitten over. 
Nigella Lawson 

meer lezen

Gestoofd konijn met druiven & olijven uit Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

Echt superlekker, dit recept met konijn van Eleonora Galasso uit Verrukkelijk Rome. Gestoofd in de wijn met olijven wordt het konijn heerlijk mals. 

Omdat ik twijfelde aan de stooftijd heb ik die wel verlengd van 30 minuten naar 2 uur. En met een wijntje en een boekje vliegt die tijd om. Ook heb ik meer wijn en bouillon toegevoegd zodat het konijn bijna onder stond omdat ik bang was dat anders niet alle delen supergaar zouden zijn. 

Het resultaat was heerlijk mals vlees. En met de druiven ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit.


meer lezen

Ribstoof met bier, abrikoos en rozemarijn uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi

Stoofvlees. Je ruikt het meteen als je binnen komt en het water loopt je al in de mond. Je tilt stiekem, als niemand kijkt, het deksel van de pan om te kijken wat er zo lekker ruikt. Vandaag is dat een ribstoof met bier, abrikoos en rozemarijn uit Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi. De stoofschotel maak je van tevoren klaar en daarna heb je er bijna geen omkijken meer naar. De tijd doet de rest en zorgt voor een heerlijk mals, zacht stukje vlees met een zalige, iets zoete saus. Ideaal wanneer je eters hebt of gewoon doordeweeks want na een dagje staan in hij nóg lekkerder. 


meer lezen

Pulled Pork met all purpose bbq-rub uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers

All purpose BBQ-rub. De naam zegt het al, je kan de rub overal voor gebruiken.

Julius Jaspers beveelt in zijn boek de BBQ-bijbel de rub aan voor zijn pulled pork. Lekker kruidig en door de suiker karamelliseert de korst (bark) van het vlees heerlijk. 

Wanneer je pulled pork zelf maakt heb je wel een BBQ met een deksel, een vleesthermometer en tijd nodig. Veel tijd. Maar maak je geen zorgen want het wachten wordt zeker beloond. Eet de pulled pork met coleslaw en BBQ-saus op een broodje. Ooh, dat is genieten!


meer lezen